Uutiset Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Filippiinit hylkäsi ehkäisyvälinebudjetin

Tuore laki takaa kaikille lisääntymisterveyspalvelut, mutta nyt pelkona on muun muassa äitiyskuolleisuuden kasvu.
Ehkäisypilleriliuska peilissä
(Kuva: Annabelle Shemer / CC BY-NC-ND 2.0 / cc 2.0) (Kuva: Annabelle Shemer / CC BY-NC-ND 2.0)

Filippiinien lainsäätäjät ovat päättäneet hylätä maan vuoden 2016 budjetista kansalaisten ehkäisyvälineiden toimittamiseen varatut rahat. Päätös on herättänyt laajaa kritiikkiä, sillä maassa hyväksyttiin vasta muutama vuosi sitten laki, joka nimenomaan takaa ilmaiset lisääntymisterveyspalvelut ja ehkäisyvälineet.

"Meitä surettaa, että sama instituutio, joka loi lain, hyväksyi nyt rahoituksen poistamisen sen toteutukselta", kritisoi maan lainsäätäjien ja järjestöjen perhesuunnittelujärjestön PLCPD:n johtaja Romeo Dongeto.

100 miljoonan asukkaan Filippiineillä on Aasian korkeimpiin kuuluva syntyvyys sekä korkeat äitiysterveysluvut. Maahan yritettiin yli kymmenen vuoden ajan saada kunnollista lisääntymisterveyspalvelulakia, ennen kuin se vuonna 2012 hyväksyttiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lakia on vastustanut erityisesti vaikutusvaltainen katolinen kirkko. Kritiikin vuoksi korkein oikeus keskeytti lain toimeenpanon, mutta vuonna 2014 se lopulta todettiin perustuslain mukaiseksi.

Guardian-lehden mukaan laki edellyttää muun muassa julkisten terveyskeskusten toimittavan ilmaisia kondomeita ja e-pillereitä, antaa kouluille mandaatin seksivalistukseen sekä edellyttää, että julkisen terveydenhuollon työntekijät saava perhesuunnittelukoulutusta. Abortti on maassa edelleen laiton, mutta sen jälkeinen hoito on sallittua.

Terveysammattilaiset ja järjestöt pelkäävät nyt, että niin teiniraskaudet, hiv-tartunnat kuin äitiyskuolematkin kasvavat, sillä köyhimmillä ei yksinkertaisesti ole varaa ehkäisyyn.

"Emme voi olettaa, että köyhät naiset jättävät väliin aterian saadakseen e-pillereitä. Nyt voimme odottaa lisää ei-toivottuja raskauksia", totesi terveystyöntekijä Lina Bacalando Reutersille.

Ehkäisyvälineisiin oli tänä vuonna varattu 21 miljoonaa dollaria. Reutersin mukaan osa leikatusta summasta käytetään puolustusbudjettiin.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys kehitysväestöterveys Filippiinit

Lue myös

Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Tutkimus: Yhdysvaltain politiikka on lisännyt abortteja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa

Yhdysvaltain republikaanipresidentit ovat 1980-luvulta lähtien kieltäneet ulkomaanavun järjestöiltä, jotka edes mainitsevat abortin. Tuoreen, vuosia 1995–2014 käsittelevän tutkimuksen mukaan tulokset ovat olleet päinvastaiset kuin toivottiin. Trumpin aikana politiikka on kiristynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.
Mies maatilalla

Siat tuottavat sähköä Brasiliassa

Brasilialaiseen Entre Rios do Oesten kaupunkiin on ideoitu ja toteutettu minilämpövoimala, joka käyttää kahdeksantoista sikafarmin tuottamaa biokaasua. Energiakuluista syntyvät säästöt sijoitetaan terveyteen ja koulutukseen.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset