Uutiset Israelin siirtokunnat

Gazan jälleenrakennus junnaa

Jälleenrakennuksen estämisestä syytetään Israelia, joka ei päästä tavaraa alueelle, mutta myös rahapula hidastaa töitä.
(Kuva: Andlun1 / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Israelin hyökkäys tuhosi Gazan palestiinalaisalueella 11 000 kotia vuosi sitten, eikä ainuttakaan ole saatu korjattua. Jälleenrakennuksen estämisestä syytetään Israelia, joka ei päästä tavaraa alueelle.

Tarvittavista rakennusmateriaaleista on saatu Gazaan vajaat kuusi prosenttia, arvioi israelilainen ihmisoikeusjärjestö Gisha.

Kuljetusten estämisen ohella jälleenrakennusta jumittaa rahapula, sillä avunantajien lokakuussa lupaamasta viidestä miljardista eurosta puuttuu vielä paljon. Tilannetta vaikeuttavat Gazaa hallitsevan islamistisen Hamasin ja Länsirannan palestiinalaishallinnon kireät välit.

Israelin hyökkäys Gazaan viime kesänä kesti 51 päivää ja surmasi 2 200 palestiinalaista, joista yli 500 oli lapsia.

Israel päättää kaikesta

Sodan tuhojen korjaamiseksi perustettiin YK:n välityksellä Gazan jälleenrakennusmekanismi, jonka on määrä valvoa tarvikkeiden pääsyä Gazaan.

Arvostelijoiden mukaan valvonta jäi kuitenkin käytännössä Israelin käsiin. "Israelilla on määräysvalta jokaisesta Gazan talosta, Israel päättää, mitä rakennetaan", sanoo Gazassa toimivan Ma'an-kehityskeskuksen raportoija Ghada Snunu.

Sopimus antaa Israelille valtuudet hyväksyä tai hylätä jokaisen rakennusmateriaalianomuksen ja valita rakennusfirmat. Lisäksi sillä on pääsy palestiinalaishallinnon tietokantaan, josta ilmenevät Gazassa tuhottujen talojen omistajat ja sijainnit.

Gisha-järjestön mukaan Israel on määrännyt, että kaiken Gazaan tulevan rakennusmateriaalin on oltava vartijoiden ja turvakameroiden jatkuvassa valvonnassa. Hidas ja kallis byrokratia aiheuttaa sen, että rakentaminen on lähes pysähdyksissä.

76 vuoden projekti

Yhdysvaltalaisen Brookings-instituutin Qatarissa toimiva tutkimuslaitos arvioi alkuvuodesta, että jälleenrakennusmekanismi näyttää käytännössä vain laillistavan Israelin vuonna 2007 aloittaman Gazan saarron.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan rakennusmateriaaleja on viime kuukausina alettu saada Gazaan hieman aiempaa paremmin, mutta määrät jäävät yhä neljännekseen saartoa edeltävän ajan tavaravirroista.

"Tällä vauhdilla viime vuonna tuhottujen talojen korjaaminen veisi 17 vuotta ja tarvittavien uusien talojen rakentaminen 76 vuotta", laskee Oxfamin Arwa Mhunna.

Suurin osa sodan kodeistaan ajamasta 100 000 palestiinalaisesta elää yhä hätäisesti kyhätyissä suojissa raunioiden ja roskien keskellä.

Saarto kuristaa

Snunu muistuttaa, että viime kesän ennätyksellisen kovat pommitukset tulivat kaiken sen päälle, mitä kahdeksan vuoden saarto ja Israelin kaksi aiempaa hyökkäystä olivat saaneet aikaan.

"Gaza oli täysin tuhottu jo ennen sotaa. Jälleenrakennussopimuksessa gazalaisille luvattiin, että heidän kotinsa kunnostetaan, mutta sekä kansainvälinen yhteisö että palestiinalaishallinto ovat pettäneet lupauksensa", Snunu jatkaa.

Hänen mukaansa rakentamisesta ei tule mitään, ellei Gazan saartoa pureta. Israel valvoo nyt jälleenrakennuksen ohella niin gazalaisten saamaa ruokaa kuin heidän terveydenhoitoaankin.

Maailmanpankin toukokuisen raportin mukaan Gazan työttömyysaste on maailman korkein: 43,9 prosenttia. Nuorista on työtä vailla 67 prosenttia. Henkeä kohden laskettu kansantulo jää alle 900 euroon, mikä on kolmanneksen vähemmän kuin 20 vuotta sitten. Vähintään 80 prosenttia gazalaisista elää humanitaarisen avun varassa.

Palestiinalaisalueen faktat

  • Gazassa on asukkaita 1,8 miljoonaa ja Länsirannalla 2,6 miljoonaa.
  • Gazan pinta-ala on 365 ja Länsirannan 5 970 neliökilometriä.
  • Israel on miehittänyt alueita laittomasti vuodesta 1967. Sen Länsirannalle perustamissa siirtokunnissa asuu yli 500 000 juutalaista.
  • Israel veti siirtokuntansa Gazasta 2005. Sotilaallinen miehitys vaihtui tiukkaan taloussaartoon 2007, kun islamistinen Hamas sai alueella vallan.
  • Länsirannan palestiinalaishallintoa johtaa Fatah-järjestö, jolla on ollut huonot välit Hamasiin. Palestiinalaisten sisäinen eripura on osaltaan vaikeuttanut Lähi-idän rauhanhankkeita.

Lähde: BBC

Israelin siirtokunnat avustustyökonflikti IsraelPalestiina Suomen IPS

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan