Homoseksikiellon palauttaminen Intiassa tyrmistytti järjestöt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Homoseksikiellon palauttaminen Intiassa tyrmistytti järjestöt

Järjestöt tuomitsevat kovin sanoin korkeimman oikeuden päätöksen ja katsovat Intian ottaneen sen myötä askeleen taaksepäin ihmisoikeuksien toteutumisessa.

Intian korkeimman oikeuden viime viikolla tekemä päätös palauttaa voimaan samaa sukupuolta olevien seksisuhteiden kriminalisointi on synnyttänyt mielenosoituksia ympäri maata ja nostattanut voimakasta kritiikkiä myös maan ulkopuolella.

Korkeimman oikeuden päätös kumoaa delhiläisen tuomioistuimen ratkaisun vuodelta 2009, joka kumosi vuonna 1860 Intian rikoslakiin lisätyn kohdan homoseksuaalisuuden kriminalisoinnista. Intian korkeimman oikeuden mukaan rikoslakia voi muuttaa vain maan parlamentti.

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto sekä joukko kansainvälisiä ihmisoikeusjärjestöjä kuten Amnesty International ja Human Rights Watch tuomitsevat kovin sanoin korkeimman oikeuden päätöksen ja katsovat Intian ottaneen sen myötä askeleen taaksepäin ihmisoikeuksien toteutumisessa.

"Intian korkeimmalla oikeudella on ollut pitkä ja kunnioitettava historia mitä tulee ihmisoikeuksien puolustamiseen ja laajentamiseen. Valitettavasti nyt tehty päätös poikkeaa tästä perinteestä", YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navy Pillay toteaa.

Pillay toivoo, että Intian korkein oikeus ottaa tapauksen uudelleen uudelleen käsiteltäväksi. Järjestöt ovat myös vedonneet Intian parlamenttiin, jotta tämä ryhtyisi välittömästi toimenpiteisiin samaa sukupuolta olevien seksisuhteiden laillistamiseksi.

Intian puoluekentässä tuomioistuimen päätös on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. Hallitseva konressipuolue on esittänyt pettymyksensä korkeimman oikeuden ratkaisuun, mutta oppositiopuolue Bharatiya Janata on puoltanut ratkaisua ja tuominnut julkisesti homoseksuaalisuuden, raportoi Al Jazeera.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia