Harvalla enää varaa ihmeruoka kvinoaan Boliviassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Harvalla enää varaa ihmeruoka kvinoaan Boliviassa

Maailma hullaantuu kvinoaan, mutta yhä harvemmalla bolivialaisella on siihen enää varaa.

Bioversity International / cc 2.0

Yhä useampi länsimaalainen saa nauttia ihmekasvi kvinoan terveysvaikutuksista. Kasvava vienti on kuitenkin nostanut hintoja kvinoan viljelymaissa, Boliviassa, Perussa ja Ecuadorissa, joissa yhä harvemmalla paikallisella on enää varaa siihen.

Ravintoaineena lähes lyömätön kvinoa on viime aikoina löytänyt tiensä myös suomalaisiin ruokapöytiin. Tuhansia vuosia vanha viljelykasvi on Andien inkojen perintöä, ja sen ravintoarvojen vuoksi NASAn tutkijat nimesivät sen täydelliseksi ruoaksi pitkille avaruuslennoille.

Runsaasti proteiinia, kalsiumia, rautaa, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, aminohappoja sekä tyydyttymättömiä rasvoja sisältävä kvinoa on oikeastaan pinaatille ja punajuurelle sukua oleva yrtti, josta syödään siemenet. 

Andien salainen superruoka on jo pitkään ollut terveysintoilijoiden himoitsema harvinaisuus, mutta viime vuosien aikana se on noussut huimaan suosioon länsimaissa, ja terveyskauppojen lisäksi sitä tarjoavat jo tavallisetkin ruokakaupat.

Elintaso paranee, aliravitsemus lisääntyy

The New York Times -lehden julkaisema artikkeli tutkii tilannetta Boliviassa, yhdessä merkittävimmistä kvinoan vientimaista, joka on samalla yksi maailman köyhimmistä maista.

Monissa paikoissa kvinoan kasvava vienti on mullistanut bolivialaisten elämää. Esimerkiksi Salinas de Garcí Mendozassa, eristäytyneessä yhteisössä Bolivian eteläosassa sijaitsevan suola-aavikon laidoilla, jossa suuri osa maan kvinoasta on tuotettu, kasvava vienti on nostanut elintasoa.

Siinä missä ennen alueen asukkaat lähtivät Argentinaan tai Chileen töihin, nyt kvinoan nousevat hinnat ovat houkutelleet ihmiset palaamaan maaseututonteilleen istutusten ja sadonkorjuun ajaksi.

Mutta vaikka kasvava kysyntä on nostanut viljelijöiden tuloja, kvinoan noussut hinta on saanut ihmiset kääntymään halvempien, jalostettuja elintarvikkeiden puoleen. Tämä puolestaan on johtanut huoleen aliravitsemuksesta.

Samalla kun koko maassa aliravitsemus on kääntynyt laskuun viime vuosien aikana, tutkimukset osoittavat, että kvinoaa kasvattavilla alueilla lasten krooninen aliravitsemus on lisääntynyt. Salinas de Garcí Mendozassa ja muualla syyttävä sormi osoittaa kohti kvinoan hintojen hurjaa nousua, kun yhä harvempi bolivialainen saa nauttia kvinoan ravitsemuksellisista eduista.

Bolivian maatalousministeriön mukaan kvinoan hinta on lähes kolminkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana, ja samalla kulutus on laskenut 34 prosenttia.

Ravitsemustieteilijät ja viranomaiset ovat ymmällään ja yrittävät epätoivoisesti löytää ratkaisun ongelmaan.

Hallituksen viranomaiset ovat ilmoittaneet yrittävänsä lisätä kvinoan kotimaista kulutusta Boliviassa, vaikka se kilpaileekin muiden, reilusti halvempien tuotteiden kanssa. Lisäksi terveysviranomaiset suunnittelevat kvinoan lisäämistä koulujen aamiaisiin sekä tuhansien raskaana olevien ja imettävien äitien kuukausittain saamaan ruokapakettiin.

Lisää uusi kommentti