Uutiset Hiv/aids

Hiv-lääkitystä saa yhä useampi

Etenkin pahimmin epidemiasta kärsivillä alueilla itäisessä ja eteläisessä Afrikassa lääkityksen saatavuus on kasvanut tuntuvasti, kiittelee YK:n aids-ohjelma.
(Kuva: Steve Shapiro/2011 Caribbean HIV Conference / CC BY-ND 2.0)

Hivin hoitoon käytettävän antiretroviraalilääkityksen (arv) saatavuus on parantunut maailmalla tuntuvasti. Viime vuonna noin kaksi miljoonaa hiv-positiivista enemmän sai lääkitystä edellisvuoteen verrattuna, kiittelee YK:n hiv- ja aidsohjelma Unaids uudessa hiv-katsauksessaan.

Katsauksen mukaan viime vuoden lopulla noin 17 miljoonaa ihmistä, 46 prosenttia kaikista hiv-positiivisista, sai hoitoa. Erityisesti epidemiasta pahimmin kärsivät itäisen ja eteläisen Afrikan maat ovat kunnostautuneet. Niissä hiv-lääkitystä saavien osuus nousi 24 prosentista 54 prosenttiin vuosina 2010–2015.

Maailman terveysjärjestö WHO muutti viime syksynä suositustaan arv-lääkityksen saatavuudesta. Sen mukaan lääkitys on nyt aloitettava kaikille hiv-positiivisille mahdollisimman pian tartunnan toteamisen jälkeen. Vanha suositus oli, että arv-hoito aloitetaan vasta, kun niin sanottujen auttajasolujen määrä on laskenut alle tietyn tason. Unaidsin mukaan moni maa on lähtenyt noudattamaan suositusta.

Katsauksen mukaan aids-kuolemien määrä on pudonnut 1,5 miljoonasta 1,1 miljoonaan vuosina 2010–2015. Samaan aikaan uusien tartuntojen määrä vuosittain on kuitenkin pysynyt suhteellisen samana. Parhaiten ovat menestyneet itäinen ja eteläinen Afrikka, jossa pudotusta uusissa tartunnoissa on ollut vuosina 2010–2015 neljä prosenttia. Monilla muilla alueilla lasku on ollut kuitenkin vähäisempää tai olematonta, ja Itä-Euroopassa sekä Keski-Aasiassa uusien tartuntojen määrä on jopa kasvanut.

Unaids peräänkuuluttaakin etenkin nuorten tartuntoihin puuttumista. Aiemmin esimerkiksi YK:n lastenjärjestö Unicef on kertonut, että nuorten aids-kuolemat ovat kolminkertaistuneet 2000-luvulla.

Hiv/aids kehitysterveyshiv/aids

Lue myös

Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Nainen, mies ja pieni lapsi

Hyvät saavutukset aidsin vastaisessa työssä Afrikassa kannustavat jatkamaan taistelua virusta vastaan

Eteläisessä Afrikassa syntyi viime vuonna 57 000 hiv-positiivista vauvaa, kun vuosituhannen alussa määrä oli kolminkertainen. Sen sijaan Länsi- ja Keski-Afrikassa tilanne uhkaa karata hallinnasta jollei toimiin tartuta heti, kirjoittaa Unicefin aidstyöstä vastaava Chewe Luo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.