Globaali köyhyys keskittyy | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Globaali köyhyys keskittyy

Maailman 48 vähiten kehittynyttä maata jäävät talouskehityksessä yhä pahemmin muusta maailmasta jälkeen, varoittaa YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö.

Köyhyys keskittyy yhä tiiviimmin maailman 48:aan vähiten kehittyneeseen maahan. Niissä elää nyt yli 40 prosenttia maailman köyhistä, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin neljännesvuosisata sitten, sanoo YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö UNCTAD.

UNCTAD:n tuoreen raportin (pdf) mukaan vähiten kehittyneet maat jäävät yhä pahemmin jälkeen muusta maailmasta talouskehityksessä. Myös ilman puhdasta vettä ja sähköä olevien määrä keskittyy niihin.

Vähiten kehittyneiden maiden lista luotiin vuonna 1971, ja siihen kuuluvat maailman köyhimmät maat. Maat voivat nousta listalta saavuttamalla tietyt tulotasoon, inhimilliseen kehitykseen ja taloudelliseen haavoittuvuuteen liittyvät kriteerit. Vain neljä maata, Botswana, Kap Verde, Malediivit ja Samoa ovat päässeet pois listalta, vaikka vuonna 2011 päätettiin, että listan maiden määrä yritettäisiin puolittaa, UNCTAD kertoo.

Sen mukaan tavoite puolituksesta jääkin saavuttamatta, ellei toimiin ryhdytä. Avunantajamaiden pitäisi muun muassa täyttää lupauksensa ja antaa 0,15–0,2 prosenttia bruttokansantuotteistaan vähiten kehittyneille maille

"Nämä ovat maita, joissa taistelu köyhyyden poistamisesta joko hävitään tai voitetaan. Vuosi sitten kansainvälinen yhteisö lupasi, että ketään ei jätetä, mutta juuri se tapahtuu vähiten kehittyneille maille", sanoo UNCTAD:n pääsihteeri Mukhisa Kituyi järjestön tiedotteessa. Hän viittaa YK:n viime vuonna hyväksyttyihin kestävän kehityksen tavoitteisiin, joiden päätarkoitus on poistaa äärimmäinen köyhyys.

Raportin mukaan monet maat ovat köyhyyskierteessä, jossa köyhyys johtaa huonoon ravitsemukseen ja huonoon terveyteen, kouluttamattomuuteen sekä tuottavuuden ja investointien heikkenemiseen. Tämä taas estää kehitystä, jota tarvitaan köyhyyden vähentämiseen. Maiden on vaikea nousta köyhyydestä myös siksi, että ne nojaavat raaka-ainekauppaan, mikä altistaa ne monenlaisille ulkoisille järkytyksille, kuten äärimmäisille sääilmiöille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia