Uutiset

FM Mama antaa äänen Ugandan naisille

Ugandalaisten naisten pyörittämä radiokanava on tervetullut poikkeus miesvaltaisella media-alalla.
(Kuva: Nebojsa Mladjenovic / cc 2.0)

(IPS) -- Radioon soittanut nainen antaa vastakkaisen sukupuolen kuulla kunniansa. Puhuja on myyjänä työskentelevä ugandalainen Rose, joka on saanut tarpeekseen flirttailevista miehistä.

Rosen puheen välittää FM Mama, jonka perustajat sanovat sen olevan Afrikan ensimmäinen naisten radioasema. Rose on soittanut Mama Boda Boda -ohjelmaan, jota juontaa rumpali Charles Kabanda.

Ugandalaisten media-alan naisten Umwa-yhdistyksen toiminnanjohtaja Margaret Sentamu Masagazi ja kolme muuta naista perustivat Mama FM:n elokuussa 2001. Nimensä kanava sai Masagazin mukaan siitä, että "kun äiti puhuu, niin kaikki kuuntelevat".

Mama FM:n lähetys kantaa 400 kilometrin säteelle ja tavoittaa yli 13 miljoonaa ihmistä. Masagazi kertoo, että vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta ugandalaisesta tiesi aseman olemassaolosta ja noin 15 prosenttia kuunteli sitä.

Asiaa ja viihdettä

Mama FM lähettää ohjelmaa 18 tuntia vuorokaudessa, enimmäkseen suorana joko englanniksi, kiswahiliksi tai jollain Ugandan yhdeksästä kielestä.

Suosituimpia ohjelmia ovat perhesuunnittelua, hygieniaa sekä hi-virukseen ja aidsiin liittyviä kysymyksiä käsittelevä Okwerinda, miesten ja naisten suhteita setvivä Papa Mama Round Table, sekä urheilushow Omumuli.

Aiemmin naiset esiintyivät radiossa harvoin ja yleensä stereotyyppisissä rooleissa.

"Kanava ei mielestämme saa olla puolueellinen, koska meillä on yhteisiä asioita miesten kanssa ja ehkä miehet eivät kuuntelisi vain naisille suunnattua radiokanavaa", Masagazi pohtii.

Itse asiassa aseman juontajissa on enemmän miehiä kuin naisia. Ja ainakin Charles Kabandan ohjelmaan miehet soittavat naisia hanakammin.

Ei ahdistelua - eikä palkkaa

Laila Mutebi, 26, juontaa työmatkalaisten suosimaa Evening Voyage -ohjelmaa. Hän toivoo vielä joskus pääsevänsä työhön suuremmalle radioasemalle. "Työn saaminen Ugandassa on vaikeaa, erityisesti jos on nainen ja viihdealalla", hän sanoo.

Masagazi kertoo, että FM Maman juontajat tekevät käytännössä vapaaehtoistyötä. Ammattijournalistina hän hyväksyy ilmaistyön hintana siitä, että naiset saavat äänensä kuuluville. Ugandalainen media-ala on miesvaltainen, ja seksuaalinen häirintä on yleistä.

"Toisin kuin miesten johtamilla asemilla usein, meillä ei vaadita työnhakijalta seksuaalisia palveluksia", Masagazi toteaa.

gendermedia Uganda Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.
Nainen pöydän takana.

Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä

Kiinnostus alkuperäiskansojen asuttamien alueiden luonnonvaroihin on lisääntynyt, sillä talouksille halutaan piristysruiske koronapandemian jälkeen. Se voi pahentaa pandemian vaikutuksia, varoittaa Amerikkojen ihmisoikeuskomission varapresidentti Antonia Urrejola.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi