Hätäapuun kaivataan lisää käteistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hätäapuun kaivataan lisää käteistä

Raha toimii tavara- ja ruoka-apua paremmin, sanovat asiantuntijat.

Uuden arvion mukaan käteisestä voi olla pakolaisille enemmän hyötyä kuin ruoka- ja tavara-avusta. Kuva on otettu Yidan leirillä Etelä-Sudanissa 2012. (Kuva: Jared Ferrie / IPS)

(IPS) -- Maailman humanitaarisesta avusta vain kuusi prosenttia jaetaan nykyisin käteisenä, mutta tutkijoiden ja järjestöjen mielestä osuutta kannattaisi lisätä.

Enää ei tarvitse pohtia sitä, auttaako käteinen tai onko se oikea avun väline, sanoo maailman ruokaohjelman WFP:n varatoimitusjohtaja Amir Mahmoud Abdulla.

Hänen mukaansa sähköinen rahansiirto kuuluu aikamme parhaisiin keksintöihin. "Se tarjoaa arvokkuutta, valinnanvapautta ja joustoa kriisien koettelemille ihmisille."

Kännyköiden yleistyminen on helpottanut digitaalista rahansiirtoa, mutta esimerkiksi pakolaisleireissä voidaan jakaa myös käteistä.

Raha-apuun ei yleensä liity ehtoja, jolloin saaja voi hyödyntää sitä tarpeidensa mukaan, toisin kuin ruoka- tai tavara-apua, joka ei aina vastaa tarvetta. Lisäksi raha piristää paikallisia markkinoita.

"Käteinen kääntää apuajattelun päälaelleen. Antaja ei enää päätä, että saaja tarvitsee esimerkiksi vaatteita, vaan valinta jää vastaanottajalle", sanoo tutkija Sarah Bailey, joka oli mukana laatimassa Doing Cash Differently -nimistä raporttia.

Käteinen voi hänen mukaansa parantaa avustustyön läpinäkyvyyttä. "On helpompi jäljittää rahan liikkeitä kuin ruuan tai ämpäreiden."

Raha-avun etuihin kuuluu myös halpuus. "Ei tarvitse vuokrata varastoa tai palkata kuljettajaa avun toimittamiseksi perille", Bailey huomauttaa.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia