Guantanamon vangit aloittaneet syömälakon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Guantanamon vangit aloittaneet syömälakon

Osa kiistanalaisen Guantánamon vangeista on lopettanut syömisen protestina kurjia oloja ja kohtelua vastaan.

Yhdysvaltojen Guantánamo Bayn vankileirillä on jo yli sata vankia viidettä viikkoa syömälakossa vastustaakseen epäinhimillisiä oloja ja kohtelua. 

Vankien asianajajilta saatujen tietojen mukaan tällä kertaa lakko käynnistyi, kun vankilan vartija ampui vankeja kumiluodeilla tammikuussa. Tilanne kärjistyi ilmeisesti vartijan ylireagoinnista, erään vangin oleskellessa liian lähellä aitausta.

Informaatiota tilanteesta on saatu lähinnä kirjeiden kautta, joita vangit ovat lähettäneet asianajajilleen, sillä Yhdysvallat kontrolloi tiukasti ulkopuolisten pääsyä vankien puheille.

Vankileirillä on ollut kautta sen kymmenvuotisen historian nälkälakkoja ja kuolemantapauksia, sillä vankeja on kohdeltu ajoittain erittäin raa’asti.

Presidentti Barack Obama lupasi vuoden 2008 presidentinvaalikampanjassaan sulkea vankileirin, mutta tähän mennessä suunnitelmia leirin lopettamiseksi ei ole julkistettu. Vankilassa on edelleen arviolta 166 vankia ja vain pieni osa heistä on saanut syytteen jostakin. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet toistuvasti vankilan lakkauttamista ja oikeudenkäyntejä vangeille.

Artikkelia editoitu 23.4.2013.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia