Hong Kong: Pelkona uusi Tiananmen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hong Kong: Pelkona uusi Tiananmen

Poliisin otteet mielenosoitusten hajoittamisessa eivät lupaa hyvää lähipäiville, varoittavat ihmisoikeusjärjestöt.

(Kuva: Leung Ching Yau Alex / cc 2.0)

Poliisin kovat otteet Hong Kongin viime päivien mielenosoituksissa eivät lupaa hyvää, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International. Viranomaisten nopea pippurisumutteeseen turvautuminen, täysin varustautuneiden mellakkapoliisien käyttö ja pidätykset herättävät pelkoja siitä, ettei poliisi kunnioita kokoontumisen vapautta tälle viikolle suunnitelluissa mielenosoituksissakaan, järjestö sanoo tiedotteessaan.

Protestien odotetaan kärjistyvän jälleen Kiinan kansallispäivänä keskiviikkona, jolloin protestiliike on kutsunut ihmisiä sulkemaan Hong Kongin bisnesalueen. Rauhanomaisten mielenosoitusten hajottamiseen pitäisi kuitenkin turvautua vasta viimeisenä keinona, Amnesty muistuttaa.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Kiinan johtaja Sophie Richardson arvioi, että viranomaisten toimet lähipäivinä ovat epäselvät. Kuvat rauhanomaisesti protestoivista opiskelijoista tuovat hänen mukaansa mieleen kevään 1989. Tuolloin Pekingin Tiananmenin aukion tapahtumat johtivat verilöylyyn.

"On epäselvää, mitä Peking on tarkalleen ottaen määrännyt, mutta on vaikea kuvitella viranomaisten antavan periksi tällaiselle julkiselle painostukselle", hän kirjoittaa järjestön verkkosivuilla.

Hong Kongin protestit kärjistyivät perjantaina, ja vahvistamattomien arvioiden mukaan 80 000 ihmistä on osallistunut mielenosoituksiin. Mielenosoittajat koostuvat pääosin opiskelijoista, jotka vaativat, että Hong Kong saisi valita itse ehdokkaansa vuoden 2017 johtajanvaaleissa. Kiina on kuitenkin ilmoittanut hoitavansa ehdokasasettelun edelleen itse.

Hong Kong siirtyi Kiinan hallintaan Isolta-Britannialta vuonna 1997.

Lisää uusi kommentti