Guantanamon vankien syömälakko jatkuu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Guantanamon vankien syömälakko jatkuu

Leiriltä tihkuu uutisia nälkälakkoon osallistuneiden pahoinpitelyistä ja pakkosyötöstä.

Guantanamon vankileiriltä tihkuu lisää raportteja syömälakkoaan jatkavien vankien väkivaltaisesta kohtelusta. Osa vangeista aloitti syömälakon vuoden alussa protestoidakseen leirin epäinhimillisiä oloja sekä joidenkin vankien osalta yli kymmenen vuotta jatkunutta vankeutta ilman syylliseksi toteamista.

Viimeisten tietojen mukaan viime viikolla syömälakkoon on liittynyt 84 vankileirin 166 vangista.

Kansainvälisistä sopimuksista poiketen avustusjärjestöillä ei ole pääsyä vankien puheille, mutta asianajajien välityksellä tihkuvat raportit kertovat lakkoon osallistuneiden pahoipiteilyistä ja pakkokeinoista. Lakkolaisille on esimerkiksi annettu rangaistuksena vain puhdistamatonta vettä ja heitä on pakkosyötetty letkuilla. Vankeja päin on myös tulitettu mellakkaluodein.

Muun muassa Maailman lääkäriliitto on todennut pakkosyötön olevan epäinhmillistä ja halventavaa, eikä sitä tulisi sallia missään olosuhteissa.

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari ei ole vastannut vankien avunpyyntöihin ja väittää, ettei hänellä ole toimivaltaa puuttua tilanteeseen. Yhdysvaltojen puolustusvoimat sen sijaan puolustelee rajuotteisia ratsioita välttämättöminä kurinpidon toimenpiteinä.

Painostus Obaman hallintoa kohtaan lakkauttaa vankila on kasvanut merkittävästi. Guantanmon lakkauttaminen oli yksi Obaman ensimmäisiä lupauksia, kun hän astui virkaan vuonna 2008.

Myös Euroopan parlamentti on huolissaan tilanteesta ja tuomitsee vankien säilyttämisen ilman oikeudenkäyntiä vakavaksi ihmisoikeusloukkaukseksi. Parlamentti pohtii parhaillaan vankien sijoitusmahdollisuuksia Eurooppaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia