Hallituspuolueiden kuntavaaliehdokkaat eivät innostu pakolaisten kuntapaikkojen lisäämisestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hallituspuolueiden kuntavaaliehdokkaat eivät innostu pakolaisten kuntapaikkojen lisäämisestä

Esimerkiksi perussuomalaisten ehdokkaista vain kaksi on sitoutunut ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tavoitteeseen lisätä pakolaisten kuntapaikkoja.

Suomen lippu

Suomi tarvitsee suunnitelman kehitysavun palauttamiseksi, sanoo OECD. Kuva: Andrea Cirillo / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee hallituspuolueita, joiden kuntavaaliehdokkaista vain harva on sitoutunut edistämään pakolaisten sekä oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kuntapaikkojen lisäämistä omassa kotikunnassaan.

Amnesty on vaalien alla haastanut kaikki ehdokkaat sitoutumaan julkisesti pakolaisten kuntapaikkojen edistämiseen. Sitoumukseen on lähtenyt kuitenkin mukaan  keskustan ehdokkaista vain 69, kokoomuksesta sata ja perussuomalaisista vain kaksi ehdokasta. Sen sijaan vihreiden, vasemmistoliiton ja sosialidemokraattien edustajista tavoitteeseen on sitoutunut kustakin puolueesta useita satoja ehdokkaita.

"Hallitus vaatii perussuomalaisen työministeri Jari Lindströmin johdolla lisää kuntapaikkoja pakolaisille. On hyvin ristiriitaista, ettei samaa tahtoa näytä nyt löytyvän kuntapäättäjänä", sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio järjestön tiedotteessa.

Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat ja kiintiöpakolaiset tarvitsevat kuntapaikan, jotta he pääsevät muuttamaan vastaanottokeskuksesta tai pakolaisleiriltä kuntaan ja pääsevät kotouttamispalveluiden piiriin. Alkuvuonna noin 2 000 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa odotti vastaanottokeskuksessa sijoittamista kuntaan. Hidas kuntiin pääsy vaikeuttaa kotoutumista, pitkittää kiintiöpakolaisten Suomeen muuttoa ja aiheuttaa turhia kustannuksia, Amnesty muistuttaa.

"On sekä epäinhimillistä, hölmöä että kallista vitkutella oleskeluluvan jo saaneiden pakolaislasten ja kidutustraumoja kantavien ihmisten pääsyssä kiinni uuteen elämäänsä. Kunnista on löytynyt tahtoa kuntapaikkojen lisäämiseen – tästä hyvästä kehityksestä on pidettävä kiinni myös vaalien jälkeen", Aarnio sanoo.

Ehdokkaat ovat voineet allekirjoittaa myös toisen tavoitteen, väkivaltaa kokeneiden naisten palveluiden parantamisen kunnissa. Tähän mennessä pakolaisten kuntapaikkojen lisäämiseen on sitoutunut yhteensä 2 095 ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan 2 154 kuntavaaliehdokasta.

Lisää uusi kommentti