Georgian ja Venäjän välinen konflikti uhkaa syventyä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Georgian ja Venäjän välinen konflikti uhkaa syventyä

Vaikka Georgian ja Venäjän välinen konflikti on saatu vakautettua, sen ratkaisemiseksi ei ole juuri edetty, toteaa tutkija Teemu Sinkkonen.

Vaikka Georgian ja Venäjän välinen konflikti on saatu vakautettua, sen ratkaisemiseksi ei ole juuri edetty, toteaa tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittiselle instituutille tekemässään raportissa.

Sinkkosen mukaan vuonna 2008 käydyn sodan jälkeen on tapahtunut rohkaisevaa kehitystä, kun esimerkiksi Georgia on osoittanut merkkejä halukkuudesta tehdä yhteistyötä kiistakumppaniensa Abhasian ja Etelä-Ossetian kanssa.

Edistyksestä huolimatta osapuolten johtajien välinen suhde on kuitenkin tulehtunut, eikä kestävää ratkaisua ole näköpiirissä. Sinkkosen mukaan raja-alueille on kehittymässä uudenlainen turvallisuusongelma. Monien kodit tuhoutuivat sodassa, liikkumisvapautta on rajoitettu ja ihmisten toimeentulomahdollisuudet ovat heikentyneet.

EU on ottanut vastuuta konfliktin ratkaisemisesta, mutta Sinkkosen mielestä parannettavaa riittää etenkin koordinoinnissa. Sinkkosen mukaan EU ei myöskään ole kiinnittänyt riittävästi huomiota Venäjän rooliin konfliktissa. Abhasia ja Etelä-Ossetia ovat riippuvaisia Venäjästä, joten luottamuksen rakennuskeinojen tulisi keskittyä myös Venäjän ja Georgian väliseen suhteeseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia