Uutiset

HRW: Sudanin armeija syyllistynyt joukkoraiskaukseen Darfurissa

Sudanin viranomaiset ovat estäneet YK:ta pääsemästä kaupunkiin, jossa raiskattiin viime syksynä yli 200 naista ja tyttöä, järjestö sanoo.
Miljoonat ovat paenneet Dafurin väkivaltaisuksia. (Kuva: Albert Gonzalez Farran / UNAMID / cc 2.0)

Sudanin armeija raiskasi ainakin 221 naista ja tyttöä viime syksynä darfurilaisessa Tabitin kaupungissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) tuoreessa raportissaan.

Sudanin hallitus ei ole päästänyt YK:ta tai järjestöjä tutkimaan raiskaussyytteitä, mutta HRW kertoo pohjaavansa raporttinsa puhelinhaastatteluihin, joiden avulla on pystytty tekemään myös ristiintarkistuksia. Raportin mukaan Sudanin armeija hyökkäsi lokakuun 30. päivänä Tabitiin ja raiskasi naisia ja tyttöjä 36 tuntia kestäneen hyökkäyksen aikana. Mikäli raiskaukset ovat osa laajaa tai systemaattista hyökkäystä siviileitä vastaan, kyseessä ovat rikokset ihmisyyttä vastaan, HRW sanoo.

Hyökkäyksiä oli raportin mukaan kaikkiaan kolme. Niiden aikana sotilaat menivät talosta taloon, ryöstivät omaisuutta, pidättivät miehiä, hakkasivat asukkaita ja raiskasivat naisia sekä tyttöjä näiden kodeissa.

"Heti, kun he tulivat huoneeseen, he sanoivat: 'Tapoitte miehemme. Näytämme sinulle, mitä on helvetti. Sitten he alkoivat hakata meitä. He raiskasivat kolme tytärtäni ja minut", eräs uhreista kertoi.

HRW kertoo dokumentoineensa 27 erillistä raiskaustapausta ja saaneensa uskottavaa tietoa 194 muusta. Kaksi armeijasta karannutta myös kertoi järjestölle, että heidän esimiehensä olivat käskeneet heidän raiskata naisia.

Sudan ei ole lyhyttä vierailua lukuun ottamatta päästänyt alueella toimivan YK:n ja Afrikan unionin UNAMID-rauhanturvaoperaation sotilaita tutkimaan tapausta. Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Samantha Power kritisoi uutistoimisto Reutersin mukaan maata asiasta eilen, mutta Sudanin varasuurlähettiläs sivuutti raportin ja sanoi, että kyseessä on yritys lisätä syytöksiä Sudania vastaan turvallisuusneuvostossa.

Darfurin konflikti alkoi vuonna 2003, jolloin kapinallisryhmät alkoivat taistella sorrosta syyttämäänsä Sudanin hallitusta ja sen tukemia janjaweed-arabijoukkoja vastaan. Sota vei yli 300 000 ihmisen hengen ja ajoi yli kaksi miljoonaa kodeistaan. Väkivaltaisuudet ovat viime aikoina jälleen pahentuneet.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC asettanut al-Bashirin sotarikossyystteisiin vuonna 2009. Tätä ei kuitenkaan ole saatu oikeuden eteen, ja tutkinta keskeytettiin viime joulukuussa.

ihmisoikeudetoikeus ja rikoskonflikti Sudan Human Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Jäävuoria Grönlannissa

Ympäristöhuoli koskettaa myös lapsia – Katso video partiolaisten mietteistä!

Tiedetoimittaja Mikko Pelttarin lastenkirja Näkymätön myrsky muistuttaa, ettei ilmastonmuutos ole lasten harteilla mutta jokainen voi silti tehdä jotain. Laajasalon opiston toimittajaopiskelijat lukivat kirjan haagalaiselle partiolippukunnalle, jonka jäsenet ovat jo huomanneet ilmaston muuttumisen merkit. Katso video!
Mies puun alla, kivi taustalla

Kenialaisella aktivistilla Paul Okumulla on ajatus siitä, miten rikkaat maat voivat tehdä maailmasta reilumman – ”Lopettakaa sekaantuminen”

Euroopassa keskustellaan nykyään paljon siitä, pitäisikö hyvinvointia mitata jollakin muulla tavalla kuin bruttokansantuotteella. Kenialainen aktivisti Paul Okumu kehottaa miettimään, kenen kustannuksella hyvinvointi tulee.
Mielenosoittajia kylttien kera Tampereella

Nuorille tehty kysely: Ilmastonmuutos suurin huoli ympäri maailman

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimuksessa yli 10 000 nuorelta kaikilla mantereilla, mitkä heidän mielestään ovat suurimpia ongelmia maailmassa tällä hetkellä. Ympäristö- ja turvallisuuskysymykset nousivat yli muiden.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.