Uutiset

George Floydin murha lyömäaseena Zimbabwen ja Yhdysvaltain sanasodassa

Yhdysvaltain ja Zimbabwen välit ovat olleet kireät Zimbabwen edesmenneen presidentti Robert Mugaben ajoista lähtien. Viime aikoina kiistaa ovat aiheuttaneet mielenosoitukset ja niiden väkivaltainen tukahduttaminen molemmissa maissa.
Kaksi kasvosuojaimin suojautunutta mielenosoittajaa, joilla "Free water" -tekstillä varustetut kyltit.
Zekiya Louis (oik) ja Manuela Ramirez (vas) jakoivat ilmaista vettä New Yorkin Times Squaren mielenosoittajille, jotka vastustivat poliisiväkivaltaa. (Kuva: James Reinl / IPS)

(IPS) -- Zimbabwen hallitus kutsui kesäkuun alussa Yhdysvaltain suurlähettilään keskustelemaan presidentti Donald Trumpin turvallisuusneuvonantajan Robert O’Brienin lausunnosta, jossa Zimbabwea kuvattiin ”ulkoiseksi vastustajaksi” ja maata syytettiin George Floydin kuoleman jälkeisten levottomuuksien lietsomisesta Yhdysvalloissa.

Poliisi tappoi Floydin toukokuussa Minneapolisissa. Nyt murha vaikuttaa myös kansainväliseen politiikkaan.

Zimbabwen ulkoministeri Sibusiso Moyo julkaisi suurlähettiläs Brian Nicholsin tavattuaan lausunnon, jonka mukaan O’Brienin kommentit olivat ”valheellisia ja vahingoittivat syvästi maiden välisiä suhteita, joita jo valmiiksi mutkistavat vuosia kestänyt megafonidiplomatia ja rankaisevat talouspakotteet”.

Moyo lisäsi, että Zimbabwessa oli huomioitu, minkälaisin toimin Yhdysvaltain viranomaiset ovat vastanneet tämän hetken haasteisiinsa.

”Samalla muistamme yhdysvaltalaisten ankaran kritiikin ja jyrkän tuomion meidän tavallemme vastata laittomiin, väkivaltaisiin levottomuuksiin.”

Vähän ennen Moyon kommentteja Yhdysvallat ja EU olivat julkaisseet yhteisen julkilausuman, jossa kritisoitiin ihmisoikeusloukkausten tulvaa Zimbabwessa. Poliisin ja armeijan jäseniä syytetään kansalaisten kimppuun käymisestä ja sieppauksista.

Kitka jatkuu

Yhdysvaltojen ja Zimbabwen kärhämöinnillä on juuret syvällä edesmenneen presidentti Robert Mugaben valtakaudella. Mugabe uhkasi useampaan otteeseen karkottaa Yhdysvaltain Zimbabwen suurlähettilään. Syy oli aina pohjimmiltaan sama. Diplomaatit joko kyseenalaistivat vaalituloksia tai moittivat hallintoa.

Kummassakin maassa hallitukset ja presidentit ovat vaihtuneet, mutta maiden välinen kitka jatkuu entisellään.

Vaikka nykyisen presidentti Emmerson Mnangagwan tyyli eroaa Mugaben sotaisuudesta ja vaikka Trumpilla ei ole mitään yksinvaltiaita vastaan, vuodesta 2003 voimassa olleita Yhdysvaltojen matkustus- ja talouspakotteita Mugaben lähipiiriin kuuluneita ja useiden valtionyhtiöiden johtoa kohtaan jatkettiin maaliskuussa taas vuodella.

Zimbabwen hallitus on ryhtynyt ratkomaan diplomaattista ongelmaansa palkkaamalla lobbareita kohentamaan maan kolhiintunutta mainetta.

”Hallitus pysyy pystyssä vain ihmisoikeusloukkauksilla, sorrolla ja kansan vaientamisella, ja toivoo propagandan ja lobbauksen puhdistavan kansainvälisen maineensa, vaikka sorto jatkuu”, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin eteläisen Afrikan johtaja Dewa Mavhinga kertoo.

”Niinpä Zimbabwen hallitus maksaa valtavia summia Washingon DC:n pr-toimistoille toivoen, että toimistot auttavat imagoasioissa. On kuitenkin yksinkertaisesti niin, että Zimbabwen hallituksen täytyy lopettaa sorto ja alkaa kunnioittaa ihmisoikeuksia. Kukaan kansainvälisessä yhteisössä ei kunnioita maata, joka sallii ihmisten sieppaukset, kidutuksen ja naisten raiskauksen”, Dewa sanoo.

Ei varaa vieraannuttaa USA:ta

Lontoon yliopiston orientin ja Afrikan tutkimuslaitoksen maailmanpolitiikan professori Stephen Chanin mukaan Zimbabwella ei itse asiassa olisi varaa ärhennellä kenellekään.

”Zimbabwe tarvitsee mahdollisimman hyviä suhteita länsimaiden ja Yhdysvaltojen kanssa. Maa on pohjimmiltaan konkurssissa. Edes kiistelyn keskellä sillä ei ole varaa vieraannuttaa USA:ta”, Chan sanoo.

Kun George Floydin kuoleman aiheuttamat kuohuaallot saapuivat Zimbabween, maan johtavan Zanu PF -puolueen kannattajat suunnittelivat mielenosoitusta Yhdysvaltain Hararen suurlähetystön edustalla. Poliisi kielsi tapahtuman, joka tuskin olisi kohentanut maiden välisiä suhteita.

”Yhdysvallat ja Zimbabwe ovat avoimesti vastakohtaisia. Valheelliset poliittiset ideologiat törmäävät toisiinsa. Mugaben ideologia oli keinotekoinen pan-afrikkalainen radikalismi. Yhdysvallat taas on teeskennellyt olevansa demokratia ja liberaali. Nämä retoriikat ovat luonnostaan vastakohtaisia, mutta ne molemmat ovat valheellisia ja fundamentalistisia. Yhdysvallat kuitenkin pärjää hyvin ilman Zimbabwea, mutta Zimbabwe ei ilman Yhdysvaltoja”, eteläafrikkalaisen Witwatersrandin yliopiston poliittinen analyytikko ja tutkija William Mpofu pohtii.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetrasismipolitiikkademokratiageopolitiikka ZimbabweYhdysvallat Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Autoja ja mopoja kadulla.

Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan

Sosiaalisessa mediassa kiertävä julma raiskausvideo on saanut bangladeshilaiset viime viikkoina kaduille vaatimaan puuttumista seksuaalirikollisuuteen. Kuolemanrangaistus on helppo ratkaisu – oikeusjärjestelmän uudistaminen vaatii enemmän työtä, toteaa Human Rights Watchin asiantuntija Meenakshi Ganguly.
Kuivuneita kuusia alhaaltapäin kuvattuna.

Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista

Maailman maat elvyttävät talouksiaan valtavilla summilla koronan vuoksi. Jos rahaa suunnattaisiin myös ilmastotoimiin, saavutettaisiin win win -tilanne, sanovat tutkijat.
Kokoussali ja mies puhumassa kahdella näytöllä.

Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP

Avunantajat keräsivät 1,4 miljardin euron avustuspotin Keski-Sahelin maihin. Pakolaisten määrä on yli 20-kertaistunut alueella vain muutamassa vuodessa.
Vuoria meren takana.

Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Korona on aiheuttanut taloustaantuman, josta selviytyäkseen osa Tyynenmeren saarten kaupunkilaisista on ryhtynyt kalastamaan. Konflikteilta ei ole vältytty, kun osa kalastaa suojeltuja lajeja tai menee väärille apajille.

Tuoreimmat

Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”
Vuoden YK:n ystävä -tunnustus professori Eeva Furmanille
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta
Koronavirus lisännyt rajusti lasten humanitaarisen avun tarvetta Länsi-Afrikassa – Mauritaniassa ruoka-avun tarve on nelinkertaistunut
Intian vertaisvalistajat auttavat pakkotyön uhreja, jotka voivat olla jopa sukupolvien mittaisessa velkavankeudessa

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”