Uutiset Israelin siirtokunnat

Gazan jälleenrakennus junnaa

Jälleenrakennuksen estämisestä syytetään Israelia, joka ei päästä tavaraa alueelle, mutta myös rahapula hidastaa töitä.
(Kuva: Andlun1 / Flickr.com / cc 2.0)

(IPS) -- Israelin hyökkäys tuhosi Gazan palestiinalaisalueella 11 000 kotia vuosi sitten, eikä ainuttakaan ole saatu korjattua. Jälleenrakennuksen estämisestä syytetään Israelia, joka ei päästä tavaraa alueelle.

Tarvittavista rakennusmateriaaleista on saatu Gazaan vajaat kuusi prosenttia, arvioi israelilainen ihmisoikeusjärjestö Gisha.

Kuljetusten estämisen ohella jälleenrakennusta jumittaa rahapula, sillä avunantajien lokakuussa lupaamasta viidestä miljardista eurosta puuttuu vielä paljon. Tilannetta vaikeuttavat Gazaa hallitsevan islamistisen Hamasin ja Länsirannan palestiinalaishallinnon kireät välit.

Israelin hyökkäys Gazaan viime kesänä kesti 51 päivää ja surmasi 2 200 palestiinalaista, joista yli 500 oli lapsia.

Israel päättää kaikesta

Sodan tuhojen korjaamiseksi perustettiin YK:n välityksellä Gazan jälleenrakennusmekanismi, jonka on määrä valvoa tarvikkeiden pääsyä Gazaan.

Arvostelijoiden mukaan valvonta jäi kuitenkin käytännössä Israelin käsiin. "Israelilla on määräysvalta jokaisesta Gazan talosta, Israel päättää, mitä rakennetaan", sanoo Gazassa toimivan Ma'an-kehityskeskuksen raportoija Ghada Snunu.

Sopimus antaa Israelille valtuudet hyväksyä tai hylätä jokaisen rakennusmateriaalianomuksen ja valita rakennusfirmat. Lisäksi sillä on pääsy palestiinalaishallinnon tietokantaan, josta ilmenevät Gazassa tuhottujen talojen omistajat ja sijainnit.

Gisha-järjestön mukaan Israel on määrännyt, että kaiken Gazaan tulevan rakennusmateriaalin on oltava vartijoiden ja turvakameroiden jatkuvassa valvonnassa. Hidas ja kallis byrokratia aiheuttaa sen, että rakentaminen on lähes pysähdyksissä.

76 vuoden projekti

Yhdysvaltalaisen Brookings-instituutin Qatarissa toimiva tutkimuslaitos arvioi alkuvuodesta, että jälleenrakennusmekanismi näyttää käytännössä vain laillistavan Israelin vuonna 2007 aloittaman Gazan saarron.

Avustusjärjestö Oxfamin mukaan rakennusmateriaaleja on viime kuukausina alettu saada Gazaan hieman aiempaa paremmin, mutta määrät jäävät yhä neljännekseen saartoa edeltävän ajan tavaravirroista.

"Tällä vauhdilla viime vuonna tuhottujen talojen korjaaminen veisi 17 vuotta ja tarvittavien uusien talojen rakentaminen 76 vuotta", laskee Oxfamin Arwa Mhunna.

Suurin osa sodan kodeistaan ajamasta 100 000 palestiinalaisesta elää yhä hätäisesti kyhätyissä suojissa raunioiden ja roskien keskellä.

Saarto kuristaa

Snunu muistuttaa, että viime kesän ennätyksellisen kovat pommitukset tulivat kaiken sen päälle, mitä kahdeksan vuoden saarto ja Israelin kaksi aiempaa hyökkäystä olivat saaneet aikaan.

"Gaza oli täysin tuhottu jo ennen sotaa. Jälleenrakennussopimuksessa gazalaisille luvattiin, että heidän kotinsa kunnostetaan, mutta sekä kansainvälinen yhteisö että palestiinalaishallinto ovat pettäneet lupauksensa", Snunu jatkaa.

Hänen mukaansa rakentamisesta ei tule mitään, ellei Gazan saartoa pureta. Israel valvoo nyt jälleenrakennuksen ohella niin gazalaisten saamaa ruokaa kuin heidän terveydenhoitoaankin.

Maailmanpankin toukokuisen raportin mukaan Gazan työttömyysaste on maailman korkein: 43,9 prosenttia. Nuorista on työtä vailla 67 prosenttia. Henkeä kohden laskettu kansantulo jää alle 900 euroon, mikä on kolmanneksen vähemmän kuin 20 vuotta sitten. Vähintään 80 prosenttia gazalaisista elää humanitaarisen avun varassa.

Palestiinalaisalueen faktat

  • Gazassa on asukkaita 1,8 miljoonaa ja Länsirannalla 2,6 miljoonaa.
  • Gazan pinta-ala on 365 ja Länsirannan 5 970 neliökilometriä.
  • Israel on miehittänyt alueita laittomasti vuodesta 1967. Sen Länsirannalle perustamissa siirtokunnissa asuu yli 500 000 juutalaista.
  • Israel veti siirtokuntansa Gazasta 2005. Sotilaallinen miehitys vaihtui tiukkaan taloussaartoon 2007, kun islamistinen Hamas sai alueella vallan.
  • Länsirannan palestiinalaishallintoa johtaa Fatah-järjestö, jolla on ollut huonot välit Hamasiin. Palestiinalaisten sisäinen eripura on osaltaan vaikeuttanut Lähi-idän rauhanhankkeita.

Lähde: BBC

Israelin siirtokunnat avustustyökonflikti IsraelPalestiina Suomen IPS

Lue myös

Ma'ale Adumimin laiton juutalaissiirtokunta Palestiinalaisalueella

Amnesty: Netin turistifirmat ohjaavat matkailijoita Israelin laittomiin siirtokuntiin – Airbnb:llä on yhä kohteita miehitetyllä Palestiinalaisalueella

Majoituspalvelu Airbnb lupasi viime vuoden lopulla lopettaa kohteidensa markkinoinnin laittomissa siirtokunnissa miehitetyllä Länsirannalla. Lupausta ei ole vielä toteutettu eikä se myöskään koskenut Itä-Jerusalemia. Myös muut netin varausfirmat markkinoivat kohteita siirtokunnissa ja osallistuvat siten siirtokuntien laajentamiseen, sanoo Amnesty.
Rakennuksia valtatien varrella, Länsiranta

Raportti: Israelin pankit tekevät bisnestä Palestiinan laittomissa siirtokunnissa

Israelin suurimmat pankit rahoittavat rakennushankkeita ja myöntävät lainoja siirtokunnille, jotka on rakennettu palestiinalaisten maille, kritisoi Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Koululaisia istumassa maassa

Afrikka kaipaa nuorempia johtajia – Internet tulisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana

Afrikan väestö on nuorta, mutta johtajat vanhoja. Kun vanhat johtajat yrittävät hallita internetiä vallassa pysyäkseen, kansalaiset ja talous kärsivät, kirjoittaa Selorm Branttie.
Kuivunut joen uoma ja kuolleen eläimen jäännökset

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa

Somaliassa, Ugandassa, Etiopiassa ja Keniassa sadot ovat jäämässä pieniksi ja ruuan hinta on nousussa. Jotta laajamittaiselta katastrofilta vältyttäisiin, hätäapua tarvitaan pian, sanovat Famine Early Warning System Network ja Pelastakaa Lapset.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.
Tehtaanpiippuja joenrannalla

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin

Brittiläisen Autonomy-ajatuspajan tuoreen tutkimusraportin mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatisi eurooppalaisia vähentämään työntekoaan noin yhdeksään tuntiin viikossa. Laskelma perustuu tietoihin Ruotsin, Saksan ja Iso-Britannian kasvihuonekaasupäästöistä ja teollisuustuotannosta.

Tuoreimmat

Järjestöt varoittavat: Kuivuudesta kärsivää Itä-Afrikkaa uhkaa laajamittainen ruokapula – Somalian Puntmaassa vain yksi neljästä lapsesta saa riittävästi ruokaa
Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"
Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo
Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa
Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria
Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä
Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsistä perheen elättäjiä Kašmirissa
EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras
Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Luetuimmat

Ajatuspajan tutkimusraportti ehdottaa yhdeksäntuntisia työviikkoja ratkaisuksi ilmastokriisiin, perustaa laskelmansa YK:n ja OECD:n tilastoihin
Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista