Uutiset Honduras ja ihmisoikeudet

Hondurasilaisktivistit vaativat Finnfundia vetäytymään patohankkeesta

Vesivoimalan rakentamista vastustavat, Suomessa vierailevat aktivistit pelkäävät turvallisuutensa puolesta Berta Cáceresin murhan jälkeen. Finnfund on lähettämässä maahan riippumattoman asiantuntijaryhmän.
Katutaidetta Berta Cacéresin muistoksi Lontoossa. (Kuva: Maureen Barlin / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomalaisen kehitysrahoituslaitos Finnfundin ja hollantilaisen kehityspankin FMO:n on lopetettava kokonaan rahoituksensa kiistellylle patohankkeelle Hondurasissa, vaativat Suomessa vierailevat aktivistit.

FMO ja Finnfund ilmoittivat maaliskuussa keskeyttävänsä maksatukset hankkeelle toistaiseksi. Aiemmin maaliskuussa oli murhattu patohanketta vastustavan Copinh-järjestön johtaja Berta Cáceres sekä hieman myöhemmin samassa järjestössä toiminut Nelson García.

"Marttyyreita on jo tarpeeksi. Emme tarvitse enää yhtään lisää", sanoi Copinh-järjestön delegaatioon kuuluva Rosalina Dominguez tänään Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hänen sisarensa aviomies ammuttiin patohankkeeseen liittyvän mielenosoituksen yhteydessä vuonna 2013.

Lenca-alkuperäiskansaan kuuluvat aktivistit ovat jo vuosia vastustaneet vesivoimalaa, jota rakennetaan Hondurasin Gualcarque-jokeen. Joki on lencoille pyhä, ja he pelkäävät voimalan vaikuttavan elinkeinomahdollisuuksiinsa.

"Joen ympärillä tehtyjen hakkuiden vuoksi vesi on samentunut. Otamme joesta käyttövetemme ja eläinten juomavedet. Joki on meille tärkeä elämän lähde", vetosi delegaatioon kuuluva Francisco Javier Sanchez.

"Emme tiedä, miten meille käy"

Kiista voimalan rakentamisesta kärjistyi vuonna 2013, kun Copinhin aktivistit estivät tiesululla rakentajayhtiön pääsyn työmaalle. Sen jälkeen voimalan paikkaa on vaihdettu, mutta se ei aktivistien mielestä riitä. Tilanne on kärjistynyt väkivaltaiseksi.

Aktivistien mukaan sekä armeija, poliisi että hankeyhtiön, hondurasilaisen Desan, turvamiehet ovat käyneet heidän kimppuunsa. Useita ihmisiä on kuollut ja monet, myös Suomessa vierailevat aktivistit, saavat tappouhkauksia. Niistä kertoi myös maaliskuussa ammuttu Cáceres, joka oli pyytänyt viranomaisilta suojelua ennen kuolemaansa.

"Emme tiedä, miten meille käy, kun palaamme Hondurasiin. Kukaan ei takaa turvallisuuttamme", Javier sanoi.

Lencat vastustavat voimalahanketta myös siksi, ettei heiltä heidän mukaansa ole kysytty suostumusta siihen, toisin kuin Hondurasin ratifioima kansainvälinen alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva ILO 169 -sopimus edellyttää. Rahoittajat ovat eri mieltä.

Hankkeeseen vuonna 2012 liittyneen Finnfundin mukaan voimalan maat on saatu vapaaehtoisilta myyjiltä, ja lisäksi alkuperäiskansojen suostumus on selvitettävä vain silloin, kun näitä joudutaan siirtämään mailtaan. Näin ei Agua Zarcan kohdalla ole, ja lisäksi Finnfundin mukaan lupa on joka tapauksessa kysytty.

Yhdysvaltalaisen School of Americas Watch -ihmisoikeusliikkeen aktivistin Brigitte Gyntherin mukaan "suostumus" kuitenkin saatiin tilaisuudessa, jossa suurin osa ihmisistä itse asiassa vastusti hanketta. Tätä ennen viranomaiset olivat jo hyväksyneet hankkeen toteutuksen.

Hänen mukaansa nyt suostumuksen kysely on myöhäistä, sillä uhkailun vuoksi ihmiset eivät uskalla vastata.

Tiedotustilaisuudessa puhuneen Gyntherin mielestä koko kahakkaa pitää tarkastella Hondurasin vuonna 2009 tapahtuneen vallankaappauksen näkökulmasta. Sen seurauksena maan oikeusjärjestelmä ei toimi, vakavistakin rikoksista on mahdollista selvitä rangaistuksetta ja korruptio kukoistaa.

"Jos tämä hanke tapahtuisi maassa, jossa lakeja noudatetaan ja oikeusjärjestelmä toimii, on mahdollista, ettemme edes olisi täällä."

Finnfund lähettää asiantuntijoita

Vielä ei ole tietoa siitä, ottavatko FMO ja Finnfund aktivistien pyynnöstä vaarin. Finnfund on aiemmin pitänyt selkkausta Hondurasin hallinnon ja Copinhin välisenä. Finnfundin toimitusjohtaja Jaakko Kangasniemi kertoo, että FMO ja Finnfund ovat kuitenkin lähettämässä mahdollisesti jo ensi viikolla Hondurasiin riippumatonta asiantuntijaryhmää selvittämään tilannetta.

"FMO on käynyt Hollannissa hankkeeseen kriittisesti suhtautuvien kansalaisjärjestöjen kanssa dialogia siitä, mitä asioita pitäisi selvittää ja keitä asiantuntijaryhmään voisi kuulua. Sellainen porukka ollaan nyt saamassa kasaan", hän kertoo.

Hänen mukaansa Finnfund ei ole silti lähelläkään päätöstä siitä, mitä tehdä projektille. Päätöstä ei tehdä ainakaan ennen kuin asiantuntijaryhmä on antanut arvionsa. Hanke on joka tapauksessa jo suunnilleen puolivälissä, ja vetäytymisen tapahtuessa joku muu yhtiö todennäköisesti jatkaisi rakennustyötä, hän arvioi.

Honduras ja ihmisoikeudet ihmisoikeudetalkuperäiskansatkehitysenergiapolitiikkayhtiöt Honduras

Lue myös

Berta Cáceresia esittävä seinämaalaus

Seitsemän ihmistä todettu syyllisiksi hondurasilaisen ympäristöaktivistin Berta Cáceresin murhaan

Vuonna 2016 murhattu Berta Cáceres vastusti patoa, jonka osarahoittajana oli suomalainen Finnfund. Tuomiosta huolimatta Cáceresin perhe vaatii yhä murhan varsinaisia suunnittelijoita tilille.
Nuori nainen puhumassa mikkiin

Murhatun hondurasilaisen aktivistin tytärtä vastaan hyökättiin

Bertha Zúñiga johtaa äitinsä perustamaa Copinh-alkuperäiskansajärjestöä. Viime viikolla hänkin oli menettää henkensä.

Berta Cáceresin murha yhä selvittämättä

Osittain suomalaisrahoitteista patohanketta vastustaneen hondurasilaisaktivistin kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi. Pidätyksiä on tehty mutta tuomioita ei ole annettu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Koululaisia istumassa maassa

Afrikka kaipaa nuorempia johtajia – Internet tulisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana

Afrikan väestö on nuorta, mutta johtajat vanhoja. Kun vanhat johtajat yrittävät hallita internetiä vallassa pysyäkseen, kansalaiset ja talous kärsivät, kirjoittaa Selorm Branttie.
Kuivunut joen uoma ja kuolleen eläimen jäännökset

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa

Somaliassa, Ugandassa, Etiopiassa ja Keniassa sadot ovat jäämässä pieniksi ja ruuan hinta on nousussa. Jotta laajamittaiselta katastrofilta vältyttäisiin, hätäapua tarvitaan pian, sanovat Famine Early Warning System Network ja Pelastakaa Lapset.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.
Tehtaanpiippuja joenrannalla

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatisi eurooppalaisia vähentämään työntekoaan noin yhdeksään tuntiin viikossa. Laskelma perustuu tietoihin Ruotsin, Saksan ja Iso-Britannian kasvihuonekaasupäästöistä ja teollisuustuotannosta.

Tuoreimmat

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa
Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"
Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo
Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa
Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria
Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä
Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsistä perheen elättäjiä Kašmirissa
EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras
Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Luetuimmat

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista