Uutiset Hiv/aids

Hivistä tuli Afrikan nuorten naisten vitsaus

Etelä-Afrikassa nuorilla naisilla on kolme kertaa miehiä useammin hiv.
(Kuva: UNICEF Ethiopia / cc 2.0)

(IPS) -- Vuosien työ hi-virusta vastaan ei ole onnistunut taltuttamaan tartuntoja 15–24-vuotiaiden tyttöjen ja naisten keskuudessa Afrikan etelä- ja itäosissa.

Etelä-Afrikan 20–24-vuotiaista naisista 18 prosenttia kantaa hiviä. Osuus on kolminkertainen ikäryhmän miehiin verrattuna. Tutkimusten mukaan alle kaksi kymmenestä nuoresta naisesta tietää, onko heillä virusta.

YK:n Unaids-järjestön mukaan eteläisessä ja Itä-Afrikassa 40 prosenttia naisten uusista hiv-tartunnoista löydetään nuorilta.

"Tartunnan ennaltaehkäisy ei toimi nuorilla naisilla", toteaa ugandalainen hiv-asiantuntija Lillian Mworeko.

Aikuiset miehet tartuttavat

Teini-ikäisten tyttöjen sukuelinten limakalvo on herkkä hiertymille, joista virus pääsee elimistöön, sanoo kenialainen lisääntymisterveyteen erikoistunut lääkäri Milly Muchai.

Hänen mukaansa tartuntariski kasvaa miespuolisen partnerin iän mukana. Miehet ovat ehtineet saada tartunnan todennäköisemmin kuin teini-ikäiset pojat. Kenialaisen selvityksen mukaan poikien ja miesten hiv-tartunnat pysyvät kurissa 24. ikävuoteen asti. Sen jälkeen ne lisääntyvät merkittävästi.

Seksikumppanien ikäeron vuoksi naiset saavat viruksen 5–7 vuotta aiemmin kuin miehet. Joissain tapauksissa nainen saa lahjoja tai rahaa seksiä vastaan, eikä hänellä ole valtaa neuvotella turvaseksistä, Muchai kertoo.

Nuorille räätälöityjä palveluja

Tilannetta selittävät sukupuolten välinen epätasa-arvo, naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta, terveydenhuollon, koulutuksen ja työpaikkojen puute sekä terveydenhuollon epäonnistuminen nuorten tarpeiden huomioimisessa.

Ongelmaan ei ole yhtä ratkaisua. Asiantuntijoiden mukaan tilannetta parantaisi esimerkiksi sellaisten lakien kumoaminen, jotka säätävät ikärajan viruksen testaamiselle.

Hiv-asiantuntija Mworekon mukaan lisääntymis- ja seksuaaliterveyspalveluita tulisi suunnata nuorille.

"Olipa kyse ennaltaehkäisystä, hoidosta tai tukipalveluista, nuorille ei ole tarjolla sopivaa vaihtoehtoa."

Seksivalistusta on lisättävä kouluissa, vaatii puolestaan Unaidsin nuorisotyöntekijä Paska Kinuthia Etelä-Afrikasta. Järjestö haluaa myös parantaa nuorten asemaa yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla.

Karut tilastot

  • Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tytöt ja nuoret naiset saavat neljäsosan kaikista hiv-tartunnoista.
  • Tansaniassa hiv-tartunnat kolminkertaistuvat, kun naiset täyttävät 20 vuotta.
  • Lesothossa hiv-tartuntoja on noin neljällä prosentilla teini-ikäisistä tytöistä. Luvut nousevat nelinkertaisiksi 24-vuotiailla.
  • Vuoden 2009 jälkeen Malawissa hiv-tartunnat eivät ole laskeneet naisilla lainkaan ja Botswanassa vain 14 prosenttia.
  • Etelä-Afrikassa 25–29-vuotiaiden ryhmässä hiv-tartuntoja on 28 prosentilla naisista ja 17 prosentilla miehistä.

(Lähde: Unaids)

Hiv/aids gendernuorisohiv/aids Afrikka Suomen IPS

Lue myös

Verikokeen otto sormenpäästä lähikuvassa

Miehet unohdetaan Afrikan hiv-ohjelmista – Moni välttelee hoitoon menoa, koska parantumaton sairaus ei sovi miehen ihannekuvaan

Alle puolet hiv-tartunnan saaneista afrikkalaismiehistä saa hoitoa. Miehet myös menevät testeihin paljon epätodennäköisemmin kuin naiset. Yksi ratkaisu ongelmaan voisi olla esimerkiksi hivin itsetestaus, kirjoittaa kansanterveyden asiantuntija Webster Mavhu.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan

Joka viikko yli 6 000 nuorta naista ja tyttöä saa hiv-tartunnan, muistuttaa YK:n aids-järjestö. Muun muassa koulunkäynnin on todettu vähentävän tartuntariskiä.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista