Uutiset Honduras ja ihmisoikeudet

Finnfund keskeyttää tuen Hondurasin patoprojektille

Rahoituslaitos ei silti usko, että patoprojektilla on yhteyttä kaksi viikkoa sitten tapahtuneeseen Berta Cáceresin murhaan.
(Kuva: David Amsler / CC BY-NC 2.0)

Hollannin kehityspankki FMO sekä Suomen valtion pääosin omistama kehitysrahoituslaitos Finnfund ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä kiistellyn Agua Zarcan patoprojektin rahoituksen Hondurasissa.

"Tiedämme, että lähiyhteisöt haluaisivat hankkeen jatkuvan, mutta tilanteen rauhoittamiseksi otamme aikalisän", kerrotaan Finnfundin eilen julkaisemassa tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan lopullisia päätöksiä tehdään, kun yhtiö on vieraillut paikan päällä.

Vaatimukset patoprojektin pysäyttämisestä kiihtyivät kaksi viikkoa sitten, kun patoa pitkään vastustaneen Copinh-alkuperäiskansajärjestön johtaja Berta Cáceres murhattiin kotonaan. Hän oli saanut toimintansa vuoksi tappouhkauksia vuosia. Finnfund ei kuitenkaan usko, että patohankkeella on yhteyksiä Cáceresin murhaan.

Tiistaina murhattiin toinen Copinhin jäsen, Nelson García. FMO ilmoitti eilen vetäytymisensä syyksi jatkuvan väkivallan.

Cáceresin murhan vuoksi muun muassa kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam käynnisti kampanjan, jossa se vaati Finnfundia, FMO:ta ja muita sijoittajia vetäytymään hankkeesta.

Vielä viime viikolla Finnfund sanoi haluavansa lisää tietoa ennen kuin päätöksiä tehdään. Myös kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) sanoi Kepa.fin haastattelussa, että Suomen tuki hankkeelle jatkuu.

Kiista padosta liittyy Cáceresin edustamaan lenca-alkuperäiskansaan, jonka mukaan sen suostumusta patohankkeelle ei ole saatu. Finnfundin mukaan hanke on kuitenkin edelleen kestävällä pohjalla.

Finnfundin vetäytymisestä hankkeesta kertoivat eilen myös muun muassa Helsingin Sanomat ja Kepa.fi.

PÄIVITETTY 17.3. Nelson Garcían ja FMO:n osalta.

Honduras ja ihmisoikeudet ihmisoikeudetalkuperäiskansatpolitiikkaaktivismiyhtiöt Honduras Kepa

Lue myös

Berta Cáceresia esittävä seinämaalaus

Seitsemän ihmistä todettu syyllisiksi hondurasilaisen ympäristöaktivistin Berta Cáceresin murhaan

Vuonna 2016 murhattu Berta Cáceres vastusti patoa, jonka osarahoittajana oli suomalainen Finnfund. Tuomiosta huolimatta Cáceresin perhe vaatii yhä murhan varsinaisia suunnittelijoita tilille.
Nuori nainen puhumassa mikkiin

Murhatun hondurasilaisen aktivistin tytärtä vastaan hyökättiin

Bertha Zúñiga johtaa äitinsä perustamaa Copinh-alkuperäiskansajärjestöä. Viime viikolla hänkin oli menettää henkensä.

Berta Cáceresin murha yhä selvittämättä

Osittain suomalaisrahoitteista patohanketta vastustaneen hondurasilaisaktivistin kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi. Pidätyksiä on tehty mutta tuomioita ei ole annettu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta