Uutiset Kuolemanrangaistus

Filippiinit astui askeleen lähemmäs kuolemanrangaistuksen palauttamista

Maan alahuone on hyväksynyt lakiesityksen, joka palauttaisi kuolemanrangaistuksen huumerikoksista. Aiemmin maa tunnettiin kuolemanrangaistuksen vastaisesta työstä.
Filippiinien huumeiden vastaisessa sodassa on kuollut pääosin huumeiden käyttäjiä. Mielenosoitus New Yorkissa lokakuussa 2016.(Kuva: VOCAL-NY / Flickr.com / CC BY 2.0)

Filippiinien parlamentin alahuone on hyväksynyt lakiesityksen, joka palauttaisi kuolemanrangaistuksen vakavista huumerikoksista. Maan senaatin on vielä hyväksyttävä laki, jotta se menisi läpi.

Kuolemanrangaistuksen palauttaminen oli kesäkuussa valitun presidentti Rodrigo Duterten kampanjalupaus. Duterte on käynyt kovin ottein maan huumeongelmaa vastaan, ja noin 8 000 ihmisen arvellaan kuolleen huumeiden vastaisissa toimissa hänen astuttua virkaansa.

Kuolemanrangaistuksen palauttavaan lakiin oli tarkoitus sisällyttää myös ryöstöt, raiskaukset ja kidnappaukset, joissa vaaditaan lunnaita. Ne on kuitenkin poistettu, mihin Duterte ei ole ollut tyytyväinen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ihmisoikeusjärjestöt ja katolinen kirkko ovat vastustaneet uutta lakialoitetta.

"Teloitusten palauttaminen ei poista huumeisiin liittyviä ongelmia tai estä rikoksia. Se on epäinhimillinen, tehoton rangaistus, eikä se ole koskaan ratkaisu. Filippiinien yritykset ottaa se uudelleen käyttöön ovat selvästi laittomia", sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Kaakkois-Aasian johtaja Champa Patel järjestön tiedotteessa.

Filippiinit on ratifioinut ensimmäisenä Kaakkois-Aasian maana YK:n kansalaisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien sopimuksen lisäpöytäkirjan, joka kieltää kuolemanrangaistuksen. Se luopui kuolemanrangaistuksesta kymmenisen vuotta sitten ja on tähän asti myös kampanjoinut kuolemanrangaistusta vastaan.

Kuolemanrangaistus ihmisoikeudetpolitiikkalakioikeus ja rikos Filippiinit Amnesty International

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Puita kuvattuna alhaalta päin

Oikeus hyödyntää mangrovemetsiä teki Borneon kalastajista luonnonsuojelijoita

Sungai Nibungin kalastajat hakkasivat mangrovemetsiä aiemmin polttopuuksi, mutta toiminta muuttui, kun heille annettiin lupa hyödyntää metsiä, kunhan he eivät kaada sitä. ”Tuloni olivat ennen epävarmat, mutta nyt pystyin lähettämään toisen lapseni opiskelemaan yliopistoon ja nuorimmaiseni yläkouluun”, kertoo kalastaja Muhammad Tahir.
Mies puolilähikuvassa mikrofonien ympäröimänä

Syyriaan vaaditaan tulitaukoa – Maassa on havaittu ensimmäiset tartunnat, ja epidemiaa olisi vaikea hallita

Syyrian ensimmäinen koronavirustapaus havaittiin reilu viikko sitten. YK:n erityislähettiläs Geir Pedersen varoittaa, ettei maa pystyisi välttämättä hallitsemaan epidemiaa.
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.