Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

HRW: Kreikka sulkee yksin tulleita siirtolaislapsia selleihin

Jopa vain 14-vuotiaita suljetaan viikkokausiksi ahtaisiin ja epähygieenisiin selleihin.
Siirtolaisia Kosin saarella syksyllä 2015. (Kuva: Oscar Velasco / IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) kritisoi Kreikkaa, jossa viranomaiset sulkevat säännöllisesti yksin tulleita siirtolaislapsia poliisiasemille ja selleihin. Lapset joutuvat odottamaan siirtoa parempiin oloihin jopa kuukausia, järjestö kertoo tuoreessa raportissaan.

Järjestö tapasi kesä-heinäkuun vaihteessa 11 lasta, joita oli pidetty selleissä kahdella poliisiasemalla. Työ- ja sosiaaliministeriön alaisen, yksin tulleista lapsista huolehtivan viranomaisen EKKA:n arvion mukaan tällä hetkellä yhteensä 18:aa lasta pidetään poliisiasemilla ja satoja muita pidätyskeskuksissa, joista he eivät saa poistua.

HRW:n tapaamista lapsista nuorimmat olivat 14-vuotiaita, ja heitä oli pidetty selleissä pisimmillään kaksi kuukautta. Lapset kertoivat, ettei heille ei ole tarjottu tietoa heidän oikeuksistaan tai juridista apua. He kertoivat sellien olevan ahtaita ja epähygieenisiä. Eräs lapsista kertoi syöpäläisistä, eräässä sellissä rikkinäinen suihku tulvi selliin. Toisella asemalla poliisikomentaja kertoi, että 23:a lasta oli pidetty kymmenen hengen sellissä.

"Sen lisäksi, että olemme poliiseja, olemme myös vanhempia. Tietenkään lasten ei pitäisi olla meidän käsissämme, mutta tämä on nyt paras mahdollinen vaihtoehto", sanoi Thesprotian alueyksikön poliisijohtaja Ntontis Ilias HRW:n mukaan.

HRW vaatii Kreikkaa järjestämään lapsille parempia palveluita ja EU:ta välittämään tarvittavat resurssit sitä varten. Järjestön mukaan osa lapsista kärsii psykologisesta ahdistuksesta ja kaksi haastatelluista oli yrittänyt vahingoittaa itseään.

Kreikan lain mukaan lasten säilöönottoa pitää välttää, mutta sitä ei täysin kielletä. Lapsille pitäisi lain mukaan kuitenkin järjestää palveluita, mikäli heidät joudutaan ottamaan säilöön.

Säilöönottojen pitikin olla alun perin lyhytaikainen toimenpide, mutta ongelma on pitkittynyt. Yhteensä maassa on vain 661 palvelukeskuspaikkaa yksin tulleille lapsille, ja hakemuksia on jonossa lähes 1 400.

Kreikkaan on tullut tänä vuonna yli 60 000 lasta. Tietoa siitä, kuinka moni on tullut yksin, ei ole.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa lapsetpakolaisetsiirtolaisuus Kreikka Human Rights Watch

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”