Hiilidioksidia onnistuttiin pumppaamaan öljynporauskenttään Kanadassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hiilidioksidia onnistuttiin pumppaamaan öljynporauskenttään Kanadassa

Kanadassa on onnistuttu pumppaamaan viisi miljoonaa tonnia hiilidioksidia suoraan öljynporauskenttään. Hankkeella voitaisiin parantaa öljyn talteenottoa jopa 60 prosenttia, pidentää vanhentuvien öljykenttien käyttöikää ja tarjota pysyvä pitkäaikainen säilytyspaikka hiilidioksidille.

Kanadassa on onnistuttu pumppaamaan viisi miljoonaa tonnia hiilidioksidia suoraan öljynporauskenttään. Hiilidioksidi otettiin talteen Great Plains Synfuelsin hiilitehtaalta Beulahista, North Dakotan osavaltiosta Yhdysvalloista, josta se ohjattiin putkea pitkin maahan pumpattavaksi Weyburnin öljynporauskentälle Saskatchewaniin Kanadaan. Hiilidioksidin pumppaaminen öljylähteeseen helpotti myös huomattavasti öljynporausta. Tiedot perustuvat Yhdysvaltain energiaministeriön lausumaan.

Kanadan kokeiluprojekti on Yhdysvaltain energiaministeriön, Kanadan hallituksen ja yksityissektorin yhteishanke. Jos menetelmää käytettäisiin kaikkialla maailmassa, voitaisiin seuraavan vuosisadan aikana eliminoida merkittävä osa ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä.

Weyburnin kokeilussa hiilidioksidia pumpattiin öljyvarantoon, minkä seurauksena maanalainen paine kasvoi ja enemmän öljyä nousi maan pintaan. Toimenpide lisäsi öljyntuotantoa 10 000 tynnyrillä päivässä ja energiaministeriön mukaan osoitti, että hiilidioksidin eristäminen on sekä teknisesti että taloudellisesti kannattavaa.

Weyburnin kaltainen hanke voi parantaa öljyn talteenottoa jopa 60 prosenttia, pidentää vanhentuvien öljykenttien käyttöikää ja tarjota pysyvän pitkäaikaisen säilytyspaikan hiilidioksidille geologisissa muodostumissa.

Energiaministeri Samuel Bodmanin mukaan Weyburnin projektilla saattaa olla suuri vaikutus Yhdysvaltain päästövähennyksiin ja öljyntuotannon lisäämiseen. Jos kokeiltua tekniikkaa käytettäisiin kaikilla Länsi-Kanadan öljykentillä, voitaisiin hiilidioksidipäästöjä leikata yhtä paljon kuin jos 200 miljoonaa autoa poistettaisiin käytöstä vuodeksi.

Öljyteollisuus on pumpannut jonkin verran luonnollista hiilidioksidia öljylähteisiin aikaisemminkin, mutta koskaan ennen ei ole käytetty teollisuuden tuottamaa hiilidioksidia eikä Bushin hallituksen kaavailemassa mittakaavassa.

Tutkijat kirjoittavat nyt Weyburnin hankkeen tiimoilta teollisuudelle tarkoitettua käsikirjaa. Tarkoituksena on myös laajentaa hiilidioksidin pumppausta Weyburnin naapurikentälle, kehittää pumppaustehokkuutta ja parantaa koko prosessin kulkua.

Hiilen varastointia ja talteenottoa tekniikkana on viime aikoina esitetty kustannustehokkaaksi tavaksi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, mutta se ei vielä ole laajamittaisessa kaupallisessa käytössä. Sen käyttöä on kritisoitu, koska hiilidioksidi voi vapautua säilytyspaikasta takaisin ilmakehään. Ympäristöjärjestöt ovat myös toivoneet, että lupaavat ja vähemmän riskialttiit päästövähennystavat, kuten energiansäästö ja uusiutuva energia, asetettaisiin etusijalle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia