Ghanaan ilmainen toisen asteen koulutus – ”tieto ei ole vain rikkaita varten” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ghanaan ilmainen toisen asteen koulutus – ”tieto ei ole vain rikkaita varten”

Ghanan presidentti toteutti kampanjalupauksensa ja ilmoitti, että toisen asteen koulutus on nyt ilmaista. Kriitikot huomauttavat, ettei se riitä.

Ghanalaisia oppilaita tietokoneen ääressä

Monen ghanalaisen opintie jää lyhyeksi rahavaikeuksien takia. Kuva: EIFL / CC BY 2.0.

Ghanan presidentti Nana Akufo-Addo on muuttanut maan toisen asteen koulutuksen ilmaiseksi. Hallitus vastaa jatkossa niin lukukausimaksuista, kouluaterioista kuin kirjoistakin.

”Tiedän, että tieto ja lahjakkuus eivät ole vain rikkaita ja etuoikeutettuja varten. Ilmainen koulutus laajentaa jokaisen lapsen mahdollisuuksia, etenkin niiden, joiden lahjakkuutta pidättelee köyhyys”, hän sanoi.

Ghanassa on jo ilmainen ja pakollinen peruskoulu. Toisen asteen koulutukseen sen sijaan siirtyy vain runsas puolet ikäryhmästä. Maan hallituksen mukaan viimeisten neljän vuoden aikana yli 100 000 peruskoulun suorittanutta toisen asteen koulutuspaikkaan oikeutettua ei ole ottanut paikkaansa vastaan.

Presidentin mukaan monet vauraat valtiot ovat edistyneet juuri koulutuksen avulla. Nyt Ghana tähtää samaan.

”Taloutemme on yli vuosisadan ajan ollut riippuvainen raaka-aineiden tuotannosta ja viennistä. Tämä ei luo ghanalaisille vaurautta”, hän sanoi Voice of America -uutissivuston mukaan.

VOA:n mukaan maa käyttää uuteen ohjelmaan noin sata miljoonaa dollaria ensimmäisenä vuonna, minkä jälkeen kulujen uskotaan laskevan.

Akufo-Addon aloite on herättänyt sekä kiitosta että kritiikkiä. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch muistuttaa, että köyhien ja maaseudun asukkaiden voi yhä olla vaikea päästä kouluun esimerkiksi vaarallisen tai kalliin matkan takia.

Myös koulutuksen laadun on pelätty kärsivän, kun kouluihin ilmoittautuu yhtäkkiä aiempaa suurempi määrä oppilaita.

Ilmainen toisen asteen koulutus oli Akufo-Addon vaalikampanjan lupauksia. Hän astui virkaansa tammikuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia