Uutiset Kehityspolitiikka

Globaali köyhyys keskittyy

Maailman 48 vähiten kehittynyttä maata jäävät talouskehityksessä yhä pahemmin muusta maailmasta jälkeen, varoittaa YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö.
Haiti on ainoa vähiten kehittyneiden maiden listalla oleva Karibian maa. (Kuva: André Mellagi / CC BY-NC-ND 2.0)

Köyhyys keskittyy yhä tiiviimmin maailman 48:aan vähiten kehittyneeseen maahan. Niissä elää nyt yli 40 prosenttia maailman köyhistä, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin neljännesvuosisata sitten, sanoo YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD.

UNCTAD:n tuoreen raportin (pdf) mukaan vähiten kehittyneet maat jäävät yhä pahemmin jälkeen muusta maailmasta talouskehityksessä. Myös ilman puhdasta vettä ja sähköä olevien määrä keskittyy niihin.

Vähiten kehittyneiden maiden lista luotiin vuonna 1971, ja siihen kuuluvat maailman köyhimmät maat. Maat voivat nousta listalta saavuttamalla tietyt tulotasoon, inhimilliseen kehitykseen ja taloudelliseen haavoittuvuuteen liittyvät kriteerit. Vain neljä maata, Botswana, Kap Verde, Malediivit ja Samoa ovat päässeet pois listalta, vaikka vuonna 2011 päätettiin, että listan maiden määrä yritettäisiin puolittaa, UNCTAD kertoo.

Sen mukaan tavoite puolituksesta jääkin saavuttamatta, ellei toimiin ryhdytä. Avunantajamaiden pitäisi muun muassa täyttää lupauksensa ja antaa 0,15–0,2 prosenttia bruttokansantuotteistaan vähiten kehittyneille maille

"Nämä ovat maita, joissa taistelu köyhyyden poistamisesta joko hävitään tai voitetaan. Vuosi sitten kansainvälinen yhteisö lupasi, että ketään ei jätetä, mutta juuri se tapahtuu vähiten kehittyneille maille", sanoo UNCTAD:n pääsihteeri Mukhisa Kituyi järjestön tiedotteessa. Hän viittaa YK:n viime vuonna hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin, joiden päätarkoitus on poistaa äärimmäinen köyhyys.

Raportin mukaan monet maat ovat köyhyyskierteessä, jossa köyhyys johtaa huonoon ravitsemukseen ja huonoon terveyteen, kouluttamattomuuteen sekä tuottavuuden ja investointien heikkenemiseen. Tämä taas estää kehitystä, jota tarvitaan köyhyyden vähentämiseen. Maiden on vaikea nousta köyhyydestä myös siksi, että ne nojaavat raaka-ainekauppaan, mikä altistaa ne monenlaisille ulkoisille järkytyksille, kuten äärimmäisille sääilmiöille.

Kehityspolitiikka köyhyystalous

Lue myös

Dollareita seteleinä

Raportti: Julkisen sektorin yhteistyö yksityisen kanssa ei usein palvele köyhimpiä – päin vastoin

Lesothossa sairaalan rakentaminen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyönä johti valtaviin julkisen sektorin kuluihin. Tuoreen järjestöraportin mukaan näin käy myös monessa muussa tapauksessa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat