Uutiset Irakin konflikti

Fallujan siviilit jumissa taisteluiden keskellä

Kymmenet tuhannet siviilit ovat yhä Fallujassa, jossa armeija on aloittanut hyökkäyksen Isisiä vastaan.
YK:n Irak-koordinaattori Lise Grande. (Kuva: UN Photo/Isaac Billy)

Irakin Fallujan kaupungissa elävät siviilit ovat epätoivoisessa tilanteessa kaupungin piirityksen vuoksi, varoittavat kansainväliset avustusjärjestöt. Irakin armeija aloitti maanantaina hyökkäyksen kaupunkia hallussaan pitävää ääriliike Isisiä vastaan, mutta tuhannet siviilit ovat jääneet kaupunkiin eivätkä ole voineet paeta.

Pois päässeet ovat kertoneet paenneensa nälkää.

"Heillä oli kaksi mahdotonta vaihtoehtoa. Jos he jäävät Fallujaan, he saattavat nääntyä nälkään ja jos he yrittävät paeta, he saattavat joutua tapetuiksi", sanoo avustusjärjestö Norwegian Refugee Councilin työntekijä Becky Bakr Abdulla.

YK:n mukaan vain noin 800 ihmistä on onnistunut pakenemaan ja ainakin 50 000 on yhä kaupungissa. Paenneet ovat kertoneet, että olosuhteet kaupungissa ovat karut.

"Ruokavarannot ovat rajalliset ja niitä kontrolloidaan tiukasti. Lääkkeet ovat lopussa ja monilla perheillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käyttää likaista vettä", sanoo YK:n Irakin humanitaarinen koordinaattori Lise Grande.

Humanitaariset toimijat välittävät apua paenneille ja Irakin viranomaiset ovat perustaneet leirejä Fallujan ulkopuolelle. Tilanne on kuitenkin vaikea, sillä YK on arvioinut, että yhteensä Irakissa noin 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua.

"On sydäntä särkevää nähdä niin paljon ihmisiä, jotka tarvitsevat apua ja että me emme voi tehdä sitä, mitä pitäisi, koska meillä ei ole riittävästi rahoitusta", Grande sanoi.

Tänä vuonna YK tarvitsisi noin 861 miljoonaa dollaria, eli noin 771 miljoonaa euroa Irakin auttamiseen, mutta vetoomus on vasta 30-prosenttisesti rahoitettu.

Irakin konflikti avustustyöpakolaisetaseet & armeijakonflikti Irak

Lue myös

Irakin Mosulin raunioita, taustalla moskeija

Mosul on yhä raunioina vuosi valtauksen jälkeen – ”Suurin osa tuesta tulee ihmisiltä itseltään”

Irakin hallituksen joukot valtasivat Mosulin kaupungin Isisiltä viime vuoden heinäkuussa. Järjestöjen mukaan alueelle ei ole saatu riittävästi apua. Sadat tuhannet elävät yhä pakolaisina ja palanneet joutuvat elämään raunioiden keskellä.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Yksityisautoilu on elintasosairaus -kyltti ja mielenosoittajia

Suomalaisjärjestöt raportoivat YK:lle ihmisoikeusongelmista – Varjoraportti nostaa esiin muun muassa terveydenhuollon eriarvoisuuden ja ilmastonmuutoksen

Suomen on otettava vakavasti pitkään jatkuneet ihmisoikeusongelmat, joista osaa koronapandemia on entisestään syventänyt, vaatii 24 järjestön ensimmäinen yhteisraportti taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten oikeuksien toteutumisesta.
Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Selvitys: Suomalaisten vaateyritysten avoimuus on parantunut – Pienet pärjäävät isoja paremmin

Yhä useampi suomalainen vaatebrändi julkaisee tehdaslistansa ja kertoo ilmastotoimistaan, käy ilmi Eetin selvityksestä. Järjestö peräänkuuluttaa parempaa avoimuutta etenkin riskimaissa tuottavien yritysten toimintaan.
Erivärisiä lippuja narulla, taustalla vuoret.

Entisten maaorjien asema on Nepalissa yhä surkea – Suomen Lähetysseura aloittaa uuden hankkeen vapautettujen orjien ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Nepalin haliyat vapautettiin maaorjuudesta vuonna 2008, mutta monet eivät vieläkään tunne oikeuksiaan. Uusi EU:n rahoittama hanke kerää tietoa tilanteesta mobiilisovelluksen avulla.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.