Haitissa avattiin ekokoulu suomalaisten avulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitissa avattiin ekokoulu suomalaisten avulla

Suomalaisarkkitehdin ideoima ekokoulu on rakennettu kierrätysmateriaalista, kestää katastrofeja ja tuottaa omaa energiaa.

Haitissa on avattu suomalaisavulla rakennettu maanjäristyksen ja hurrikaanin kestävä ekokoulu, Kirkon Ulkomaanapu kirjoittaa. Ideana oli tuoda yhteen koululaisten turvallisuus, pieni hiilijalanjälki ja ympäristöystävällisyys.

Noin 350 oppilaalle tarkoitetun koulun seinät on tehty maanjäristyksessä sortuneiden rakennusten murskasta. Biokäymälät palvelevat koulua ja yhteisöä sekä tuottavat koulukeittiön helloille biokaasua. Aurinkopaneeleista saadaan energiaa valaistukseen ja tietokoneita varten.

Saint Matthieun koulu on arkkitehti Matti Kuittisen piirtämän koulun ensimmäinen protyyppi. Sen on rakentanut Kirkon Ulkomaanapu yhdessä ACT -allianssin ja Canadian Engineering Companyn kanssa.

Kuittinen lähestyi Kirkon Ulkomaanapua idean kanssa sen jälkeen, kun Haitiin oli tammikuussa 2010 iskenyt valtava maanjäristys, joka repi alas 65–70 prosenttia Haitin kouluista jättäen jälkeensä vain murskaa ja kiviä.

Ekologisuuden lisäksi projektissa korostui myös yhteisöllisyys. Vanhempainyhdistykset, oppilaat ja opettajat ovat osallistuneet hankkeeseen ensimmäisistä piirustuksista itse rakentamiseen saakka. "Léogánen ja Matthieun asukkaat ovat itse asiassa rakentaneet itse oman koulunsa", sanoo David Korpela, Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Haitissa.

Saint Matthieun koulu sijaitsee parikymmentä kilometriä länteen maan pääkaupungista Port-au-Princestä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia