Uutiset EU:n kehityspolitiikka

Eurovaalit ovat järjestöille lobbauksen paikka

Kaikki ehdokkaat eivät itsekään tiedä riittävästi EU-asioista, sanoo Kehys ry.
(Kuva: Christopher Cotrell / cc 2.0)

Suomalaiset järjestöt kampanjoivat europarlamenttivaalien alla ahkerasti, vaikka monet niiden ajamat kehitykseen ja sosiaalipolitiikkaan liittyvät teemat uhkaavat jäädä kovan EU-politiikan alle. Silti omien tavoitteiden esiintuominen kannattaa, uskovat järjestöt.

"Viime aikoina EU:n huomio on kiinnittynyt talouskriisin hoitoon, mikä sinänsä on tärkeää. Mutta ehkä ei ole tarpeeksi huomioitu, miten se vaikuttaa lapsiin, nuoriin, perheisiin ja jopa syntyvyyteen. Toivomme, että ehdokkaat saisivat näistä jonkin kimmokkeen ja ottaisivat asioita ajaakseen", sanoo Väestöliiton toimitusjohtaja Helena Hiila-O'Brien.

Väestöliitto on lanseerannut vaaliteemoikseen lapsiperheköyhyyden, työn ja perheen, maahanmuuttopolitiikan, seksuaalioikeudet ja nuoret. Eurovaaliehdokkaita on pyydetty kirjoittamaan järjestön nettisivuille blogitekstejä, ja Hiila-O'Brien on tyytyväinen meppien kirjoittamisintoon.

Monella muulla järjestöllä on vaalien alla samantyyppistä toimintaa: nettisivuja, keskusteluja ja vaalikoneita. Lapsen oikeuksien kysymyksiä esiin tuova Pelastakaa Lapset ry on järjestänyt vaalipaneelin sekä julkaissut kansainvälisen kattojärjestönsä kanssa raportin eurooppalaisesta lapsiperheköyhyydestä.

"Se toimi juuri niin kuin halusimme. Ehdokkaat ovat kommentoineet aihetta kirjoituksissaan. Asia herätti keskustelua, eikä ongelmia vähätelty", sanoo järjestön vaikuttamistyön neuvonantaja Sanna Vesikansa.

Vaikeat vaalit

EU-vaalien alla lobbareita riittää, eivätkä sosiaalisiin kysymyksiin liittyvät teemat maahanmuuttoa lukuun ottamatta nouse helposti vaaleissa esille.

Pelastakaa Lasten ja Väestöliiton mukaan kunta- ja eduskuntavaalit ovatkin helpompi paikka kampanjoida, kun puhutaan perhe- ja lapsikysymyksistä. Silti EU-vaaleihinkin kannattaa satsata.

"On todella paljon asioita, joihin EU voi vaikuttaa, esimerkiksi maahanmuuttopolitiikan inhimillisyys ja kehitysyhteistyö. Myös päätökset työvoiman liikkuvuudesta vaikuttavat perheiden toimeentuloon ja sitä kautta lasten elämään", Vesikansa huomauttaa.

Tietämys puuttuu ehdokkailtakin

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistyksen Kehyksen mukaan kokemus on osoittanut, että kampanjointi kannattaa. Yhteys meppeihin on säilynyt viime vaalien jälkeenkin ja mahdollisuudet vaikuttaa EU-politiikkaan ovat parantuneet, kertoo järjestön pääsihteeri Rilli Lappalainen.

"Konsultaatioiden määrä on kasvanut, tilaisuuksiin tulee enemmän kutsuja ja mepit käyttävät meitä asiantuntijoina", hän kertoo.

Pienemmille järjestöille äänen saaminen EU:ssa kuuluviin on hänen mukaansa kuitenkin vaikeaa.

"Systeemi täytyy tuntea, jotta osaa olla oikeaan aikaan liikenteessä. Oleellista on tietää, milloin jokin iso asia lähtee valmisteluun, sillä silloin prosessissa ehtii vielä olla mukana."

Kehys on valinnut vaaliteemoikseen aiheita, joihin parlamentti joutuu joka tapauksessa ottamaan kantaa lähiaikoina. Järjestö on avannut verkkoon vaalikoneen ja järjestänyt vaalipaneeleita.

Lappalaisen mukaan kampanjan yhtenä tavoitteena on lisätä ehdokkaiden itsensä tietoisuutta EU-asioista.

"Jopa kokeneemmat saa välillä kiinni siitä, että he puhuvat asioista, joissa EU:lla ei ole minkään valtakunnan roolia."

EU:n kehityspolitiikka politiikkaEUkansalaisyhteiskunta Suomi Kehys ryPelastakaa Lapset ryVäestöliitto

Lue myös

Eu:n lippuja suuren rakennuksen edustalla

EU:n kumppanuusneuvottelut Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden kanssa etenevät hitaasti – Komissaari Jutta Urpilaiselta vaaditaan nyt diplomaattista taitoa

EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaarin Jutta Urpilaisen (sd) pitäisi saada päätökseen kumppanuusneuvottelut, joita käydään unionin sekä Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maiden välillä. Tehtävä on vaikea, sillä osapuolten intressit ovat hyvin erilaiset.
Sinisiä ilmapalloja, joissa EU:n lipun tähtiä

EU on lopettanut monien keskituloisten maiden kehitysavun – Köyhyystavoitteet uhkaavat vesittyä, varoittaa tutkija

EU on lopettanut kuluneella rahoituskaudella monien keskitulotason maiden tukemisen, koska se haluaa keskittyä köyhimpiin maihin. Suurin osa maailman köyhistä elää kuitenkin juuri keskituloisissa maissa ja avun lopettaminen voi vaikeuttaa köyhyyden poistamista, varoittaa aiheesta väitellyt Riina Pilke.
Peukku pystyssä EU:n lipun edessä

Europarlamenttivaalien voittajia olivat vihreät ja oikeistopopulistit – Mitä tulos merkitsee EU:n kehitysyhteistyön ja ilmastopolitiikan kannalta?

Keskeinen kysymys on, miten käy EU:n suhteita Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maihin määrittävän Cotonoun sopimuksen jälkeisissä neuvotteluissa, sanoo Fingon Rilli Lappalainen. "Huolena on, tuleeko sopimuksesta aidosti tasa-arvoinen."

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.