Uutiset Haitin maanjäristys

Haitissa ainakin 350 000 avun tarpeessa hurrikaanin jäljiltä

Kirkon Ulkomaanapu kertoo myöntävänsä maan hätäapuun 50 000 euroa.
Satelliittikuvaa hurrikaani Matthew'sta. (Kuva: NASA Goddard Space Flight Center / CC BY 2.0)

Haitissa arvioidaan, että ainakin 350 000 ihmistä tarvitsee hätäapua maata tiistaina runnelleen hurrikaani Matthew'n vuoksi. Tarkkoja tietoja myrskyn aiheuttamista tuhoista ei kuitenkaan vielä ole.

"Tiet pääkaupungista Port-au-Princestä ovat nyt kulkukelvottomia tulvien ja maanvyörymien takia. Yhteydet ovat poikki monin paikoin, eli täsmällistä tietoa pahiten kärsineiltä alueilta on vielä vaikeaa saada", kertoo Kirkon Ulkomaanavun Haitin maapäällikkö Uluç Baslanti järjestön tiedotteessa.

Jopa 230 kilometrin tuntivauhdilla edennyt Matthew teki tuhoa etenkin Haitin eteläosassa rikkoen rakennuksia ja tuhoten maanviljelysalueita. Uutistoimisto Reutersin mukaan 22 ihmistä on kuollut. YK kertoo, että yli 15 000 ihmistä on evakuoitu.

"Koska sadot ovat monin paikoin tuhoutuneet, maassa tarvitaan myös ruoka-apua ja tukea maanviljelyksen uudelleen käynnistämiseen", Baslanti sanoo.

Reutersin mukaan kyseessä oli pahin Karibianmeren myrsky lähes vuosikymmeneen ja Haitissa pahin humanitaarinen kriisi sitten vuonna 2010 tapahtuneen maanjäristyksen.

Kirkon Ulkomaanapu kertoi eilen myöntävänsä katastrofirahastostaan 50 000 euroa myrskystä kärsivien haitilaisten auttamiseen. Kotinsa ja omaisuutensa menettäneet perheet saavat hätäapua, kuten ruokaa, vettä ja välttämättömiä tarvikkeita. Avulla myös estetään tautien, kuten koleran, leviämistä ja säästetään ihmishenkiä.

Haitin lisäksi hurrikaani Matthew on runnellut myös ainakin Dominikaanista tasavaltaa sekä Kuubaa. Sen on määrä iskeä myös Yhdysvaltain Floridaan.

Haitin maanjäristys avustustyökatastrofiapu Haiti Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

YK:n pääsihteeri pahoitteli ensimmäistä kertaa Haitin koleraepidemiaa

Ban Ki-moon esitti anteeksipyyntönsä Haitin kansalle. YK ei kuitenkaan myönnä juridista vastuutaan koleran leviämisestä.

Näkökulma: Haitissa kuoli nolla ihmistä hurrikaanin seurauksena

Haitin hurrikaanissa kuoli ihmisiä, mutta kuolinsyy ei ollut hurrikaani, vaan sadat ihmiset hävisivät koko elämänsä kestäneen taistelun köyhyyttä vastaan hurrikaanin aikana, kirjoittaa Ulla Kärki.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.
Nepalin pääkaupungin Kathmandun rakennuksia

Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun

Moni korkeasti koulutettu nepalilainen lähtee töihin Etelä-Koreaan. Tutkimuksen mukaan muun muassa kovat paineet ja ulospääsymahdollisuuksien puuttuminen johtavat jopa itsemurhiin. Nepalin valtiolla taas ei ole juuri halua puuttua asiaan.
Punapaitainen nainen

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.

Tuoreimmat

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla
Nepalilaisia vierastyöläisiä koettelee itsemurhaepidemia – Odotusten ja todellisuuden välinen kuilu saa monet turvautumaan epätoivoiseen ratkaisuun
Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä
Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita
Väkivalta vaikeuttaa avustustyötä Koillis-Syyriassa – Kirkon Ulkomaanapu aloitti hätäapukeräyksen siviilien tukemiseksi
Ihmiskauppiaat rekrytoivat kenialaisnaisia Saudi-Arabiaan – Mary Njambi pääsi kotiin vain itsemurhalla uhkailemalla
Afrikan sarvessa on satanut vähiten lähes 40 vuoteen – 13 miljoonan ihmisen ruuansaanti uhattuna
Ilmastonmuutos on Afrikan kaivosteollisuudelle mahdollisuus ja uhka – Osa mineraaleista jätettävä louhimatta
Nobelin rauhanpalkinto Etiopian pääministeri Abiy Ahmedille - "Toivottavasti rohkaisee jatkamaan toimia demokratian vahvistamiseksi"
Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä