Haitin kolerauhrit haastoivat YK:n oikeuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitin kolerauhrit haastoivat YK:n oikeuteen

Nepalilaisten rauhanturvaajien epäillään tuoneen koleran Haitiin, mutta YK on kieltäytynyt korvauksista epidemian tuhansille uhreille.

Haitissa vuonna 2010 puhjenneen koleraepidemiaan sairastuneet ovat haastaneet YK:n oikeuteen, jotta taudin uhrit saisivat korvauksia, kertovat uutislähteet.

Tähän astisten arvioiden mukaan sairastuneita oli noin 650 000 ihmistä ja runsaat 8 000 ihmistä kuoli epidemiaan, joka hyvin suurella todennäköisyydellä sai alkunsa maahan tuotujen nepalilaisten YK-rauhanturvaajien leiriltä.

Järjestö torjui aikaisemmin tänä vuonna uhrien esittämän korvauspyynnön.

Nyt newyorkilaisessa tuomioistuimessa esitelty haaste ei täsmennä haettavan korvauksen määrää. YK ei myöskään ota kantaa nyt esille nousseeseen haasteeseen. Tiedottaja Farhan Haqin mukaan järjestö ei keskustele julkisesti sitä vastaan asetetuista vaateista.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillayn mielestä koleraan sairastuneilla tulisi kuitenkin olla oikeus korvaukseen. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, kuka korvauksista olisi vastuussa.

Ennen vuoden 2010 maanjäristystä Haitissa ei ollut esiintynyt koleraa useisiin vuosikymmeniin. Ulosteiden saastuttaman veden ja ruoan mukana leviävään koleraan on YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston mukaan sairastunut Haitissa tänä vuonna yli 18 000 ihmistä.

Lisää uusi kommentti