Uutiset

"F1-kisat Bahrainin julkisuuskuvan kiillotusta"

Amnestyn mukaan Bahrainin johdon tekemät uudistukset ovat lähinnä silmänruokaa.
Bahrainin F1 -ajot ovat kuohuttaneet ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestojä, jonka mielestä Bahrainin hallitus on asettanut autokilpailun miljoonien ihmisten ihmisoikeuksien edelle. (Kuva: IDR / Flickr.com / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Bahrainin hallitus on jättänyt toteuttamatta viisi kuukautta sitten lupaamansa poliittiset uudistukset kansalaisten perusoikeuksien parantamiseksi.

Amnestyn tuoreen raportin mukaan vuoden 2011 helmikuussa alkaneiden protestien jälkeen Bahrainista on jatkuvasti välittynyt tietoja tapoista, pidätyksistä, kidutuksista ja tarpeettomasta väkivallan käytöstä mielenosoittajia vastaan.

Amnestyn mukaan tämä osoittaa maan hallituksen panostaneen enemmän maan julkisen kuvan kiillottamiseen kuin todellisiin uudistuksiin. 

"Hallituksen valtava taloudellinen panostus kansainvälisten asiantuntijoiden rekrytointiin uudistuksien puitteissa menee hukkaan, ellei se osoita todellista poliittista tahtoa tehdä vaikeita päätöksiä - esimerkiksi mitä tulee turvallisuusjoukkojen korkeimpien virkamiehien saattamisesta vastuuseen rikkomuksista, mielipidevankien vapauttamiseen, sekä shiiaväestön syrjinnän käsittelyyn", varoittaa Amnestyn Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Hassiba Hadj Sahraoui.

Bahrainin tilanne on joutunut kansainvälisten tahojen tarkastelun alla erityisesti viime viikonloppuna pidettyjen F1 Grand Prix -kisojen alla. Maan poliittisen opposition mukaan kisat olivat hallituksen mainostilaisuus todellisen tilanteen peittämiseksi.

Pelkästään kisoja edeltävinä viikkoina kymmeniä ihmisiä on loukkaantunut tai joutunut pidätetyksi mielenosoittajien ja virkavallan välisissä yhteenotoissa, joissa mellakkapoliisien kerrotaan turvautuneen niin kyynelkaasuun kuin oikeisiin ammuksiin. Kisan aattona yksi mies menetti henkensä kahakoissa.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudethallintokansalaisyhteiskuntakorruptio & läpinäkyvyys Bahrain

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.
Sateenkaarilippu

Loppu homovitseille ja epäkunnioittavalle pukukoppikulttuurille

Hetero-oletukset, homofobia ja humoristisiksi tarkoitetut heitot ovat yhä yleisiä urheilumaailmassa. Epäkunnioittavaan pukukoppi- ja fanikulttuuriin tulee puuttua. Sitä helpottaa, kun osaa ottaa sateenkaariteemoja puheeksi, kirjoittaa Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen