Faces- etnomusiikkifestivaali alkaa perjantaina (video) | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Faces- etnomusiikkifestivaali alkaa perjantaina (video)

Yhdennettoista Faces-etnomusiikkifestivaalit käynnistyvät perjantaina 1.8. Festivaaleja vietetään Karjaalla Billnäsin ruukilla viikonlopun ajan. Tiedottaja Sanna Paakkanen kertoo, mitä ohjelmaa on luvassa, ja mitä tarkoittaa tämän vuoden teema "Social Warming". 

Faces-etnomusiikkifestivaali järjestetään tänä vuonna yhdettätoista kertaa. Festivaaleja vietetään 1–3.8. Billnäsin ruukilla Karjaalla. Tämän vuoden teema on "Social Warming". 

Festivaalien järjestelyistä vastaa Etnokult ry. Kymmenvuotisen historiansa Faces Etnofestival on kulkenut Raaseporin raunioilta Snappertunasta Karjaan Billnäsiin. Etnokult ry:n puheenjohtaja Börje Mattsonin mukaan tapahtuman johtoajatuksena on korostaa Suomen monikulttuurisuutta ja sitä, miten kulttuureilla on annettavaa toisilleen. 

Festivaalialue rakennetaan perinteitä vaalien kansainvälisin talkoovoimin, kun Etnokult ry kerää jälleen International Working Campin ruukkialueelle työskentelemään. Tapahtumaa varten on vuokrattu tiloja alueen yksityisomistajilta. 

Vuosien varrella festivaalit ovat kasvaneet kunnianhimoisemmiksi. Faces pyrkii ottamaan aktiivisemmin kantaa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin. Ensimmäinen teema oli vuoden 2003 "Give Peace A Chance", jolla haluttiin levittää rauhan sanomaa. Tänä vuonna teemana on "Social Warming", jolla pyritään sanomaan ei konflikteille ja ilmastonmuutokselle. 

 

Kasvavat Kasvot

Kunnianhimo kuvastuu viikonlopun ohjelmistossa. Tiedottaja Sanna Paakkanen kuvailee tapahtuman

Festivaalialue rakennettiin kansainvälisin talkoovoimin.

olevan poikkitaiteellisempi kuin muut kesän festivaalit: luvassa on musiikkiesiintyjien lisäksi myös kuvataidenäyttelyitä, elokuvaesityksiä ja erilaisia työpajoja. Facesin kasvu näkyy myös kävijämäärissä: viime vuonna kävijöitä oli 12 000, ja tänä vuonna alueelle mahtuu 15 000. 

Faces on poikinut myös sisarfestivaaleja. Carelian Faces järjestetään syyskuun puolessavälissä Petroskoissa, Venäjällä. Syksyllä järjestetään festivaalit myös Bosniassa ja Kosovossa. 

Ensi vuonna etnofestivaalit loikkaavat myös Lähi-itään, kun Irakin Kurdistanissa järjestetään ensi kertaa Faces-tapahtuma.

Faces of Kurdistan järjestetään Faces-konseptin mukaan: ohjelma koostuu sekä paikallisista esiintyjistä että monikulttuurisuutta edustavista ryhmistä, jotka tulevat Suomesta. Myös paikalliset esiintyjät edustavat maan eri etnisiä, kulttuurisia ja uskonnollisia ryhmiä. Irakin festivaaleja rakentavat Etnokultin lisäksi Kurdistanin kulttuuriministeriö, Irakin nuorisoparlamentti ja Save The Children -järjestö. 

Laajeneminen Irakiin näkyy jo tänä vuonna Billnäsissä, kun festivaaleille saapuu esiintymään ensimmäistä kertaa koskaan 16-henkinen kurdiryhmä Pashay Gawra.

 

"...Ja paljon muuta"

Billnäsissä järjestettäville festivaaleille saapuu tänä vuonna lukuisia ulko- että kotimaisia artisteja. Paakkanen mainitsee Pashay Gawran lisäksi toiseksi ulkomaiseksi pääesiintyjäksi Etelä-Afrikan Kapkaupungista saapuvan Black Foot Clan -yhtyeen. Esiintyjiä saapuu myös muun muassa Latviasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista. 

Kotimaisista nimistä tunnetuimmat ovat Eternal Erection, Asa ja Siiri Nordin. Esiintymään saapuu myös Atatürk Band, joka voitti viime vuoden tapahtuman katusoiton Suomen mestaruuden. Virallisten esiintyjien lisäksi festivaalikävijöitä rohkaistaankin järjestämään spontaaneja esityksiä alueella.

 



Videolla Sanna Paakkanen kuvailee festivaaliohjelmistoa ja vuoden teemaa. Lisätietoja tapahtumasta Etnokult ry:n nettisivuilta www.faces.fi. Tapahtuman taustoihin voi tutustua myös lukemalla  Mathias Nystrandin Faces-juhlajulkaisusta Rakentajan tunnustuksia.

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia