Haitin koleraepidemian uhreilta uusi kanne YK:ta vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitin koleraepidemian uhreilta uusi kanne YK:ta vastaan

Lähes 1500 uhria tai uhrien omaista hakee taas YK:n aiheuttamasta koleraepidemiasta korvauksia oikeusteitse.

YK:lta haetaan jälleen korvauksia järjestön Haitiin vuonna 2010 tuottamasta koleraepidemiasta, raportoivat tiedotusvälineet viime viikolla.

Newyorkilaiseen tuomioistuimeen jätetyssä ryhmäkanteessa on mukana lähes 1500 uhria tai uhrien omaista. Kanteessa on listattu näyttöä taudin saapumisesta Haitiin YK:n nepalilaisten rauhanturvaajien välityksellä tammikuun 2010 maanjäristyksen jälkimainingeissa.

Kantajien mukaan YK on epidemian puhkeamisesta vastuussa, sillä se ei järjestänyt rauhanturvaajille tartuntatautiseulontaa siitä huolimatta, että kolera on Nepalissa endeeminen. Järjestön sanotaan myös järjestäneen puutteellisesti rauhanturvaajien leirin sanitaation.

Samankaltainen oikeusjuttu nostettiin YK:ta vastaan viime syksynä. Aiemmin kolerauhrit olivat hakeneet korvauksia suoraan YK:lta, mutta järjestö on torjunut vaatimukset sen erityisjärjestöjen erioikeuksia ja vapauksia koskevan yleissopimuksen nojalla.

Tuoreimpien arvioiden mukaan Haitiin ja lähialueille levinneeseen koleraan on sairastunut tähän mennessä 700 000 ihmistä ja tautiin on menehtynyt 9000. Ennen nykyistä epidemiaa koleraa ei ollut tavattu Haitissa 150 vuoteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia