Hiihtopäivä piristää Syyrian pakolaisnuoria | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hiihtopäivä piristää Syyrian pakolaisnuoria

Syyrialaiset pääsevät Irakin Kurdistanissa ladulle baskien tuella.

(IPS) -- Sodan kauhut ja evakkoelämän ankeus unohtuvat hetkeksi syyrialaisnuorilta, jotka saavat sukset jalkaansa Irakin Kurdistanissa. Hiihtokoulu syntyi Espanjan baskeja ja Lähi-idän kurdeja yhdistävän Tigris-järjestön tuella.

Pyreneillä hiihtokoulua pitänyt espanjalainen Igor Urizar, 38, alkoi 2010 puuhata sellaista myös Irakin ja Iranin rajalla sijaitsevaan Penjwinin vuoristokylään.

Syyrian sisällissodan paisuessa Urizar sai idean hiihtoleiristä, joka piristäisi Irakiin paenneiden syyrialaisten kurdinuorten elämää.

Hyytävä talvi

Hassan Khishman, 11, laskettelee onnellisena mäkeä alas. "Mieleen tulevat mukavat ajat ystävien kanssa Syyriassa."

Hassanin perhe pakeni kotikaupungistaan Syyrian Hasakahista vuosi sitten. "Sota pakotti lähtemään. Moni menetti henkensä, ja ruoka kävi hirveän kalliiksi", poika kertoo.

Hän majailee 260 kilometriä Bagdadista pohjoiseen sijaitsevassa Arbadissa. Siellä on yksi Irakin autonomisen Kurdistanin kuudesta pakolaisleiristä.

YK:n mukaan alueelle on paennut yli 200 000 syyrialaista. He värjöttävät teltoissa poikkeuksellisen kylmän talven kynsissä.

Pakoon islamisteja

Helin Kaseer, 14, on kotoisin Girke Legen kurdikylästä Syyriassa. "Lähdimme kahdeksan kuukautta sitten, kun alueelle ilmaantui koko ajan lisää islamisteja. Yhteenottoja oli paljon, ja useita ystäviäni siepattiin. En uskaltanut mennä kouluun", tyttö kertoo.

Mahdollisuus hiihtoon oli Helinille "valtava yllätys". Hän suree sitä, että onni suosii vain pientä osaa pakolaisleirien lapsista.

Urizarkin pahoittelee, että välineitä pystytään tarjoamaan vain muutamalle kymmenelle. "Lupien saaminen vain päivän poistumiseen leiriltä on painajaismaisen vaikeaa", hän lisää.

Kestävää kehitystä

Penjwinin asukkaat ovat innoissaan kylään saadusta Irakin ensimmäisestä hiihtokoulusta. Toinen on perustettu Ranyaan, joka sijaitsee 430 kilometriä Bagdadista koilliseen.

"Kolme vuotta sitten Tigris-järjestö kutsui meidät Pyreneille tutustumaan murtomaahiihtoon ja sen edistämiseen kestävän kehityksen periaattein", kertoo Penjwinin nuorisokeskuksen johtaja Khalid Mohamad Qadir.

Espanjan Navarrassa toimiva hiihtokeskus on parin vuoden ajan kouluttanut nuoria kurdeja, jotka opettavat nyt hiihtoa Penjwinissa. Qadirin mukaan rinteille on viime aikoina ilmaantunut kurdien ohella myös eurooppalaisia hiihtäjiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia