Uutiset

Fida toimittaa 300 tonnia ruoka-apua Pohjois-Koreaan

Fida toimittaa ulkoministeriön tuella apua pahenevasta ruokakriisistä kärsivään Pohjois-Koreaan.

Fida toimittaa ulkoministeriön tuella 300 tonnia ruoka-apua pahenevasta ruokakriisistä kärsivään Pohjois-Koreaan.

Marraskuussa maahan toimitettava apu kohdistetaan lapsille Pohjois-Pjonganin maakunnassa. Tällä hetkellä Jongjun alueella noin 76 000 ihmistä tarvitsee välitöntä hätäapua.

Kaupunkialueet kärsivät ruokapulasta pahiten, koska ne ovat keskusjakelujärjestelmän varassa.

Ruokakriisiin on Fidan mukaan vaikuttanut huono syyssato, ankara talvi ja sateinen kesä. Tilannetta vaikeuttavat ruoan kohonneet maailmanmarkkinahinnat, Pohjois-Korean kauppasaarto ja alikehittynyt maataloustuotanto.

"Maailmassa on katastrofeja, joissa avunantajia on vain muutama. Pohjois-Korean tilanne on yksi näistä ja siksi olemme erityisen iloisia, että voimme auttaa siellä", toteaa Fidan kehitysyhteistyöjohtaja Eero Horstia.

YK:n Korean kansantasavallan ihmisoikeustilanteen erikoisraportoija Marzuki Darusman vaati viime viikolla kahtalaista lähestymistä ruokakriisin hoitoon: toisaalta kansainvälisen yhteisön tulisi vauhdittaa avunantoaan, toisaalta maan hallituksen pitäisi päästä yli ruoanjakamisen ongelmista.

Darusmanin mukaan nykyiset hallituksen tarjoamat annokset täyttävät alle puolet saajien päivittäisestä kalorintarpeesta. Noin 68 prosenttia 16 miljoonaisesta väestöstä saa julkisia ruoka-annoksia ruoanjakosysteemin kautta. Valtaosalla ei ole varaa ostaa lisäruokaa.

lapsetruoka Korean kansantasavalta

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Kaksi naista tulvavedessä

Bangladeshin ilmastopakolaiset sopeutuvat uuteen pakon edessä – Uudet viljelymenetelmät auttavat sään ääri-ilmiöitä paenneita

Bangladeshilaisen Ruma Begumin perhe joutui muuttamaan jokiuoman eroosion ja viljelysmaan suolapitoisuuden takia. Aluksi vanhat ongelmat jatkuivat, mutta muun muassa uusi kelluva kasvatus on auttanut elinkeinojen monipuolistamisessa.
Sormet näyttämässä rauhanmerkkiä, oksa

Sadankomitean rauhanpalkinto toimittaja Antti Kuroselle – ”Sodissa tavalliset ihmiset häviävät aina”

Ylen pitkän linjan ulkomaantoimittaja on tehnyt reportaaseja muun muassa Al-Holin pakolaisleiriltä. Sadankomitea haluaa palkinnolla nostaa esiin median roolia rauhantyössä.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.