Hamas islamilaistaa Gazaa pienin askelin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hamas islamilaistaa Gazaa pienin askelin

Gazan palestiinalaisalueen asukkaat ovat puun ja kuoren välissä. Israel jatkaa rannikkokaistan tiukkaa saartoa, ja aluetta hallitseva Hamas rajoittaa kansalaisvapauksia pyrkiessään islamilaistamaan alueen.

Ramallah, Länsiranta, 09.08.10 (IPS) - Gazan palestiinalaisalueen asukkaat ovat puun ja kuoren välissä. Israel jatkaa rannikkokaistan tiukkaa saartoa, ja aluetta hallitseva Hamas rajoittaa kansalaisvapauksia pyrkiessään islamilaistamaan alueen.

Poliisit ovat viime aikoina ratsanneet kauppoja ja takavarikoineet vaatteita, joissa on "moraalitonta" tekstiä.

Syyte moraalittomuudesta uhkaa esimerkiksi gazalaista paitojen valmistajaa, jonka tuotteessa luki sana "porno".


Vesipiiput piiloon naisilta

Gazan naisilta on kielletty vesipiipun polttaminen julkisilla paikoilla. Hamasin mukaan tapa loukkaa palestiinalaisia perinteitä ja arvoja.

"Nauroin kuullessani kiellosta. Halusin lähteä saman tien polttamaan vesipiippua julkisesti", Middle East Broadcasting -yhtiön ärhäkkänä tunnettu toimituspäällikkö Riham Abdul Karim sanoo.

"Vastustan sitä, että ihmiset pakotetaan tiettyihin perinteisiin. Gaza on ennestään hyvin vanhoillinen yhteiskunta, ja jokainen osaa päättää itse, miten käyttäytyy", Abdul Karim jatkaa.

Naisilta on kielletty myös moottoripyörän kyydissä istuminen, ja koulutyttöjen käsketään peittää hiuksensa.

Aiempi yritys pakottaa Gazan naispuoliset juristit verhoutumaan huiviin ja pitkään takkiin kaatui koti- ja ulkomaisiin vastalauseisiin.

"Hamas toimii ovelasti ja käytännöllisesti. Tämä ei ole Iran. Gazaa islamilaistetaan vähittäin niin, että kansa tottuu siihen, eikä nouse kansainvälistä äläkkää", Abdul Karim arvioi.

Hänen mukaansa naisille on esimerkiksi järjestetty tilaisuus pelata jalkapalloa ja ratsastaa valvotuissa oloissa, vaikka moni islamisti paheksuu näitäkin harrastuksia.


Hamasilla useita vihollisia

"Hamas on ryhtynyt islamilaistamaan Gazaa useista syistä", tohtori Samir Awad Länsirannalla toimivasta Birzeitin yliopistosta vahvistaa.

Hamas haluaa hänen mukaansa pitää aisoissa itseään radikaalimmat islamistiryhmät, jotka ajavat Gazaan Taleban-tyylistä hallintoa.

Toisaalta Hamas pyrkii osoittamaan Länsirannalla valtaa pitävälle Fatah-järjestölle ja sen johtamalle palestiinalaishallinnolle, että se pystyy rakentamaan islamilaisen järjestyksen Gazaan.

Viime vuonna Gazassa sattui Hamasin ja ääri-islamistisen Jund Anser Allah -ryhmän yhteenotto, jossa kuoli yli 20 ihmistä.

Hamas on ryhtynyt vangitsemaan myös Fatahin kannattajia ja kieltänyt poliittisen opposition, Awad sanoo. Hamasin mukaan kyse on vastatoimesta sen kannattajien pidätyksille Länsirannalla.


Sensuuria molemmin puolin

Opposition mielenosoituksia on hajotettu Gazassa väkivalloin ja uhreiksi on joutunut myös sivullisia.

Gazan sisäinen turvallisuuspalvelu ratsasi kuukausia sitten useita kansalaisjärjestöjä, joita epäiltiin oppositiokytkennöistä, Palestiinan ihmisoikeuskeskus (PCHR) raportoi.

Sen mukaan Hamas on myös estänyt Fatahin aktivisteja poistumasta Gazasta takavarikoimalla heidän passinsa.

PCHR on vaatinut sekä presidentti Mahmud Abbasin johtamaa Länsirannan hallintoa että Hamasia poistamaan opposition lehtien levityskiellot.

Israel lupasi hiljan höllentää omaa saartoaan niin, että Länsirannalla julkaistavia lehtiä saa viedä Gazaan. Hamas kuitenkin esti sen ja ilmoitti, että kyseiset lehdet ovat kiellettyjä Gazassa.

"Tilanne ei näytä lupaavalta palestiinalaisten yhtenäisyyden kannalta, sillä kummankin alueen johto kaivautuu tiukemmin asemiinsa", Awad sanoo.

PALESTIINALAISALUEIDEN FAKTAT


  • Gazassa on asukkaita 1,5 miljoonaa ja Länsirannalla 2,8 miljoonaa.
  • Gazan pinta-ala on 365 ja Länsirannan 5 970 neliökilometriä.
  • Israel on miehittänyt alueita laittomasti vuodesta 1967. Sen Länsirannalle perustamissa siirtokunnissa asuu noin 400 000 juutalaista.
  • Israel veti siirtokuntansa Gazasta 2005. Sotilaallinen miehitys vaihtui tiukkaan taloussaartoon 2007, kun islamistinen Hamas sai alueella vallan.
  • Länsirannan palestiinalaishallintoa johtaa Fatah-järjestö, jonka välit Hamasiin ovat yhä huonommat. Palestiinalaisten sisäinen eripura vaikeuttaa entisestään Lähi-idän rauhanhankkeita. (Lähde: BBC)

 

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia