Hauraimman valtion titteli uudelle maalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hauraimman valtion titteli uudelle maalle

Somalia oli kuusi vuotta peräkkäin maailman epäonnistunein valtio, nyt kyseenalaisen kunnian saa maailman nuorin valtio.

Maailman haurain valtio on viime viikolla ilmestyneen listauksen mukaan Etelä-Sudan. Maan itsenäistyminen vuonna 2011 oli suuren juhlan aihe, mutta nyt sen politiikka on yhä riitaisampaa ja etnisiin ryhmiin kohdistuvat joukkomurhat yleistyvät, toteaa Fund for Peace -järjestö.

Järjestön vuosittain julkaisema Fragile States -indeksi listaa maailman maat epävakauden mukaan. Aiemmin se puhui epäonnistuneista valtioista, nyt hauraimmista.

Ennen Etelä-Sudania indeksin kärjessä oli kuusi vuotta peräkkäin Somalia. Vaikka maasta on syytä edelleen olla huolissaan, se näyttäisi olevan menossa hitaasti kohti parempaa, analyysissa todetaan.

Suomi on edellisvuosien tapaan edelleen maailman vakain valtio. Etelä-Sudanin ja Somalian jälkeen heikoimmin puolestaan menee Keski-Afrikan tasavallalla, Kongon demokraattisella tasavallalla sekä Sudanilla.

Vaikka hauraimpia ovat periaatteessa usein köyhimmät ja konflikteista kärsivät valtio, vakaissakin valtioissa voi tapahtua kielteistä kehitystä. Esimerkiksi 20 parhaan maan joukossa olevan Ranskan vakaus on heilahtanut seitsemänneksi eniten, järjestö kertoo.

Indeksiä varten tarkastellaan 12:ta erilaista sosiaalista, taloudellista ja poliittista indikaattoria, kuten väestöpaineita, pakolaistilannetta ja talousongelmia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia