”Historiallinen läpimurto” – YK-maat alkavat neuvotella rikoksia ihmisyyttä vastaan koskevasta sopimuksesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

”Historiallinen läpimurto” – YK-maat alkavat neuvotella rikoksia ihmisyyttä vastaan koskevasta sopimuksesta

Rikokset ihmisyyttä vastaan ovat kiellettyjä jo nyt, mutta erillinen kansainvälinen sopimus puuttuu. Nyt valtiot ovat sopineet neuvotteluiden aloittamisesta. Venäjä harasi päätöslauselmaa vastaan, ja Israel sanoutui irti kansainvälistä rikostuomioistuinta koskevasta osuudesta.

Sininen YK-lippu, taustalla rakennuksen ikkunoita.

- Kuva: John Gillespie / United Nations, United Nations Information Centre / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

YK:n jäsenmaat alkavat neuvotella uudesta kansainvälisestä sopimuksesta, joka pyrkisi ehkäisemään rikokset ihmisyyttä vastaan. Yleiskokouksen niin sanottu kuudes eli oikeudellinen komitea hyväksyi aihetta koskevan päätöslauselman viime perjantaina.

”Päätöslauselma on historiallinen läpimurto”, luonnehtii yhdysvaltalaisen Global Justice Center -järjestön oikeudellinen neuvonantaja Kelly Adams tiedotteessa.

Rikoksilla ihmisyyttä vastaan tarkoitetaan systemaattisia tai laajoja hyökkäyksiä siviileitä vastaan: esimerkiksi murhia, kidutusta, orjuutusta, raiskauksia, vainoa, ihmisten katoamista ja apartheidia. Toisin kuin sotarikokset, ne voivat tapahtua sekä rauhan että sodan aikana.

Ne ovat kiellettyjä jo nyt, ja niitä tutkii kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC). Rikoksista ihmisyyttä vastaan ei kuitenkaan ole säädetty omaa erillistä sopimustaan tai sopimuksia, toisin kuin sotarikoksista ja kansanmurhista. Lisäksi ICC:n toimivalta ulottuu vain sen 124 jäsenmaan alueelle.

Aiheesta on keskusteltu yli kymmenen vuoden ajan. Prosessia on haitannut muutamien maiden – Venäjän, Kiinan, Iranin, Pohjois-Korean, Eritrean ja Kuuban – vastustus.

Meksikon ja Gambian ehdottama ja kymmenien muiden maiden tukema päätöslauselma kuitenkin hyväksyttiin yksimielisesti, Venäjä yritti ehdotti viime hetkellä korjauksia, joista se lopulta luopui.

Uutistoimisto AP:n mukaan Venäjän edustaja Maria Zabolotskaja sanoi maan sanoutuvan irti konsensuksesta mutta se ei tarkoita, etteikö maa olisi valmis neuvotteluihin.

Burundin ja Israelin edustajat ilmoittivat sanoutuvansa irti kohdista, jotka käsittelevät ICC:tä. Burundi vetäytyi tuomioistuimen jäsenyydestä vuonna 2017. Israel ei ole jäsen, mutta ICC on hiljattain antanut pidätysmääräyksen maan pääministerin Benjamin Netanjahun ja entisen puolustusministerin Yoav Gallantin sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Gazassa. Palestiina on ICC:n jäsen.

Varsinaisen sopimuksen syntyyn menee vielä aikaa. Valmistelusessiot järjestetään vasta vuosina 2026–2027, AP kertoo.

YK:n yleiskokous äänestää päätöslauselmasta vielä ensi keskiviikkona. Läpimenoa pidetään käytännössä varmana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia