HRW: Etiopian hallitus tappanut yli 400 mielenosoittajaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

HRW: Etiopian hallitus tappanut yli 400 mielenosoittajaa

Mielenosoituksista ja pidätyksistä tihkuu vähän tietoa, sillä Etiopia rajoittaa mediaa ja kansalaisyhteiskuntaa kovalla kädellä.

Etiopian lippuja

(Kuva: John Iglar / CC BY-SA 2.0) Kuva: John Iglar / CC BY-SA 2.0.

Etiopian turvallisuusjoukot ovat tappaneet yli 400 ihmistä ja pidättäneet kymmeniä tuhansia lisää Oromian alueella tapahtuneiden protestien yhteydessä marraskuusta 2015 alkaen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Protestit saivat alkunsa Etiopian hallituksen suunnitelmista laajentaa pääkaupunki Addis Abeban rajoja maan suurimman etnisen ryhmän, oromojen alueelle. Maassa on kehityksen ja teollistamisen nimissä häädetty viljelijöitä mailtaan aiemminkin, ja mielenosoittajat pelkäsivät, että näin kävisi nytkin.

Hallitus ilmoitti jo tammikuussa luopuvansa suunnitelmasta, mutta sen jälkeen on protestoitu hallituksen kovia otteita vastaan, HRW kertoo tuoreessa raportissaan.

Järjestö on tutkinut yli 500 tapahtuneesta protestista 62:ta. Sen mukaan turvallisuusjoukot ovat protesteja hallitakseen ampuneet mielenosoittajia kovilla panoksilla ja tappaneet muun muassa opiskelijaprotestoijia ja jopa alaikäisiä. Pidätettyjen joukossa puolestaan on muun muassa opettajia, opiskelijoita, muusikoita, oppositiopoliitikkoja, terveydenhuollon työntekijöitä ja auttajia. Osa on vapautettu, osa on yhä vangittuna. Oppositiopoliitikot ja toimittajat ovat saaneet syytteitä terrorismin vastaisen lain nojalla. Osa pidätetyistä on kertonut kidutuksesta ja raiskauksista.

Huhtikuun jälkeen protestit ovat laantuneet, mutta monet ovat yhä pidätettyinä eikä tapauksia ole tutkittu uskottavasti.

"Olen elänyt täällä koko ikäni, enkä ole koskaan nähnyt yhtä brutaalia hyökkäystä. Kansaamme pidätetään ja tapetaan säännöllisesti, mutta täällä jokaisella perheellä on ainakin yksi lapsi pidätettynä", kertoo raporttia varten haastateltu Yoseph Wollegan alueelta.

HRW:n mukaan myös osa mielenosoittajista on käyttänyt väkivaltaa tuhoten muun muassa hallituksen omaisuutta, mutta suurin osa sen tutkimista mielenosoituksista on ollut rauhanomaisia.

Mielenosoituksista on ollut vaikea saada tietoa, sillä Etiopia rajoittaa mediaa ja ihmisoikeustutkijoita kovalla kädellä. Protestien alettua maa on HRW:n mukaan rajoittanut sosiaaliseen mediaan pääsyä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Etiopian hallinto on kiistänyt syytökset. Sen mukaan kuolleiden todellinen lukumäärä on 173 ja turvallisuusjoukot ovat monin paikoin toimineet ammattimaisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia