Hautala: Vastuullinen matkailu tukee kehitystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hautala: Vastuullinen matkailu tukee kehitystä

Ekoturismi voi kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautalan mukaan lisätä toimeentulomahdollisuuksia kehitysmaissa.

Ekoturismilla voidaan kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautalan mukaan matkailijoille myydä lähes mitä tahansa, mutta omilla matkoillaan ministeri on löytänyt todellisia helmiä, global.finland.fi kirjoittaa.

"Minulle on jäänyt mieleen Malesiasta Borneolta sellainen joenrinteeseen sademetsän keskelle rakennettu hotelli, joka oli tehty täysin kierrätysmateriaaleista", Hautala muistelee hotellia, jonka pesualtaat oli tehty wokkipannuista.

Kaakkois-Aasiasta Hautala on löytänyt muitakin pieniä majataloja, joiden omistajat sekä työntekijät ovat olleet kiinnostuneita ympäristönsä hyvinvoinnista. Pahimmillaan matkailuteollisuus sivuuttaa paikallisväestön ja kaikki matkailijoiden tarvitsema – jopa työntekijät – lennätetään ulkomailta.

Nykyisin matkailu on maailman neljänneksi suurin toimiala, joka tuottaa noin viisi prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Tästä syystä matkailun merkitys kehitysmaille ja erityisesti alhaisen tulotason maille on suuri.

Merkitys ei kuitenkaan ole ongelmaton. Esimerkiksi Keniassa ja Tansaniassa luontomatkailu kannustaa luontoalueiden säilyttämiseen, mutta toisaalla hallitsematon massaturismi vaurioittaa esimerkiksi koralliriuttoja ja sademetsiä.

Kontakteista molemminpuolista hyötyä

Matkoilla syntyvät kontaktit voivat Hautalan mukaan rikastuttaa sekä matkailijaa että paikallista väestöä.

"Esimerkiksi eräskin tuntemani suomalainen ryhtyi teettämään Kaakkois-Aasiassa yksinhuoltajaäideillä silkkisiä, hyvin pieneen tilaan puristettavia matkalakanoita. Kuljen usein sellaisen kanssa, jos olen aikeissa jäädä yökylään", Hautala kertoo ja lisää tuntevansa useita vastaavanlaisia esimerkkejä.

Ministerin työssään Hautala yrittää mahdollisuuksien mukaan välttää matkustamista. "Olen välttänyt lukuisia turhia matkapäiviä pitämällä puheita esimerkiksi skypen avulla. Ja hyvin on toiminut – paremman puutteessa."

Matkoja ministerin kalenteriin sisältyy kuitenkin noin kolmen viikon välein, sillä kaikkea yhteydenpitoa ei voi hoitaa digitaalisesti.

Lomillaan aikaisemmin runsaasti matkustanut ja interrailin kautta kansainvälistynyt Hautala välttää matkustamista.

Lisää uusi kommentti