Greenpeace: 50 miljoonaa hehtaaria metsää tuhoutuu kulutushyödykkeiden takia seuraavien kymmenen vuoden aikana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Greenpeace: 50 miljoonaa hehtaaria metsää tuhoutuu kulutushyödykkeiden takia seuraavien kymmenen vuoden aikana

Soijan ja palmuöljyn kysyntä on vain kasvanut, vaikka yritykset ovat luvanneet suojella metsiä, selviää raportista.

Maailman suurimmat kulutushyödykkeiden tuottajat eivät ole lupauksistaan huolimatta onnistuneet kitkemään metsäkatoa, sanoo ympäristöjärjestö Greenpeace.

Järjestön tällä viikolla ilmestyneen raportin mukaan seuraavien kymmenen vuoden aikana tuhoutuu ainakin 50 miljoonaa hehtaaria metsää, Espanjan kokoinen alue. Arvio perustuu viime vuosien metsäkatotilastoihin.

Raportti julkaistiin samaan aikaan, kun Kanadan Vancouverissa kokoontuu Consumer Goods Forum, kulutustavaratuottajien ja -myyjien foorumi. Siinä on mukana isoja tuottajia, kuten Nestlé, Unilever, Mars, Danone, Kellogg sekä Procter & Gamble.

Foorumin jäsenet lupasivat vuonna 2010 hankkia vuoteen 2020 mennessä tarvitsemansa naudanlihan, palmuöljyn, soijan sekä paperin ja sellun niin, ettei sademetsiä enää tuhoudu.

Nyt aikaa on 200 päivää, eikä epäonnistuminen ole edes foorumin tämänvuotisessa ohjelmassa, Greenpeace moittii. Metsätuhoa ajavien tuotteiden käyttö on vain kasvanut 2010-luvulla. Brasiliassa viljeltävän soijan pinta-ala on kasvanut 45 prosenttia, Indonesian palmuöljytuotanto on kasvanut 75 prosenttia ja Norsunluurannikon kaakaojalanjälki on kasvanut 80 prosenttia.

Greenpeace pyysi yli 50:tä foorumin jäsentä tai muuta yritystä kertomaan, miten ne ovat edistyneet metsätuhon välttämisessä. Vain kourallinen antoi tietoja toimittajistaan. Kaikki hankkivat tuotteita metsätuhoon liitetyiltä tuottajilta eikä kukaan voinut osoittaa merkityksellisiä toimia metsätuhon välttämiseksi, järjestö kertoo.

Kaikki brändit, jotka kertoivat toimittajiaan, hankkivat hyödykkeitä Bungelta tai Cargillilta. Kumpikin ostaa soijaa isoilta maatalousyrityksiltä, joita syytetään maakaappauksista ja Brasiliassa sijaitsevan savannialueen Cerradon tuhoamisesta.

”Yritykset ovat tuhlanneet vuosikymmenen puolinaisiin toimiin, ja sinä aikana laajoja alueita luonnonympäristöä on tuhoutunut. Niiden pitäisi olla nyt kriisineuvotteluissa, mutta ne yrittävät yhä kasvattaa sellaisten tuotteiden kysyntää, jotka ajavat metsätuhoa yhä pidemmälle”, sanoo Ison-Britannian Greenpeacen metsäprojektin johtaja Anna Jones tiedotteessa.

Consumer Goods Forum kokoontuu tänään viimeistä päivää Vancouverissa. Se sanoo kannanotossaan, että yritykset ovat nyt ”lähempänä” vastuullista tuotantoa, mutta vastuullisuussertifioitujen tuotteiden hankkiminen ei yksin riitä metsäkadon kitkemiseen.

”Viimeisten yhdeksän vuoden aikana olemme myös oppineet, että metsäkatoa ajavat tekijät ovat monimutkaisempia kuin lähes kukaan arvasi vuonna 2010”, lausunnossa todetaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia