Helsinki parantaa paperittomien oikeuksia terveydenhuoltoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Helsinki parantaa paperittomien oikeuksia terveydenhuoltoon

SPR:n mielestä kaupungin pitäisi tehdä viivyttelemättä päätös terveydenhuoltopalveluiden tarjoamisesta kaikille paperittomille.

Vuoden 2014 alusta lähtien Helsingissä oleskelevien paperittomien alle 18-vuotiaiden lasten sekä raskaana olevien naisten on mahdollista saada laajat terveydenhuollon palvelut sekä neuvola- ja sairaanhoitopalvelut samaan hintaan kuin helsinkiläisten, päätti Helsingin kaupunginhallitus eilen.

Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti jo marraskuussa terveyspalveluiden ulottamisesta neuvolaikäisille lapsille ja raskaana oleville naisille. Asiasta äänestettiin kuitenkin vielä kertaalleen kaupunginhallituksessa, jossa vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton kannattama ehdotus terveyspalvelujen laajentamisesta koskemaan kaikkia alle 18-vuotiaita voitti.

Jatkossa myös aikuiset paperittomat saavat kiireellistä hoitoa samaan hintaan kuin helsinkiläiset. Kaupunki aikoo kuitenkin odottaa ensi keväänä valmistuvaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvitystä palveluiden kustannuksista ja tavoittavuudesta, ennen kuin se tekee päätöksen aikuisten paperittomien kiireettömästä hoidosta.

Tähän asti kaikki Helsingissä oleskelevat paperittomat on suljettu kiireettömän terveydenhoidon ulkopuolelle, mutta heidän on ollut mahdollista saada neuvontaa ja lääkehoitoa vapaaehtoisvoimin toimivalta Global Clinic-verkostolta.

Askel oikeaan suuntaan

Paperittomien terveydenhuoltopalvelujen puolesta kamppailleen Suomen Punaisen Ristin mielestä päätös laajentaa oikeutta terveyspalveluihin on askel oikeaan suuntaan. Järjestö kuitenkin korostaa, että koska paperittomien siirtolaisten terveydenhuolto-ongelma on erityisen kiireinen juuri Helsingissä, kaupungin ei ole syytä odottaa THL:n selvityksen valmistumista.

"Kyse on paperittomien ihmisoikeuksista ja heidän perusoikeuksiensa toteutumisesta. Helsinki voi aivan hyvin tehdä omat ratkaisunsa ennen kuin asiasta tulee selvitys", SPR:n pääsihteerin eritysavustaja Leena-Kaisa Åberg sanoo maailma.netille

Kaupungin arvion mukaan Helsingissä oleskelee noin 5 000 paperitonta ihmistä, joiden hoitamisesta kertyisi kaupungille viiden miljoonaan euron kustannukset. Åbergin mukaan kaupungin ilmoittamat arviot paperittomien määrästä ja kustannuksista tuntuvat ylimitoitetuilta, mutta hän korostaa, että ilmiön luonteen takia varmuutta määristä on vaikea saada.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia