"F1-kisat Bahrainin julkisuuskuvan kiillotusta" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"F1-kisat Bahrainin julkisuuskuvan kiillotusta"

Amnestyn mukaan Bahrainin johdon tekemät uudistukset ovat lähinnä silmänruokaa.

Bahrainin F1 -ajot ovat kuohuttaneet ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestojä, jonka mielestä Bahrainin hallitus on asettanut autokilpailun miljoonien ihmisten ihmisoikeuksien edelle. (Kuva: IDR / Flickr.com / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Bahrainin hallitus on jättänyt toteuttamatta viisi kuukautta sitten lupaamansa poliittiset uudistukset kansalaisten perusoikeuksien parantamiseksi.

Amnestyn tuoreen raportin mukaan vuoden 2011 helmikuussa alkaneiden protestien jälkeen Bahrainista on jatkuvasti välittynyt tietoja tapoista, pidätyksistä, kidutuksista ja tarpeettomasta väkivallan käytöstä mielenosoittajia vastaan.

Amnestyn mukaan tämä osoittaa maan hallituksen panostaneen enemmän maan julkisen kuvan kiillottamiseen kuin todellisiin uudistuksiin. 

"Hallituksen valtava taloudellinen panostus kansainvälisten asiantuntijoiden rekrytointiin uudistuksien puitteissa menee hukkaan, ellei se osoita todellista poliittista tahtoa tehdä vaikeita päätöksiä - esimerkiksi mitä tulee turvallisuusjoukkojen korkeimpien virkamiehien saattamisesta vastuuseen rikkomuksista, mielipidevankien vapauttamiseen, sekä shiiaväestön syrjinnän käsittelyyn", varoittaa Amnestyn Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Hassiba Hadj Sahraoui.

Bahrainin tilanne on joutunut kansainvälisten tahojen tarkastelun alla erityisesti viime viikonloppuna pidettyjen F1 Grand Prix -kisojen alla. Maan poliittisen opposition mukaan kisat olivat hallituksen mainostilaisuus todellisen tilanteen peittämiseksi.

Pelkästään kisoja edeltävinä viikkoina kymmeniä ihmisiä on loukkaantunut tai joutunut pidätetyksi mielenosoittajien ja virkavallan välisissä yhteenotoissa, joissa mellakkapoliisien kerrotaan turvautuneen niin kyynelkaasuun kuin oikeisiin ammuksiin. Kisan aattona yksi mies menetti henkensä kahakoissa.

Lisää uusi kommentti