Uutiset

Harvalla enää varaa ihmeruoka kvinoaan Boliviassa

Maailma hullaantuu kvinoaan, mutta yhä harvemmalla bolivialaisella on siihen enää varaa.
Bioversity International / cc 2.0

Yhä useampi länsimaalainen saa nauttia ihmekasvi kvinoan terveysvaikutuksista. Kasvava vienti on kuitenkin nostanut hintoja kvinoan viljelymaissa, Boliviassa, Perussa ja Ecuadorissa, joissa yhä harvemmalla paikallisella on enää varaa siihen.

Ravintoaineena lähes lyömätön kvinoa on viime aikoina löytänyt tiensä myös suomalaisiin ruokapöytiin. Tuhansia vuosia vanha viljelykasvi on Andien inkojen perintöä, ja sen ravintoarvojen vuoksi NASAn tutkijat nimesivät sen täydelliseksi ruoaksi pitkille avaruuslennoille.

Runsaasti proteiinia, kalsiumia, rautaa, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, aminohappoja sekä tyydyttymättömiä rasvoja sisältävä kvinoa on oikeastaan pinaatille ja punajuurelle sukua oleva yrtti, josta syödään siemenet. 

Andien salainen superruoka on jo pitkään ollut terveysintoilijoiden himoitsema harvinaisuus, mutta viime vuosien aikana se on noussut huimaan suosioon länsimaissa, ja terveyskauppojen lisäksi sitä tarjoavat jo tavallisetkin ruokakaupat.

Elintaso paranee, aliravitsemus lisääntyy

The New York Times -lehden julkaisema artikkeli tutkii tilannetta Boliviassa, yhdessä merkittävimmistä kvinoan vientimaista, joka on samalla yksi maailman köyhimmistä maista.

Monissa paikoissa kvinoan kasvava vienti on mullistanut bolivialaisten elämää. Esimerkiksi Salinas de Garcí Mendozassa, eristäytyneessä yhteisössä Bolivian eteläosassa sijaitsevan suola-aavikon laidoilla, jossa suuri osa maan kvinoasta on tuotettu, kasvava vienti on nostanut elintasoa.

Siinä missä ennen alueen asukkaat lähtivät Argentinaan tai Chileen töihin, nyt kvinoan nousevat hinnat ovat houkutelleet ihmiset palaamaan maaseututonteilleen istutusten ja sadonkorjuun ajaksi.

Mutta vaikka kasvava kysyntä on nostanut viljelijöiden tuloja, kvinoan noussut hinta on saanut ihmiset kääntymään halvempien, jalostettuja elintarvikkeiden puoleen. Tämä puolestaan on johtanut huoleen aliravitsemuksesta.

Samalla kun koko maassa aliravitsemus on kääntynyt laskuun viime vuosien aikana, tutkimukset osoittavat, että kvinoaa kasvattavilla alueilla lasten krooninen aliravitsemus on lisääntynyt. Salinas de Garcí Mendozassa ja muualla syyttävä sormi osoittaa kohti kvinoan hintojen hurjaa nousua, kun yhä harvempi bolivialainen saa nauttia kvinoan ravitsemuksellisista eduista.

Bolivian maatalousministeriön mukaan kvinoan hinta on lähes kolminkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana, ja samalla kulutus on laskenut 34 prosenttia.

Ravitsemustieteilijät ja viranomaiset ovat ymmällään ja yrittävät epätoivoisesti löytää ratkaisun ongelmaan.

Hallituksen viranomaiset ovat ilmoittaneet yrittävänsä lisätä kvinoan kotimaista kulutusta Boliviassa, vaikka se kilpaileekin muiden, reilusti halvempien tuotteiden kanssa. Lisäksi terveysviranomaiset suunnittelevat kvinoan lisäämistä koulujen aamiaisiin sekä tuhansien raskaana olevien ja imettävien äitien kuukausittain saamaan ruokapakettiin.

Ruokaturva ruokatalous Bolivia

Lue myös

Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Kulkusirkka

Aavikkokulkusirkkojen toinen aalto uhkaa Itä-Afrikkaa – Sadekausi voi 20-kertaistaa tuholaisten määrän

Koronaviruksen aiheuttamat liikkumisrajoitukset vaikeuttavat myös aavikkokulkusirkkojen vastaista työtä Itä-Afrikassa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö varoittaa sirkkojen määrän lisääntymisestä lähikuukausina.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas