Haiti tarvitsee yli 100 miljoonan euron tuen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haiti tarvitsee yli 100 miljoonan euron tuen

YK on julkaissut hätäapuvetoomuksen hurrikaanin tuhojen korjaamiseksi. Myös suomalaisjärjestöt keräävät apua maahan.

YK on julkaissut hätäapuvetoomuksen, jonka avulla pyritään keräämään hurrikaani Matthew'n runteleman Haitin humanitaariseen apuun 119 miljoonaa dollaria, eli noin 107 miljoonaa euroa. Suurin osa avusta on määrä käyttää ruokaan sekä veteen, sanitaatioon ja hygieniaan.

"Jotkut kaupungit ja kylät on lähes pyyhkäisty kartalta. Sadot ja ruokavarastot ovat tuhoutuneet. Ainakin 300 koulua on vahingoittunut", kertoi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon eilen tiedotustilaisuudessa.

Viikko sitten Haitissa riehunut Matthew on vaikuttanut ainakin 2,1 miljoonan ihmisen elämään, ja noin 1,4 miljoonan arvioidaan tarvitsevan humanitaarista apua. Avuntarvitsijoiden määrä on kasvanut sitä mukaa kuin tuhoalueille on päästy. Kuolleita on virallisesti 372, mutta kansainvälisissä medioissa on puhuttu jopa tuhannesta kuolleesta.

Haiti on läntisen pallonpuoliskon köyhin maa, ja se oli vielä toipumassa vuoden 2010 maanjäristyksestä, jonka jäljiltä monet elivät yhä telttakylissä. Maassa puhkesi koleraepidemia maanjäristyksen jälkeen, ja Matthew'n jälkeen ensimmäisistä tapauksista on jo raportoitu. Ban sanoi kehittävänsä uutta lähestymistapaa koleratilanteeseen. Tarkoituksena on tukea tautiin sairastuneita sekä tukea vankkoja vesi-, sanitaatio- ja terveysjärjestelmiä koleran eliminoimiseksi, hän sanoi.

Suomalaisjärjestöistä ainakin Kirkon Ulkomaanapu ja Plan International Suomi ovat keräämässä Haitiin apua. Kirkon Ulkomaanapu kertoi viime viikolla lähettävänsä Haitiin 50 000 euroa, ja eilen se ilmoitti 50 000 euron lisätuesta. Järjestö kertoo jakaneensa viikon ruokatarvikepaketteja perheille. Apua kohdistetaan myös puhtaan veden saantiin, koulusektorille sekä lasten psykososiaaliseen tukeen.

"Jatkossa tuemme tarvittaessa myös hurrikaanissa ja tulvissa vahingoittuneiden koulujen korjaamista. Arvioiden mukaan pahimmin kärsineillä alueilla 70–90 prosenttia kouluista on kärsinyt vahinkoja", Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Eija Alajarva kertoo järjestön tiedotteessa.

Myös Suomen Punainen Risti on kertonut lähettävänsä Haitiin ICT- ja viestintäammattilaisia avustustehtäviin sekä olevansa valmis tukemaan maan avustusoperaatiota katastrofirahastostaan.

PÄIVITYS 12.10. Päivitetty SPR:n osuus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia