Uutiset Haitin maanjäristys

Haitissa ainakin 350 000 avun tarpeessa hurrikaanin jäljiltä

Kirkon Ulkomaanapu kertoo myöntävänsä maan hätäapuun 50 000 euroa.
Satelliittikuvaa hurrikaani Matthew'sta. (Kuva: NASA Goddard Space Flight Center / CC BY 2.0)

Haitissa arvioidaan, että ainakin 350 000 ihmistä tarvitsee hätäapua maata tiistaina runnelleen hurrikaani Matthew'n vuoksi. Tarkkoja tietoja myrskyn aiheuttamista tuhoista ei kuitenkaan vielä ole.

"Tiet pääkaupungista Port-au-Princestä ovat nyt kulkukelvottomia tulvien ja maanvyörymien takia. Yhteydet ovat poikki monin paikoin, eli täsmällistä tietoa pahiten kärsineiltä alueilta on vielä vaikeaa saada", kertoo Kirkon Ulkomaanavun Haitin maapäällikkö Uluç Baslanti järjestön tiedotteessa.

Jopa 230 kilometrin tuntivauhdilla edennyt Matthew teki tuhoa etenkin Haitin eteläosassa rikkoen rakennuksia ja tuhoten maanviljelysalueita. Uutistoimisto Reutersin mukaan 22 ihmistä on kuollut. YK kertoo, että yli 15 000 ihmistä on evakuoitu.

"Koska sadot ovat monin paikoin tuhoutuneet, maassa tarvitaan myös ruoka-apua ja tukea maanviljelyksen uudelleen käynnistämiseen", Baslanti sanoo.

Reutersin mukaan kyseessä oli pahin Karibianmeren myrsky lähes vuosikymmeneen ja Haitissa pahin humanitaarinen kriisi sitten vuonna 2010 tapahtuneen maanjäristyksen.

Kirkon Ulkomaanapu kertoi eilen myöntävänsä katastrofirahastostaan 50 000 euroa myrskystä kärsivien haitilaisten auttamiseen. Kotinsa ja omaisuutensa menettäneet perheet saavat hätäapua, kuten ruokaa, vettä ja välttämättömiä tarvikkeita. Avulla myös estetään tautien, kuten koleran, leviämistä ja säästetään ihmishenkiä.

Haitin lisäksi hurrikaani Matthew on runnellut myös ainakin Dominikaanista tasavaltaa sekä Kuubaa. Sen on määrä iskeä myös Yhdysvaltain Floridaan.

Haitin maanjäristys avustustyökatastrofiapu Haiti Kirkon Ulkomaanapu

Lue myös

YK:n pääsihteeri pahoitteli ensimmäistä kertaa Haitin koleraepidemiaa

Ban Ki-moon esitti anteeksipyyntönsä Haitin kansalle. YK ei kuitenkaan myönnä juridista vastuutaan koleran leviämisestä.

Näkökulma: Haitissa kuoli nolla ihmistä hurrikaanin seurauksena

Haitin hurrikaanissa kuoli ihmisiä, mutta kuolinsyy ei ollut hurrikaani, vaan sadat ihmiset hävisivät koko elämänsä kestäneen taistelun köyhyyttä vastaan hurrikaanin aikana, kirjoittaa Ulla Kärki.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla