Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Ghana tukee pienviljelijöitä ruuantuotannon turvaamiseksi

Ruuantuotannon lisääminen on kohtalonkysymys Ghanassa, jonka lähes 30-miljoonainen väestö kasvaa 2,5 prosentin vuosivauhtia. Maanviljelijöitä tuetaan muun muassa korvaamalla lannoite- ja siemenkuluja.
Maanviljelijöitä pellolla Ghanassa
Ghanalainen pienviljelijä Paul Ayormah (kesk.) hoitaa maissipeltojen kitkemisen talkoilla naapuriensa kanssa. (Kuva: Jamila Akweley Okertchiri / IPS)

(IPS) -- Paul Ayormah ja muut pienviljelijät ovat kitkeneet koko päivän ystävänsä puolen hehtaarin maissipeltoa. ”Huomenna on vuorossa minun peltoni”, Ayormah sanoo.

Ghanan Kwahu Aframin tasankoalueen tilalliset ovat tänä vuonna turvautuneet talkootyöhön pitääkseen peltonsa kunnossa.

”Teemme sen säästääksemme kuluissa”, Ayormah sanoo. Samasta syystä viljelmille on levitetty lehmänlantaa keinolannoitteen ohella.

Isältä peritty peltotilkku on Ayormahin viisilapsisen perheen ainoa elättäjä. Hyvänä vuonna se tuottaa 40 säkkiä maissia, josta maksetaan Koforiduan torilla noin 24 euroa säkiltä.

”Raha kuluu perheen elättämiseen. Kaksi lapsistani on korkeakoulussa, yksi lukiossa ja kaksi käy peruskoulua, joten tiukkaa tekee”, Ayormah sanoo. Hän odottaa tänä vuonna kelvollista muttei ennätyksellistä satoa.

Maatalous on pientilavaltaista

YK:n ruokajärjestön FAOn mukaan maatalous tuottaa 54 prosenttia Ghanan kansantuotteesta ja työllistää 52 prosenttia työvoimasta. Maatalous on pientilavaltaista: noin 60 prosenttia tiloista jää alle 1,2 hehtaarin ja on kastelussa riippuvaisia sateista.

Ghanan hallitus aloitti vuonna 2017 viisivuotisen maatalouden kärkihankkeen, jonka on määrä tuottaa lisää ruokaa ja työtä. Samalla yritetään vähentää elintarvikkeiden tuontia.

Ghanan tärkein maataloustuote on perinteisesti ollut kaakao, mutta ruokakasveja, kuten riisiä, maissia ja soijaa, halutaan nyt kasvattaa enemmän.

Valtion tuki korvaa puolet lannoitteiden ja siemenien hankintakuluista 0,8–1,2 hehtaarin tiloilla. Viljelijä maksaa puolet omasta osuudestaan eli noin kymmenen euroa etukäteen ja toisen puolen sadon valmistuttua.

Ayormah sai tukea viime vuonna, mutta sateiden lykkääntyminen ja armeijamadot veivät miltei puolet sadosta. Viimeinen lannoite-erä jäi maksamatta, eikä tukea herunut tälle vuodelle.

”Aion maksaa velan tämän vuoden sadosta saadakseni ensi vuonna valtion lannoitetta ja huippusadon”, hän suunnittelee.

Väestönkasvu uhkaa saavutuksia

Ruuantuotannon lisääminen on kohtalonkysymys Ghanassa, jonka lähes 30-miljoonainen väestö kasvaa 2,5 prosentin vuosivauhtia. ”Vuotuinen väestönlisäys on hälyttävät 700 000–800 000 henkeä”, maan väestöneuvostoa johtava tohtori Leticia Appiah sanoo.

Kun perheet saavat enemmän lapsia kuin mihin niillä on varaa, myös valtiolle koituu lisää sosiaalimenoja, hän muistuttaa.

Vuonna 2011 aloitettu öljyntuotanto nosti Ghanan talouskasvun hetkeksi 14 prosenttiin, mutta vuonna 2016 se oli enää 3,5 prosenttia. Tälle vuodelle ennakoitiin keväällä 8,5 prosentin kasvua.

Jotta Ghanan ongelmat eivät pahenisi, valtion on varmistettava, että lisääntymisterveyden palvelut ovat kaikkien ulottuvilla, Appiah painottaa.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruoka Ghana Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä ja banaaniterttuja torilla

Nuoria patistetaan maatalouden pariin Nigeriassa – Lawrence Aferen perhe epäili noituutta, kun maatalous kiinnosti öljyalaa enemmän

Nigerialla on valtava haaste sekä väestönsä ruokkimisessa että työllistämisessä. Lawrence Aferen mukaan ratkaisu tilanteeseen on nuorten houkuttelu viljelemään maata. Hänen perustamansa perustama Springboard-yritys yhdistää luomuviljelijöitä sosiaalisen median välityksellä.
Taivaalla lentävä robottilennokki

Droonit auttavat tansanialaisia pienviljelijöitä saamaan rahoitusta

Tansanialaisilla maanviljelijöillä on vaikeuksia saada pankkilainaa, koska heiltä puuttuvat tarvittavat vakuudet, kuten paperit maanomistuksesta. It-yrittäjä Rose Funja keksi ratkaisuksi paikkatietojärjestelmän, johon robottilennokit keräävät tietoja.
Vehnäntähkiä

Tehomaatalous kuristaa perheviljelmiä Argentiinassa

Argentiinassa on noin 250 000 perhetilaa, ja niillä on tärkeä rooli maan ruuantuotannossa. Viime vuosina maassa on suosittu tehomaataloutta, mutta pientiloja on alkanut kiinnostaa luomuviljely.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla