Uutiset

HRW: Sudanin armeija syyllistynyt joukkoraiskaukseen Darfurissa

Sudanin viranomaiset ovat estäneet YK:ta pääsemästä kaupunkiin, jossa raiskattiin viime syksynä yli 200 naista ja tyttöä, järjestö sanoo.
Miljoonat ovat paenneet Dafurin väkivaltaisuksia. (Kuva: Albert Gonzalez Farran / UNAMID / cc 2.0)

Sudanin armeija raiskasi ainakin 221 naista ja tyttöä viime syksynä darfurilaisessa Tabitin kaupungissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) tuoreessa raportissaan.

Sudanin hallitus ei ole päästänyt YK:ta tai järjestöjä tutkimaan raiskaussyytteitä, mutta HRW kertoo pohjaavansa raporttinsa puhelinhaastatteluihin, joiden avulla on pystytty tekemään myös ristiintarkistuksia. Raportin mukaan Sudanin armeija hyökkäsi lokakuun 30. päivänä Tabitiin ja raiskasi naisia ja tyttöjä 36 tuntia kestäneen hyökkäyksen aikana. Mikäli raiskaukset ovat osa laajaa tai systemaattista hyökkäystä siviileitä vastaan, kyseessä ovat rikokset ihmisyyttä vastaan, HRW sanoo.

Hyökkäyksiä oli raportin mukaan kaikkiaan kolme. Niiden aikana sotilaat menivät talosta taloon, ryöstivät omaisuutta, pidättivät miehiä, hakkasivat asukkaita ja raiskasivat naisia sekä tyttöjä näiden kodeissa.

"Heti, kun he tulivat huoneeseen, he sanoivat: 'Tapoitte miehemme. Näytämme sinulle, mitä on helvetti. Sitten he alkoivat hakata meitä. He raiskasivat kolme tytärtäni ja minut", eräs uhreista kertoi.

HRW kertoo dokumentoineensa 27 erillistä raiskaustapausta ja saaneensa uskottavaa tietoa 194 muusta. Kaksi armeijasta karannutta myös kertoi järjestölle, että heidän esimiehensä olivat käskeneet heidän raiskata naisia.

Sudan ei ole lyhyttä vierailua lukuun ottamatta päästänyt alueella toimivan YK:n ja Afrikan unionin UNAMID-rauhanturvaoperaation sotilaita tutkimaan tapausta. Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Samantha Power kritisoi uutistoimisto Reutersin mukaan maata asiasta eilen, mutta Sudanin varasuurlähettiläs sivuutti raportin ja sanoi, että kyseessä on yritys lisätä syytöksiä Sudania vastaan turvallisuusneuvostossa.

Darfurin konflikti alkoi vuonna 2003, jolloin kapinallisryhmät alkoivat taistella sorrosta syyttämäänsä Sudanin hallitusta ja sen tukemia janjaweed-arabijoukkoja vastaan. Sota vei yli 300 000 ihmisen hengen ja ajoi yli kaksi miljoonaa kodeistaan. Väkivaltaisuudet ovat viime aikoina jälleen pahentuneet.

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC asettanut al-Bashirin sotarikossyystteisiin vuonna 2009. Tätä ei kuitenkaan ole saatu oikeuden eteen, ja tutkinta keskeytettiin viime joulukuussa.

ihmisoikeudetoikeus ja rikoskonflikti Sudan Human Rights Watch

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.