Uutiset GM-ruoka

Geenimanipulointi luonut supertuholaisia ja -rikkaruohoja

Geenimanipuloinnin saavutukset maanviljelyssä ovat joskus jotain ihan muuta kuin on luvattu, sanotaan uudessa selvityksessä.

Vastoin väitteitään, geenimanipulointi on lisännyt torjunta-aineiden käyttöä ja on edistänyt supertuholaisten syntymistä, samalla kun kasvien sadot ovat pysyneet samana, sanotaan 20 kansalaisjärjestön yhdessä tuottamassa GMO-raporttissa.

Esimerkiksi Intiassa geenimanipuloidun Bollgard-puuvillan piti torjua erittämällään aineella kasveja tuhoavia toukkia. Toukat ovat kuitenkin kehittäneet aineelle vastustuskyvyn ja kasviin on täytynyt jo lisätä uusia geenejä, raportissa kerrotaan.

Näiden niin sanottujen geenimanipuloitujen kasvien aineille vastustuskykyisten supertuholaisten lisäksi tekijät sanovat geenimanipuloinnin edistävän superrikkaruohojen kehittymistä. Joidenkin torjunta-aineille vastustuskykyisten viljelyskasvien riski on, että ne siirtävät vastustuskyvyn rikkaruohoihin.

Pääasiallinen puolustus geenimanipuloinnille on ollut, että se vähentää kemikaalien käyttöä. Raportin mukaan tuholaismyrkkyjen ja muiden torjunta-aineiden käyttö on kuitenkin vain lisääntynyt. 

Osasyynä pidetään sitä, että joidenkin tuholaisten, joihin geenimanipuloitujen kasvien suojausta ei ole kohdistettu, määrä on noussut hurjasti. Geenimanipuloidun puuvillan käyttöönoton jälkeen esimerkiksi Kiinassa aiemmin vähän esiintyneiden tuholaisten määrä on 12-kertaistunut, kertoo International Journal of Biotechnology -lehdessä julkaistu tutkimus.

Navdanaya-järjestön Intian Vidarbdhassa tekemän tutkimuksen mukaan tuholaismyrkkyjen käyttö on jopa 13-kertaistunut GM-puuvillan myötä.

Sadon paraneminenkaan ei aina tunnu olevan totta. Selvityksessä käydään läpi useita tutkimuksia, joiden mukaan geenimanipuloidut kasvit eivät tuota lupaamiaan määriä satoja ja jotkin ovat jopa perinteisiä viljelyskasveja heikompia.

Raportti varoittaa myös GM-ruoan mahdollisista terveysvaikutuksista. Esimerkiksi itsenäisen geenitekniikkatutkimuksen keskus CRIIGEN, sekä Caenin ja Rouenin yliopistot saivat Euroopan neuvoston päätöksen myötä tutkia GM-jätti Monsanton rotilla tehtyjen ruokintatutkimusten tuloksia. 

Tutkijoiden mukaan kolmea hyväksyttyä viljalajia syöneet hiiret kärsivät sisäelinvahinkoja.

The Guardian -lehden mukaan Monsanto kieltää raportin syytökset, vedoten siihen, että vaikka GM-ruokaa syödään laajalti yhtään siihen liittyvää sairautta ei yhtiön mukaan ole todistettu ilmenneen.

Raportti ilmaisee huolensa myös alan monopolisoitumisesta ja patenttien kautta syntyvistä siemenmonopoleista. Esimeriksi Intiassa Monsanto hallitsee 95 prosenttia puuvillansiementen markkinoista.

GM-ruoka ruokabiodiversiteetti

Lue myös

Geenilohi pyrkii Yhdysvaltain markkinoille

Maailman ensimmäiset geenimuunnellut kalat saattavat pian ilmestyä amerikkalaisten ruokapöytiin, jos lohia jalostavan biotekniikkayrityksen lupahakemus hyväksytään.

FAO: GM-ruokatuotanto ei ole lähellekään aukotonta

Maailmanlaajuisessa selvityksessä kävi ilmi lähes 200 saastumistapausta kymmenen vuoden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas