Uutiset

Fida toimittaa 300 tonnia ruoka-apua Pohjois-Koreaan

Fida toimittaa ulkoministeriön tuella apua pahenevasta ruokakriisistä kärsivään Pohjois-Koreaan.

Fida toimittaa ulkoministeriön tuella 300 tonnia ruoka-apua pahenevasta ruokakriisistä kärsivään Pohjois-Koreaan.

Marraskuussa maahan toimitettava apu kohdistetaan lapsille Pohjois-Pjonganin maakunnassa. Tällä hetkellä Jongjun alueella noin 76 000 ihmistä tarvitsee välitöntä hätäapua.

Kaupunkialueet kärsivät ruokapulasta pahiten, koska ne ovat keskusjakelujärjestelmän varassa.

Ruokakriisiin on Fidan mukaan vaikuttanut huono syyssato, ankara talvi ja sateinen kesä. Tilannetta vaikeuttavat ruoan kohonneet maailmanmarkkinahinnat, Pohjois-Korean kauppasaarto ja alikehittynyt maataloustuotanto.

"Maailmassa on katastrofeja, joissa avunantajia on vain muutama. Pohjois-Korean tilanne on yksi näistä ja siksi olemme erityisen iloisia, että voimme auttaa siellä", toteaa Fidan kehitysyhteistyöjohtaja Eero Horstia.

YK:n Korean kansantasavallan ihmisoikeustilanteen erikoisraportoija Marzuki Darusman vaati viime viikolla kahtalaista lähestymistä ruokakriisin hoitoon: toisaalta kansainvälisen yhteisön tulisi vauhdittaa avunantoaan, toisaalta maan hallituksen pitäisi päästä yli ruoanjakamisen ongelmista.

Darusmanin mukaan nykyiset hallituksen tarjoamat annokset täyttävät alle puolet saajien päivittäisestä kalorintarpeesta. Noin 68 prosenttia 16 miljoonaisesta väestöstä saa julkisia ruoka-annoksia ruoanjakosysteemin kautta. Valtaosalla ei ole varaa ostaa lisäruokaa.

lapsetruoka Korean kansantasavalta

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.