Uutiset Hiv/aids

Hiv-lääkitys yleistyy huimaa vauhtia, nuorten naisten tartunnat huolenaiheena

Vain puolen vuoden aikana miljoona uutta ihmistä on päässyt hiv-lääkityksen piiriin.
(Kuva: Ikhlasul Amal / CC BY-NC 2.0)

Hivin ja aidsin etenemistä jarruttavan arv-lääkityksen saanti on lisääntynyt merkittävästi tänä vuonna. Tammi- ja kesäkuun välisenä aikana miljoona uutta ihmistä alkoi saada lääkitystä, YK:n hiv- ja aids-ohjelma Unaids kertoo uudessa raportissaan.

Kesäkuussa jo noin 18,2 miljoonaa ihmistä sai hiv-lääkitystä. Mikäli sama tahti jatkuu, vuoteen 2020 mennessä jo 30 miljoonaa ihmistä saa hoitoa, järjestö laskee.

Tilastot eivät kuitenkaan ole pelkästään positiivisia. Unaids on erityisen huolissaan nuorista naisista. Sen mukaan siirtymä tytöstä naiseksi on äärimmäisen vaarallinen etenkin Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

"Nuoret naiset ovat kolminkertaisessa vaarassa. He ovat korkeassa tartuntariskissä, he käyvät vähän testeissä ja kiinnittyvät huonosti hoitoon. Maailma pettää nuoret naiset, ja meidän on välittömästi tehtävä enemmän", sanoo järjestön johtaja Michel Sidibé.

Viime vuonna viikoittain noin 7 500 nuorta naista sai hivin. Vuosina 2010–2015 15–24-vuotiaiden infektiot ovat vähentyneet vain kuusi prosenttia. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa on havaittu, että nuoret naiset saavat tartunnan usein aikuiselta mieheltä, raportissa kerrotaan.

Ongelmana ovat myös muut riskiryhmät, kuten riskialueilla elävät, suonensisäisten huumeiden käyttäjät tai miehet, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa. He jäävät ilman palveluita tärkeissä elämänvaiheissa, mikä lisää sekä tartunta- että kuolinriskiä, järjestö sanoo.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä noin 36,7 miljoonaa hiv-positiivista. Tautiin kuoli viime vuonna noin miljoona ihmistä.

Hiv/aids gendernuorisohiv/aids

Lue myös

Mielenosoittajia Brasilian lippujen kera

Konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa hiv-työtä Brasiliassa – Haavoittuvimpia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt

Brasiliaa on usein pidetty hivin vastaisen työn pioneerina, mutta nyt yhä konservatiivisemmaksi muuttuva politiikka uhkaa vaarantaa pitkäjänteisen työn tulokset. Stigmatisoituvassa ilmapiirissä nuorten miesten tartuntojen määrä on pahimmillaan jopa kolminkertaistunut, kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen parissa työskentelevä Heidi Nummi.
Nainen, mies ja pieni lapsi

Hyvät saavutukset aidsin vastaisessa työssä Afrikassa kannustavat jatkamaan taistelua virusta vastaan

Eteläisessä Afrikassa syntyi viime vuonna 57 000 hiv-positiivista vauvaa, kun vuosituhannen alussa määrä oli kolminkertainen. Sen sijaan Länsi- ja Keski-Afrikassa tilanne uhkaa karata hallinnasta jollei toimiin tartuta heti, kirjoittaa Unicefin aidstyöstä vastaava Chewe Luo.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan