Uutiset

Hiilidioksidia onnistuttiin pumppaamaan öljynporauskenttään Kanadassa

Kanadassa on onnistuttu pumppaamaan viisi miljoonaa tonnia hiilidioksidia suoraan öljynporauskenttään. Hankkeella voitaisiin parantaa öljyn talteenottoa jopa 60 prosenttia, pidentää vanhentuvien öljykenttien käyttöikää ja tarjota pysyvä pitkäaikainen säilytyspaikka hiilidioksidille.
Oil field

Kanadassa on onnistuttu pumppaamaan viisi miljoonaa tonnia hiilidioksidia suoraan öljynporauskenttään. Hiilidioksidi otettiin talteen Great Plains Synfuelsin hiilitehtaalta Beulahista, North Dakotan osavaltiosta Yhdysvalloista, josta se ohjattiin putkea pitkin maahan pumpattavaksi Weyburnin öljynporauskentälle Saskatchewaniin Kanadaan. Hiilidioksidin pumppaaminen öljylähteeseen helpotti myös huomattavasti öljynporausta. Tiedot perustuvat Yhdysvaltain energiaministeriön lausumaan.

Kanadan kokeiluprojekti on Yhdysvaltain energiaministeriön, Kanadan hallituksen ja yksityissektorin yhteishanke. Jos menetelmää käytettäisiin kaikkialla maailmassa, voitaisiin seuraavan vuosisadan aikana eliminoida merkittävä osa ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä.

Weyburnin kokeilussa hiilidioksidia pumpattiin öljyvarantoon, minkä seurauksena maanalainen paine kasvoi ja enemmän öljyä nousi maan pintaan. Toimenpide lisäsi öljyntuotantoa 10 000 tynnyrillä päivässä ja energiaministeriön mukaan osoitti, että hiilidioksidin eristäminen on sekä teknisesti että taloudellisesti kannattavaa.

Weyburnin kaltainen hanke voi parantaa öljyn talteenottoa jopa 60 prosenttia, pidentää vanhentuvien öljykenttien käyttöikää ja tarjota pysyvän pitkäaikaisen säilytyspaikan hiilidioksidille geologisissa muodostumissa.

Energiaministeri Samuel Bodmanin mukaan Weyburnin projektilla saattaa olla suuri vaikutus Yhdysvaltain päästövähennyksiin ja öljyntuotannon lisäämiseen. Jos kokeiltua tekniikkaa käytettäisiin kaikilla Länsi-Kanadan öljykentillä, voitaisiin hiilidioksidipäästöjä leikata yhtä paljon kuin jos 200 miljoonaa autoa poistettaisiin käytöstä vuodeksi.

Öljyteollisuus on pumpannut jonkin verran luonnollista hiilidioksidia öljylähteisiin aikaisemminkin, mutta koskaan ennen ei ole käytetty teollisuuden tuottamaa hiilidioksidia eikä Bushin hallituksen kaavailemassa mittakaavassa.

Tutkijat kirjoittavat nyt Weyburnin hankkeen tiimoilta teollisuudelle tarkoitettua käsikirjaa. Tarkoituksena on myös laajentaa hiilidioksidin pumppausta Weyburnin naapurikentälle, kehittää pumppaustehokkuutta ja parantaa koko prosessin kulkua.

Hiilen varastointia ja talteenottoa tekniikkana on viime aikoina esitetty kustannustehokkaaksi tavaksi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, mutta se ei vielä ole laajamittaisessa kaupallisessa käytössä. Sen käyttöä on kritisoitu, koska hiilidioksidi voi vapautua säilytyspaikasta takaisin ilmakehään. Ympäristöjärjestöt ovat myös toivoneet, että lupaavat ja vähemmän riskialttiit päästövähennystavat, kuten energiansäästö ja uusiutuva energia, asetettaisiin etusijalle.

ilmakehäilmastonmuutos Kanada

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista