Uutiset Hiv/aids

Hivistä tuli Afrikan nuorten naisten vitsaus

Etelä-Afrikassa nuorilla naisilla on kolme kertaa miehiä useammin hiv.
(Kuva: UNICEF Ethiopia / cc 2.0)

(IPS) -- Vuosien työ hi-virusta vastaan ei ole onnistunut taltuttamaan tartuntoja 15–24-vuotiaiden tyttöjen ja naisten keskuudessa Afrikan etelä- ja itäosissa.

Etelä-Afrikan 20–24-vuotiaista naisista 18 prosenttia kantaa hiviä. Osuus on kolminkertainen ikäryhmän miehiin verrattuna. Tutkimusten mukaan alle kaksi kymmenestä nuoresta naisesta tietää, onko heillä virusta.

YK:n Unaids-järjestön mukaan eteläisessä ja Itä-Afrikassa 40 prosenttia naisten uusista hiv-tartunnoista löydetään nuorilta.

"Tartunnan ennaltaehkäisy ei toimi nuorilla naisilla", toteaa ugandalainen hiv-asiantuntija Lillian Mworeko.

Aikuiset miehet tartuttavat

Teini-ikäisten tyttöjen sukuelinten limakalvo on herkkä hiertymille, joista virus pääsee elimistöön, sanoo kenialainen lisääntymisterveyteen erikoistunut lääkäri Milly Muchai.

Hänen mukaansa tartuntariski kasvaa miespuolisen partnerin iän mukana. Miehet ovat ehtineet saada tartunnan todennäköisemmin kuin teini-ikäiset pojat. Kenialaisen selvityksen mukaan poikien ja miesten hiv-tartunnat pysyvät kurissa 24. ikävuoteen asti. Sen jälkeen ne lisääntyvät merkittävästi.

Seksikumppanien ikäeron vuoksi naiset saavat viruksen 5–7 vuotta aiemmin kuin miehet. Joissain tapauksissa nainen saa lahjoja tai rahaa seksiä vastaan, eikä hänellä ole valtaa neuvotella turvaseksistä, Muchai kertoo.

Nuorille räätälöityjä palveluja

Tilannetta selittävät sukupuolten välinen epätasa-arvo, naisiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta, terveydenhuollon, koulutuksen ja työpaikkojen puute sekä terveydenhuollon epäonnistuminen nuorten tarpeiden huomioimisessa.

Ongelmaan ei ole yhtä ratkaisua. Asiantuntijoiden mukaan tilannetta parantaisi esimerkiksi sellaisten lakien kumoaminen, jotka säätävät ikärajan viruksen testaamiselle.

Hiv-asiantuntija Mworekon mukaan lisääntymis- ja seksuaaliterveyspalveluita tulisi suunnata nuorille.

"Olipa kyse ennaltaehkäisystä, hoidosta tai tukipalveluista, nuorille ei ole tarjolla sopivaa vaihtoehtoa."

Seksivalistusta on lisättävä kouluissa, vaatii puolestaan Unaidsin nuorisotyöntekijä Paska Kinuthia Etelä-Afrikasta. Järjestö haluaa myös parantaa nuorten asemaa yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla.

Karut tilastot

  • Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tytöt ja nuoret naiset saavat neljäsosan kaikista hiv-tartunnoista.
  • Tansaniassa hiv-tartunnat kolminkertaistuvat, kun naiset täyttävät 20 vuotta.
  • Lesothossa hiv-tartuntoja on noin neljällä prosentilla teini-ikäisistä tytöistä. Luvut nousevat nelinkertaisiksi 24-vuotiailla.
  • Vuoden 2009 jälkeen Malawissa hiv-tartunnat eivät ole laskeneet naisilla lainkaan ja Botswanassa vain 14 prosenttia.
  • Etelä-Afrikassa 25–29-vuotiaiden ryhmässä hiv-tartuntoja on 28 prosentilla naisista ja 17 prosentilla miehistä.

(Lähde: Unaids)

Hiv/aids gendernuorisohiv/aids Afrikka Suomen IPS

Lue myös

Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Nainen, mies ja pieni lapsi

Hyvät saavutukset aidsin vastaisessa työssä Afrikassa kannustavat jatkamaan taistelua virusta vastaan

Eteläisessä Afrikassa syntyi viime vuonna 57 000 hiv-positiivista vauvaa, kun vuosituhannen alussa määrä oli kolminkertainen. Sen sijaan Länsi- ja Keski-Afrikassa tilanne uhkaa karata hallinnasta jollei toimiin tartuta heti, kirjoittaa Unicefin aidstyöstä vastaava Chewe Luo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan