Uutiset Kehityspolitiikka

Hätäapuun kaivataan lisää käteistä

Raha toimii tavara- ja ruoka-apua paremmin, sanovat asiantuntijat.
Uuden arvion mukaan käteisestä voi olla pakolaisille enemmän hyötyä kuin ruoka- ja tavara-avusta. Kuva on otettu Yidan leirillä Etelä-Sudanissa 2012. (Kuva: Jared Ferrie / IPS)

(IPS) -- Maailman humanitaarisesta avusta vain kuusi prosenttia jaetaan nykyisin käteisenä, mutta tutkijoiden ja järjestöjen mielestä osuutta kannattaisi lisätä.

Enää ei tarvitse pohtia sitä, auttaako käteinen tai onko se oikea avun väline, sanoo maailman ruokaohjelman WFP:n varatoimitusjohtaja Amir Mahmoud Abdulla.

Hänen mukaansa sähköinen rahansiirto kuuluu aikamme parhaisiin keksintöihin. "Se tarjoaa arvokkuutta, valinnanvapautta ja joustoa kriisien koettelemille ihmisille."

Kännyköiden yleistyminen on helpottanut digitaalista rahansiirtoa, mutta esimerkiksi pakolaisleireissä voidaan jakaa myös käteistä.

Raha-apuun ei yleensä liity ehtoja, jolloin saaja voi hyödyntää sitä tarpeidensa mukaan, toisin kuin ruoka- tai tavara-apua, joka ei aina vastaa tarvetta. Lisäksi raha piristää paikallisia markkinoita.

"Käteinen kääntää apuajattelun päälaelleen. Antaja ei enää päätä, että saaja tarvitsee esimerkiksi vaatteita, vaan valinta jää vastaanottajalle", sanoo tutkija Sarah Bailey, joka oli mukana laatimassa Doing Cash Differently -nimistä raporttia.

Käteinen voi hänen mukaansa parantaa avustustyön läpinäkyvyyttä. "On helpompi jäljittää rahan liikkeitä kuin ruuan tai ämpäreiden."

Raha-avun etuihin kuuluu myös halpuus. "Ei tarvitse vuokrata varastoa tai palkata kuljettajaa avun toimittamiseksi perille", Bailey huomauttaa.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Kehityspolitiikka avustustyökatastrofiapu Suomen IPS

Lue myös

Dollareita seteleinä

Raportti: Julkisen sektorin yhteistyö yksityisen kanssa ei usein palvele köyhimpiä – päin vastoin

Lesothossa sairaalan rakentaminen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyönä johti valtaviin julkisen sektorin kuluihin. Tuoreen järjestöraportin mukaan näin käy myös monessa muussa tapauksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat