Filippiinit hylkäsi ehkäisyvälinebudjetin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Filippiinit hylkäsi ehkäisyvälinebudjetin

Tuore laki takaa kaikille lisääntymisterveyspalvelut, mutta nyt pelkona on muun muassa äitiyskuolleisuuden kasvu.

Ehkäisypilleriliuska peilissä

(Kuva: Annabelle Shemer / CC BY-NC-ND 2.0 / cc 2.0) Kuva: Annabelle Shemer / CC BY-NC-ND 2.0.

Filippiinien lainsäätäjät ovat päättäneet hylätä maan vuoden 2016 budjetista kansalaisten ehkäisyvälineiden toimittamiseen varatut rahat. Päätös on herättänyt laajaa kritiikkiä, sillä maassa hyväksyttiin vasta muutama vuosi sitten laki, joka nimenomaan takaa ilmaiset lisääntymisterveyspalvelut ja ehkäisyvälineet.

"Meitä surettaa, että sama instituutio, joka loi lain, hyväksyi nyt rahoituksen poistamisen sen toteutukselta", kritisoi maan lainsäätäjien ja järjestöjen perhesuunnittelujärjestön PLCPD:n johtaja Romeo Dongeto.

100 miljoonan asukkaan Filippiineillä on Aasian korkeimpiin kuuluva syntyvyys sekä korkeat äitiysterveysluvut. Maahan yritettiin yli kymmenen vuoden ajan saada kunnollista lisääntymisterveyspalvelulakia, ennen kuin se vuonna 2012 hyväksyttiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Lakia on vastustanut erityisesti vaikutusvaltainen katolinen kirkko. Kritiikin vuoksi korkein oikeus keskeytti lain toimeenpanon, mutta vuonna 2014 se lopulta todettiin perustuslain mukaiseksi.

Guardian-lehden mukaan laki edellyttää muun muassa julkisten terveyskeskusten toimittavan ilmaisia kondomeita ja e-pillereitä, antaa kouluille mandaatin seksivalistukseen sekä edellyttää, että julkisen terveydenhuollon työntekijät saava perhesuunnittelukoulutusta. Abortti on maassa edelleen laiton, mutta sen jälkeinen hoito on sallittua.

Terveysammattilaiset ja järjestöt pelkäävät nyt, että niin teiniraskaudet, hiv-tartunnat kuin äitiyskuolematkin kasvavat, sillä köyhimmillä ei yksinkertaisesti ole varaa ehkäisyyn.

"Emme voi olettaa, että köyhät naiset jättävät väliin aterian saadakseen e-pillereitä. Nyt voimme odottaa lisää ei-toivottuja raskauksia", totesi terveystyöntekijä Lina Bacalando Reutersille.

Ehkäisyvälineisiin oli tänä vuonna varattu 21 miljoonaa dollaria. Reutersin mukaan osa leikatusta summasta käytetään puolustusbudjettiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia