Uutiset

"F1-kisat Bahrainin julkisuuskuvan kiillotusta"

Amnestyn mukaan Bahrainin johdon tekemät uudistukset ovat lähinnä silmänruokaa.
Bahrainin F1 -ajot ovat kuohuttaneet ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestojä, jonka mielestä Bahrainin hallitus on asettanut autokilpailun miljoonien ihmisten ihmisoikeuksien edelle. (Kuva: IDR / Flickr.com / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Bahrainin hallitus on jättänyt toteuttamatta viisi kuukautta sitten lupaamansa poliittiset uudistukset kansalaisten perusoikeuksien parantamiseksi.

Amnestyn tuoreen raportin mukaan vuoden 2011 helmikuussa alkaneiden protestien jälkeen Bahrainista on jatkuvasti välittynyt tietoja tapoista, pidätyksistä, kidutuksista ja tarpeettomasta väkivallan käytöstä mielenosoittajia vastaan.

Amnestyn mukaan tämä osoittaa maan hallituksen panostaneen enemmän maan julkisen kuvan kiillottamiseen kuin todellisiin uudistuksiin. 

"Hallituksen valtava taloudellinen panostus kansainvälisten asiantuntijoiden rekrytointiin uudistuksien puitteissa menee hukkaan, ellei se osoita todellista poliittista tahtoa tehdä vaikeita päätöksiä - esimerkiksi mitä tulee turvallisuusjoukkojen korkeimpien virkamiehien saattamisesta vastuuseen rikkomuksista, mielipidevankien vapauttamiseen, sekä shiiaväestön syrjinnän käsittelyyn", varoittaa Amnestyn Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Hassiba Hadj Sahraoui.

Bahrainin tilanne on joutunut kansainvälisten tahojen tarkastelun alla erityisesti viime viikonloppuna pidettyjen F1 Grand Prix -kisojen alla. Maan poliittisen opposition mukaan kisat olivat hallituksen mainostilaisuus todellisen tilanteen peittämiseksi.

Pelkästään kisoja edeltävinä viikkoina kymmeniä ihmisiä on loukkaantunut tai joutunut pidätetyksi mielenosoittajien ja virkavallan välisissä yhteenotoissa, joissa mellakkapoliisien kerrotaan turvautuneen niin kyynelkaasuun kuin oikeisiin ammuksiin. Kisan aattona yksi mies menetti henkensä kahakoissa.

Bahrainin ihmisoikeustilanne ihmisoikeudethallintokansalaisyhteiskuntakorruptio & läpinäkyvyys Bahrain

Lue myös

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.

Aktivistille vankeutta twiitistä Bahrainissa

Ihmisoikeusaktivistia uhkaa sodanvastaisista twiiteistä 12 vuoden tuomio. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää tapausta törkeänä sananvapauden loukkauksena.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Barbadoksen kenraalikuvernööri Sandra Mason istuu keltaisessa asussa juhlavassa tuolissa, univormuasuinen nainen ojentaa jotain hänen käteensä.

Barbadoksesta tulee tasavalta – Samalla maailman johtajien joukkoon liittyy yksi uusi naispresidentti

Barbados juhlistaa itsenäisyyspäiväänsä luopumalla monarkistisesta kytköksestä entiseen siirtomaaisäntäänsä.
Joukko värikkäisiin vaatteisiin pukeutuneita naisia jonottamassa, taustalla kerrostaloja.

Koronapandemia on kärjistänyt eriarvoisuutta – Miesten kuolleisuus on suurempaa, mutta naiset kärsivät taloudellisesti

Koronapandemia on koetellut koko maailmaa, mutta ei kuitenkaan tasapuolisesti. Punaisen Ristin raportin mukaan etenkin naiset, kaupungeissa asuvat ja siirtolaiset ovat kärsineet pandemian sosioekonomisista vaikutuksista.
Hylätty ostoskärry makaa vedessä. Vedenpinnasta heijastuu kerrostalo.

Hyvinvointia vai ekologista kestävyyttä? – Tutkimuksen mukaan yksikään maa ei ole onnistunut yhdistämään näitä tavoitteita

Ihmiset elävät pidempään ja saavat käydä koulua pidempään kuin 30 vuotta sitten. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus on jatkuvasti kasvanut, eikä yksikään maa ole onnistunut turvaamaan kansalaistensa sosiaalista perustaa ilman ekologisten raja-arvojen ylittymistä.
Pimeän rakennuksen sisätila, etäällä joukko lapsia.

Nälkä ja epätoivo lisääntyvät Libanonissa – Asiantuntijat ovat huolissaan maan vakaudesta

Talouskurimukseen suistuneessa Libanonissa yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Ruoan hinta on yli seitsenkertaistunut parissa vuodessa.
José Antonio Kast puhuu median mikrofoneille.

Saako Chile oman Bolsonaronsa? – Laitaoikeiston ehdokas on gallupien kärjessä

”Chilen Bolsonaroksi” kutsuttu José Antonio Kast on noussut presidentinvaalien yllätyssuosikiksi. Kastin suosio on osaltaan vastareaktio vasemmiston menestykselle perustuslain uudistamishankkeessa.