Homoksi tunnustautunut muslimi kuohuttaa Malesiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Homoksi tunnustautunut muslimi kuohuttaa Malesiassa

Insinööri Azwan Ismail on saanut Malesian kuohuksiin tunnustautumalla homoseksuaaliksi internetin YouTubessa. Tapaus lienee ensimmäinen, jossa malesialainen muslimi ilmoittaa kotim

Insinööri Azwan Ismail on saanut Malesian kuohuksiin tunnustautumalla homoseksuaaliksi internetin YouTubessa. Tapaus lienee ensimmäinen, jossa malesialainen muslimi ilmoittaa kotimaassaan julkisesti kuuluvansa seksuaaliseen vähemmistöön.

Malesiassa sekä maallinen että islamilainen laki pitävät homosuhteita rikoksena.

Azwanille on sadellut tappouhkauksia sen jälkeen, kun hän joulukuussa kertoi YouTuben muutaman minuutin videopätkässä, miten kovaa homojen elämä on Malesiassa.

Avoimuuden puolesta

"Tarkoitukseni ei ollut loukata islamia. Toivon, että nämä videot synnyttäisivät keskustelua ja auttaisivat yhteiskuntamme avautumista", Azwan sanoo.

Hän videonsa liittyi seksuaalivähemmistöjä puolustavan järjestön kampanjaan. Se otti mallia Yhdysvalloissa toteutetusta It Gets Better -projektista, joka oli reaktio homonuorten yleistyneisiin itsemurhiin viime vuonna.

Azwan lähti ensimmäisenä muslimina mukaan malesialaiseen kampanjaan. Se ja viestin avoimuus sokeerasivat, arvioi homouttaan salaamaton kirjanpitäjä Michael Lam, joka on juuri palannut Malesiaan Australiasta.

Hänen mukaansa useimmat malesialaiset sietävät seksuaalisia vähemmistöjä, kunhan asiasta ei pidetä meteliä.

Hellyydestä rangaistaan

Azwanin toiminta on tuomittu valtion valvomissa tiedotusvälineissä ja häntä vastaan on hyökätty monilla internetsivustoilla.

Malesian islamilaisten asioiden ministeri Jamil Khir Baharom ilmoitti alkuvuodesta, että homoseksuaalisuutta edistämään pyrkiviä "aktivisteja" vastaan ryhdytään "asianmukaisiin toimiin".

Samaa sukupuolta olevia uhkaa Malesiassa rangaistus, jos he halaavat, suutelevat tai pitävät toisiaan kädestä julkisella paikalla. Sääntö koskee tiukimmin muslimeita, mutta muitakin on pidätetty sen nojalla.

Poliisi ratsaa säännöllisesti yökerhoja, kylpylöitä ja hieromalaitoksia.

Into muuttui peloksi

Azwanin tunnustus otettiin innolla vastaan Malesian homopiireissä, mutta vastareaktion voimakkuus hirvittää.

"Ajattelimme, että tämä on käännekohta, josta alkaa julkinen keskustelu. Nyt tunnen vain pelkoa ja haluan piiloutua", eräs nimettömänä pysyttelevä naispuolinen näytelmäkirjailija sanoo.

Tappouhkauksien takia Azwan on joutunut poistamaan videonsa YouTubesta ja sen kopioineet sivustot ovat tehneet samoin.

"Azwan Ismail ei ole Malesian ensimmäinen eikä viimeinen muslimihomo. Homous ei ole rikos, mutta vihapuhe on", malesialainen tasa-arvojärjestö JAG muistuttaa.

Malesian uskonnot

Vuoden 2000 väestönlaskennan mukaan 28 miljoonan asukkaan Malesian suurimpia uskonnollisia ryhmiä ovat:

  • muslimit (noin 60 %);
  • buddhalaiset (19 %);
  • kristityt (9 %) ja
  • hindut (6 %).

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia