Uutiset Hiv/aids

Hivistä tuli Afrikan nuorten naisten vitsaus

Etelä-Afrikassa nuorilla naisilla on kolme kertaa miehiä useammin hiv.
(Kuva: UNICEF Ethiopia / cc 2.0)

(IPS) -- Vuosien työ hi-virusta vastaan ei ole onnistunut taltuttamaan tartuntoja 15–24-vuotiaiden tyttöjen ja naisten keskuudessa Afrikan etelä- ja itäosissa.

Etelä-Afrikan 20–24-vuotiaista naisista 18 prosenttia kantaa hiviä. Osuus on kolminkertainen ikäryhmän miehiin verrattuna. Tutkimusten mukaan alle kaksi kymmenestä nuoresta naisesta tietää, onko heillä virusta.

YK:n Unaids-järjestön mukaan eteläisessä ja Itä-Afrikassa 40 prosenttia naisten uusista hiv-tartunnoista löydetään nuorilta.

"Tartunnan ennaltaehkäisy ei toimi nuorilla naisilla", toteaa ugandalainen hiv-asiantuntija Lillian Mworeko.

Aikuiset miehet tartuttavat

Teini-ikäisten tyttöjen sukuelinten limakalvo on herkkä hiertymille, joista virus pääsee elimistöön, sanoo kenialainen lisääntymisterveyteen erikoistunut lääkäri Milly Muchai.

Hänen mukaansa tartuntariski kasvaa miespuolisen partnerin iän mukana. Miehet ovat ehtineet saada tartunnan todennäköisemmin kuin teini-ikäiset pojat. Kenialaisen selvityksen mukaan poikien ja miesten hiv-tartunnat pysyvät kurissa 24. ikävuoteen asti. Sen jälkeen ne lisääntyvät merkittävästi.

Seksikumppanien ikäeron vuoksi naiset saavat viruksen 5–7 vuotta aiemmin kuin miehet. Joissain tapauksissa nainen saa lahjoja tai rahaa seksiä vastaan, eikä hänellä ole valtaa neuvotella turvaseksistä, Muchai kertoo.

Nuorille räätälöityjä palveluja

Tilannetta selittävät sukupuolten välinen epätasa-arvo, naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta, terveydenhuollon, koulutuksen ja työpaikkojen puute sekä terveydenhuollon epäonnistuminen nuorten tarpeiden huomioimisessa.

Ongelmaan ei ole yhtä ratkaisua. Asiantuntijoiden mukaan tilannetta parantaisi esimerkiksi sellaisten lakien kumoaminen, jotka säätävät ikärajan viruksen testaamiselle.

Hiv-asiantuntija Mworekon mukaan lisääntymis- ja seksuaaliterveyspalveluita tulisi suunnata nuorille.

"Olipa kyse ennaltaehkäisystä, hoidosta tai tukipalveluista, nuorille ei ole tarjolla sopivaa vaihtoehtoa."

Seksivalistusta on lisättävä kouluissa, vaatii puolestaan Unaidsin nuorisotyöntekijä Paska Kinuthia Etelä-Afrikasta. Järjestö haluaa myös parantaa nuorten asemaa yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla.

Karut tilastot

  • Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tytöt ja nuoret naiset saavat neljäsosan kaikista hiv-tartunnoista.
  • Tansaniassa hiv-tartunnat kolminkertaistuvat, kun naiset täyttävät 20 vuotta.
  • Lesothossa hiv-tartuntoja on noin neljällä prosentilla teini-ikäisistä tytöistä. Luvut nousevat nelinkertaisiksi 24-vuotiailla.
  • Vuoden 2009 jälkeen Malawissa hiv-tartunnat eivät ole laskeneet naisilla lainkaan ja Botswanassa vain 14 prosenttia.
  • Etelä-Afrikassa 25–29-vuotiaiden ryhmässä hiv-tartuntoja on 28 prosentilla naisista ja 17 prosentilla miehistä.

(Lähde: Unaids)

Hiv/aids gendernuorisohiv/aids Afrikka Suomen IPS

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.