Uutiset Hiv/aids

Hiv-lääkitys yleistyy huimaa vauhtia, nuorten naisten tartunnat huolenaiheena

Vain puolen vuoden aikana miljoona uutta ihmistä on päässyt hiv-lääkityksen piiriin.
(Kuva: Ikhlasul Amal / CC BY-NC 2.0)

Hivin ja aidsin etenemistä jarruttavan arv-lääkityksen saanti on lisääntynyt merkittävästi tänä vuonna. Tammi- ja kesäkuun välisenä aikana miljoona uutta ihmistä alkoi saada lääkitystä, YK:n hiv- ja aids-ohjelma Unaids kertoo uudessa raportissaan.

Kesäkuussa jo noin 18,2 miljoonaa ihmistä sai hiv-lääkitystä. Mikäli sama tahti jatkuu, vuoteen 2020 mennessä jo 30 miljoonaa ihmistä saa hoitoa, järjestö laskee.

Tilastot eivät kuitenkaan ole pelkästään positiivisia. Unaids on erityisen huolissaan nuorista naisista. Sen mukaan siirtymä tytöstä naiseksi on äärimmäisen vaarallinen etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

"Nuoret naiset ovat kolminkertaisessa vaarassa. He ovat korkeassa tartuntariskissä, he käyvät vähän testeissä ja kiinnittyvät huonosti hoitoon. Maailma pettää nuoret naiset, ja meidän on välittömästi tehtävä enemmän", sanoo järjestön johtaja Michel Sidibé.

Viime vuonna viikoittain noin 7 500 nuorta naista sai hivin. Vuosina 2010–2015 15–24-vuotiaiden infektiot ovat vähentyneet vain kuusi prosenttia. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa on havaittu, että nuoret naiset saavat tartunnan usein aikuiselta mieheltä, raportissa kerrotaan.

Ongelmana ovat myös muut riskiryhmät, kuten riskialueilla elävät, suonensisäisten huumeiden käyttäjät tai miehet, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa. He jäävät ilman palveluita tärkeissä elämänvaiheissa, mikä lisää sekä tartunta- että kuolinriskiä, järjestö sanoo.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä noin 36,7 miljoonaa hiv-positiivista. Tautiin kuoli viime vuonna noin miljoona ihmistä.

Hiv/aids gendernuorisohiv/aids

Lue myös

Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.
Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.