Finanssikriisi ei ole romahduttanut EU:n puolustusmenoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Finanssikriisi ei ole romahduttanut EU:n puolustusmenoja

Osa EU-maista on jopa kasvattanut puolustusbudjettiaan talouskriisistä huolimatta, arvioi SaferGlobe Finland.

Finanssikriisi ei ole romahduttanut Suomen eikä muidenkaan EU-maiden puolustusmäärärahoja, käy ilmi SaferGlobe Finland- tutkimusverkoston selvityksestä.

Suomen Sadankomitean tilaaman selvityksen mukaan osa muista EU-maista on talouskriisin aikana leikannut puolustusbudjettiaan, mutta osa, kuten Ranska ja Puola, on jopa kasvattanut puolustusmäärärahoja. Tutkija Jarmo Pykälä, yksi selvityksen tekijöistä, toteaakin, että finanssikriisillä ei ole ollut yhtenäistä vaikutusta EU-maiden puolustusbudjetteihin.

Suomi käytti vuonna 2010 bruttokansantuotteestaan noin 1,5 prosenttia puolustukseen. Se on 0,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Finanssikriisi ei ole aiheuttanut Suomessa radikaaleja leikkauksia eikä esimerkiksi hankintojen lykkäyksiä ole finanssikriisin vuoksi tehty, selvityksessä todetaan.

"Meille on viime aikoina kerrottu esimerkiksi puolustusvoimien taholta, kuinka finanssikriisi on romahduttanut puolustusmäärärahat. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan esimerkiksi Suomen puolustusvoimilla jää hankintamäärärahaa käyttämättä ja hankintoja on sidottu pitkälle tulevaisuuteen", Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa toteaa.

Suurimmat puolustusmenot on selvityksen mukaan Kreikalla, jolla ne ovat takavuosina olleet 2,6–4 prosenttia bruttokansantuotteesta. Vuonna 2010 menoja leikattiin 2,3 prosenttiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia