Guatemalan historiallinen kansanmurhatuomio peruttiinkin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Guatemalan historiallinen kansanmurhatuomio peruttiinkin

Ihmisoikeusjärjestöt ovat hyvin pettyneitä yllättävään käänteeseen.

Guatemalassa viime viikolla langetettu tuomio entiselle valtionpäämies Ríos Monttille kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan on peruttu.

Historialliseksi arvioitu 80 vuoden vankeusrangastus peruttiin tuomareiden erimielisyyksien ja puolustusasianajajan valitusten vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat hyvin pettyneitä yllättävään käänteeseen.

"Tämä on erittäin paha takaisku kansanmurhan uhreille ja ihmisoikeuksien toteutumiselle", kommentoi Sebastian Elgueta Amnesty Internationalista.

Oikeusprosessissa on ollut pitkin matkaa takkuilua, valituksia ja poikkeuksellisia käänteitä. Oikeudenkäynti ehdittiin jo kertaalleen perua tuomarin jääviyteen vedoten. Päätöksen mukaan oikeudenkäynnissä olisi pitänyt palata aikaan ennen tuomarin astumista tehtävään eli vuoteen 2011.

Perustuslakituomioistuin totesi kuitenkin mitätöinnin laittomaksi, sillä sen mukaan oikeudenkäyntiä ei voinut peruuttaa ajassa taaksepäin ja oikeudenkäyntiä jatkettiin. Tuomioistuin totesi kuitenkin nyt tuomion langettamisen jälkeen, että päätös onkin mitätöitävä ja oikeudenkäynnissä pitäisi palata huhtikuun tilanteeseen, jolloin prosessi viimeksi keskeytettiin tuomareiden jääviyden ja erimielisyyksien takia.

"Tämä on täysin absurdia. Tuomioistuin väittää nyt täysin päinvastaista kuin aiemmin, jolloin se sanoi, ettei oikeudenkäyntiä voi peruuttaa ajassa taaksepäin", sanoo oikeudenkäynteihin osallistunut psykologi Diana Cameros.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia