Guatemalan nuoret opettelevat muuttamaan maailmaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Guatemalan nuoret opettelevat muuttamaan maailmaa

Nuorissa on tulevaisuus, sanotaan. Nuoret Guatemalassa eivät halua olla vain tulevaisuutta, vaan he haluavat olla maan nykyisyys.

Guatemalaiset Brenda ja Lupita ohjasivat seinämaalaustyöpajan suomalaisnuorille (Kuva: Aura Pilkama / cc 2.0)

Väli-Amerikassa sijaitsevan 14 miljoonan asukkaan Guatemalassa lapsia ja nuoria on yli puolet väestöstä. Köyhyyden ja väkivallan turruttamassa maassa heillä on kovin vähän keinoja vaikuttaa omiin asioihinsa

"Nuorten elämää varjostaa väkivalta, ja muiden ihmisten hyväksyntää haetaan usein rikollisjengeistä", kertoo Gael Dhaenens, joka on toiminut Guatemalassa lasten ja nuorten oikeuksia ajavan järjestön, PAMI:n paikalliskoordinaattorina. Gael on paraikaa Suomessa Taksvärkki ry:n vieraana ja kiertää kouluissa kertomassa PAMI:n vaikuttamistyöstä Guatemalassa.

Guatemala on tänä vuonna kohteena Taksvärkki ry:n Huominen tehdään tänään -kampanjassa. Kampanjaan osallistuvien koulujen oppilaat tekevät päivän töitä ja antavat palkkion keräyksen kautta Guatemalan nuorten vaikuttamistyöhön.

"Kampanjan pääviesti on, että nuoret voivat itse vaikuttaa niin oman lähiympäristönsä kuin maailman asioihin", kertoo Leena Honkasalo Taksvärkki ry:stä.

Nuoret Guatemalassa tietävät huonosti oikeuksistaan. "Aikuiset eivät yleensä kuuntele nuoria päätöksenteossa, eivätkö tunnusta heitä täysivaltaisiksi kansalaisiksi. Järjestömme nuorisoverkostoissa kannustamme nuoria itse vaikuttamaan aktiivisesti nuorten asioihin", Dhaenens kertoo.

Nuorisoverkostojen toiminta alkoi Guatemalassa noin seitsemän vuotta sitten. Tällä hetkellä verkostoissa on mukana noin 400 aktiivista nuorta. Aluksi toiminta keskittyi seksuaalisen väkivallan ehkäisemiseen ja sen uhrien auttamiseen, mutta pikkuhiljaa aihepiirit ovat laajentuneet käsittelemään väkivaltaa laajemminkin. Mukaan on tullut myös muita nuoria askarruttavia teemoja, kuten päihteet ja ympäristön saastuminen.

Köyhyys ja syrjintä huolettavat Suomessa ja Guatemalassa

Nyt 18-vuotias Lupita McLaughlin Villeda tuli verkoston toimintaan mukaan 11-vuotiaana. "Kun aloitin verkostossa, olin todella ujo, enkä uskaltanut ilmaista ajatuksistani muille. Verkostoissa olen saanut rohkeutta ja tiedän nyt oikeuksistani enemmän", Lupita kertoo Nuorisokeskus Hapessa järjestetyssä Guatemala-kampanjan avajaisissa.

Lupita on uskaltautunut lavalle yleisön eteen kertomaan maansa nuorisoa vaivaavista ongelmista 20-vuotiaan Brenda Gonzáles Laresin kanssa. Tytöt ovat ensi kertaa ulkomailla, Suomessa, jossa he vierailevat kouluissa ja nuorisotaloissa ympäri maata puhumassa nuorten aktiivisesta vaikuttamisesta Guatemalassa.

Guatemalan nuorisoverkostoissa vaikuttamiseen tutustutaan taiteen ja median keinoin. Nuoret taiteilevat kantaaottavia seinämaalauksia, suunnittelevat radiospotteja, järjestävät kulkueita ja keskustelutilaisuuksia ja kouluttavat nuorempiaan. Brenda ja Lupita ovat olleet verkostojen toiminnassa mukana jo vuosia ja haluavat nyt auttaa muita. "Haluamme saada nuoret ymmärtämään, että he ovat itse muutoksen käynnistäviä moottoreita", Brenda sanoo.

Uusille nuorille tytöt ovat vetäneet muun muassa seinämaalaustyöpajoja, joiden tarkoitus on herätellä ajattelemaan aktiivista vaikuttamista. "Työpajaan tulleet nuoret tutustuvat aluksi toisiinsa ja oppivat luottamaan muihin. Sen jälkeen ryhmä tunnistaa jonkin yhteiskunnallisen ongelman, johon he haluaisivat kiinnittää huomiota. Sitten mietitään visuaalinen toteutus työlle", Brenda ja Lupita kertovat.

Nuorten toimintakeskus Hapessa tytöt pääsivät vetämään maalaustyöpajaa myös helsinkiläisille koululaisille. Brenda ja Lupita ohjeistivat toimintaa ja suomalaisnuoret toteuttivat työn. Nuoria huolettavat ongelmat olivat yllättäen hyvin samanlaisia kuin Guatemalassa. Maalauksessa esille nostettiin eriarvoisuus ja syrjintä, joiden poistamiseen etsittiin ratkaisua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia