HRW: Poliisin toimet tarpeettoman kovia St. Louisin mielenosoituksissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Poliisin toimet tarpeettoman kovia St. Louisin mielenosoituksissa

Afroamerikkalaisen miehen kuolemaa protestoineita vastaan on käyty kyynelkaasun ja kumiluotien voimin.

Yhdysvaltain poliisi on reagoinut mahdollisesti ylimitoitetusti afroamerikkalaisen miehen surman jälkeisiin mielenosoituksiin St. Louisin lähiössä Fergusonissa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestön mukaan poliisi on häirinnyt toimittajia ja tulittanut kumiluodeilla ja kyynelkaasulla pääosin rauhanomaisia mielenosoittajia.

"Heidän pitäisi suojella oikeutta rauhanomaiseen kokoontumiseen ja sananvapauteen, ei heikentää niitä", sanoo järjestön edustaja Alba Morales.

Protestien yhteydessä on ollut myös kauppojen ryöstelyä, mutta monien todistajien ja medioiden mukaan protestit ovat olleet suurelta osin rauhanomaisia, HRW sanoo.

Silti poliisi on järjestön mukaan osoittanut mielenosoittajia kivääreillä ja pannut liikkeelle sotilasajoneuvoja. Myös esimerkiksi tapahtumia kuvannut tv-kanava al-Jazeera sai kyynelkaasua ja kumiluoteja, kanavan toimittajat ja silminnäkijät kertoivat.

Poliisin mukaan toimet ovat olleet tarpeellisia.

Protestit alkoivat St. Louisin kaupungin lähiössä Fergusonissa viime viikolla, kun poliisi ampui kuoliaaksi 18-vuotiaan aseistamattoman afroamerikkalaisen nuoren. Poliisin mukaan tämä oli käynyt poliisin kimppuun, mutta miehen ystävän mukaan tilanne oli päinvastainen.

Mielenosoittajat ovat saaneet tukea myös muualta maailmasta. Al-Jazeeran mukaan palestiinalaiset ovat lähettäneet Twitterin kautta mielenosoittajille vinkkejä muun muassa siitä, miten suojautua kyynelkaasulta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia