Filippiinien hätäapua tarvitaan yli puolet lisää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Filippiinien hätäapua tarvitaan yli puolet lisää

Suomalaiset ovat lahjoittaneet ahkerasti SPR:n ja Kirkon Ulkomaanavun keräyksiin.

Viranomaiset ja avustusjärjestöt ovat saaneet apua perille Filippiinien taifuunin uhreille, mutta syrjäisimpiin yhteisöihin pääsy on yhä vaikeaa teiden huonon kunnon vuoksi, raportoi YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHA.

Eniten maassa tarvitaan vesi- ja sanitaatiopalveluita sekä ruokaa ja suojaa. Esimerkiksi ruoka-annoksia on jaettu lähes kolmelle miljoonalle ihmiselle. Maahan on perustettu myös yli 1 500 evakuointikeskusta, mutta suurin osa 4,4 miljoonasta paenneesta elää niiden ulkopuolella, OCHA kertoo.

Suomen Punainen Risti (SPR) lähetti maahan tällä viikolla terveysaseman sekä yhdeksän työntekijää, joiden on tarkoitus aloittaa aseman rakentaminen lauantaina. Aseman saaminen perille on poikkeuksellisen vaativaa, järjestö kertoo.

Myös tavalliset suomalaiset ovat osallistuneet Filippiinien auttamiseen. SPR:n hätäapukeräys oli tuottanut keskiviikkoon mennessä yli 1,1 miljoonaa euroa, Kirkon Ulkomaanavun keräys maanantaihin mennessä yli 300 000 euroa. 

YK on lanseerannut 301 miljoonan dollarin eli reilun 220 miljoonan euron vetoomuksen filippiiniläisten auttamiseksi. Keskiviikkona rahoituksesta oli kasassa vajaat 43 prosenttia. 

Ilmastoneuvottelija nälkälakossa

Filippiinien viranomaisten arvioiden mukaan kaksi viikkoa sitten iskenyt taifuuni vei ainakin 3 600 ihmishenkeä. Luvun odotetaan vielä nousevan. OCHA:n mukaan 2,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua, ja yhteensä katastrofi on vaikuttanut yli 13 miljoonan ihmisen elämää.

Taifuuni on vaikuttanut myös Varsovassa parhaillaan käynnissä olevaan YK:n ilmastokokoukseen. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sanoi taifuunituhon osoittavan, että maailman on toimittava ilmaston lämpenemistä vastaan. Filippiinien pääneuvottelija puolestaan ryhtyi maansa tilanteen takia syömälakkoon siihen asti, kunnes ilmastoneuvotteluissa edistytään. Ainakin 200 ihmistä on liittynyt lakkoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia