HRW: Jemenissä käytetty rypäleaseita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Jemenissä käytetty rypäleaseita

Yhdysvallat on toimittanut Saudi-Arabialle aseita, jotka 116 maailman maata on kieltänyt.

Saudi-Arabia on käyttänyt rypäleammuksia pommittaessaan Jemenin kapinallisia, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestö sanoi eilen, että muun muassa sen saamien video- ja valokuvatodisteiden mukaan rypäleammuksia on käytetty siviilialueiden lähellä Saadan maakunnassa, joka on perinteisesti ollut huthikapinallisten valta-aluetta.

HRW:n mukaan Saudi-Arabia on saanut rypäleaseet Yhdysvalloilta, joka ei ole mukana kansainvälisessä rypäleaseet kieltävässä sopimuksessa, kuten ei Saudi-Arabiakaan. Sopimuksen on allekirjoittanut 116 maailman maata.

Rypäleaseet ovat ammuksia, jotka räjähtäessään laukaisevat laajalle alueelle myös kymmeniä tai satoja tytärammuksia ja aiheuttavat näin vaaran siviileille. Aina ne eivät räjähdä, vaan jäävät ympäristöön maamiinan tavoin.

"Näitä aseita ei pitäisi käyttää missään olosuhteissa. Saudi-Arabia ja muut liittouman jäsenet sekä niiden toimittaja, Yhdysvallat, pitävät pilkkanaan globaaleja sääntöjä, jotka torjuvat rypäleaseet, koska ne asettavat siviilit pitkäaikaiseen vaaraan", sanoo Steve Goose, HRW:n asekysymysten johtaja.

Saudi-Arabia kiisti kampanjansa alussa käyttävänsä rypäleaseita.

Saudi-Arabia aloitti liittolaisineen hallitusta vastaan taistelevien huthien pommittamisen maaliskuussa. Väkivallassa on kuollut toistatuhatta ihmistä ja 300 000 on paennut.

Väkivalta on ajanut jo ennestään hauraan Jemenin kaaoksen partaalle. Maan lentokentät on suljettu siviililiikenteeltä ja laivakuljetukset ovat myöhässä. YK ilmoitti viime viikolla, että maan terveys-, vesi- ja sanitaatiojärjestelmä sekä viestintäyhteydet ovat romahduksen partaalla, ja humanitaariset operaatiot loppuvat muutaman päivän sisällä, ellei polttoainetta saada lisää. 

Miljoonien jemeniläisten ruokaturva oli epävarma jo ennen nykyistä kriisiä. Maa tuo ulkomailta noin 90 prosenttia ruokavaroistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia